Утричі більше спиртних напоїв продавали у супермаркетах Рівного напередодні новорічного свята. Продавці кажуть, що ажіотаж тривав ще з середини грудня. Здебільшого брали горілку і шампанське. Ящиками.
Вино, коньяк та пиво люди, як і раніше, купують поштучно, а от шампанське та горілку — по два-три ящики "в руки". Ціни на горілку коливаються приблизно від акційних 20 гривень за пляшку до 300. Найдешевше шампанське коштує стільки ж, як і горілка, а от найдорожче — понад 700 гривень. Хоча саме цей напій так і продовжує стояти на прилавках — навіть найбагатші рівняни надають перевагу шампанському максимум за 200 гривень. У той час як більшість людей купують найдешевші напої. Сумнівів у якості таких дешевих напоїв у рівнян здебільшого не виникало. Упродовж року лише тричі скаржилися на якість алкоголю до інспекції з питань захисту прав споживачів. Як перевіряють спиртне — розповіла головний спеціаліст інспекції Тетяна Грищенко: — Алкогольні напої ми перевіряємо як планово, так і за скаргами. Планові перевірки цього року були переважно документальними. Оскільки бюджетних грошей на лабораторні дослідження цього року було менше, то ми їх використовували переважно на перевірки м'ясних чи молочних продуктів. Спиртні напої направляли на аналіз рідше. Своєї лабораторії ми не маємо, тому співпрацюємо з лабораторією ДП "Рівнестандартметрологія". Що ж стосується документальних перевірок, то ми насамперед дивимося, чи є маркування на виробі та документи, що засвідчують якість та безпеку напою. Перевіряємо і зовнішній вигляд такого товару: чи він не мутний і чи немає осаду. Найчастішими порушеннями були неповна інформація при маркуванні та відсутність документів про якість. Рідше траплялися випадки продажу спиртних напоїв, термін придатності яких закінчився. Ці порушення стосувалися різних напоїв, незалежно від їхньої ціни та виробника. Усіх порушників ми штрафували та зобов'язували зняти сумнівний товар з реалізації. Сума штрафу залежить від вартості товару, але не менше 85 гривень. Як правило, порушники платять по кілька тисяч гривень штрафу. Було три скарги споживачів на спиртні напої, тож ми також проводили перевірки та направляли зразки напою на лабораторне дослідження, яке проводить "Рівнестандартметрологія". Однак ні документально, ні лабораторно спеціалісти порушення не виявили. В одному лише випадку були не повірені мірні стаканчики — скарга стосувалася вина на розлив. Найчастіше, купуючи спиртний напій, споживач не може спробувати його на смак. Тому варто насамперед дивитися, чи продукт не мутний і чи не містить осаду. У темній пляшці це добре видно, якщо піднести її до світла. Також варто дивитися маркування — на пляшці має бути вказано назву та місцезнаходження виробника, термін придатності, місткість та енергетичну цінність напою тощо. Якщо покупка усе ж виявилася неякісною, споживач має право віднести товар туди, де купував, показавши чек. Тоді у магазині мають або повернути товар, або поміняти на аналогічний. Якщо ж цього не станеться, такий покупець може звернутися до нас. Також кожен споживач має право вимагати у продавця документ, що засвідчує якість та безпеку алкогольного виробу. Кожен рівнянин також може самостійно замовити лабораторне дослідження будь-якого продукту у ДП "Рівнестандартметрологія". — Повний аналіз алкогольного виробу коштує приблизно 500 гривень. Однак рівняни нам останніми роками такого замовлення не робили. Кілька років тому хіба що деякі супермаркети замовляли аналіз пробної партії спиртних напоїв, щоб убезпечити себе від неякісного товару для реалізації, — розповідає керівник випробувального центру ДП "Рівнестандартметрологія" Галина Палиця. — Насторожити споживача у спиртному напої може його незвичний запах, колір чи смак. Якщо виникають сумніви щодо якості цього продукту, від його споживання краще відмовитися і звернутися до інспекції з питань захисту прав споживачів.