Кузнецов і Медведєв повертаються?

2614 0

Ми у соцмережах:

Кузнецов і Медведєв повертаються?

Сьогодні рівняни, мешканці вулиць Княгині Ольги та Гарної, мали б змінити реєстрацію. До 70-річчя партизанського руху, який постанова Верховної Ради велить сьогодні офіційно відзначити в Україні, цим вулицям міська влада Рівного мала б повернути їхні колишні назви — ім.Кузнецова та ім.Медведєва відповідно. Щоправда, міська влада цю постанову не виконала. Більшість керівників міста зізнались, що її навіть не читали.

Верховна Рада у постанові, прийнятій 21 квітня, рекомендувала «органам місцевого самоврядування ініціювати питання з повернення у м.Рівному назв вулиць імені Героїв Радянського Союзу М.І. Кузнецова і Д.М. Медведєва як знак пошани зазначеним особам за розвиток партизанського руху під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років». І хоч міська рада цю постанову поки що проігнорувала, та мешканці вулиці Гарної, занепокоєні тим, що вулиці повернуть попередню назву — імені Дмитра Медведєва, звернулись із листом до міського голови Рівного Володимира Хомка з проханням зберегти історичну назву вулиці. Щоправда, люди стурбовані не так політичною складовою цього питання, як тим, що у зв’язку з перейменуванням вулиці доведеться змінювати записи щодо реєстрації у паспортах, обмінювати інші документи, в яких зазначена назва вулиці. - Звичайно, Медведєв був знаменитим партизаном, — вважає мешканка вулиці Галина Гара. - Але на зміну назви кошти треба виділяти. А їх зайвих нема. Тому вважаю, що хай вже буде вулиця Гарна. Тільки через це. Хоча як була вулиця Медведєва, мені також назва подобалася.

 
— Я вважаю, що це — цілковитий маразм, — категорично висловлюється її сусід Сергій Лемещук. — Я купив тут дві квартири. І мені що — всі документи на них переробляти? Це знову гроші треба тратити. Так само треба й інші документи переробляти, в паспорті ставити печатку, що живу на вулиці Медведєва, а не на Гарній. А це потрібно по інстанціях бігати, витрачати час. — Така гарна назва вулиці, навіщо перейменовувати? — дивується таким ініціативам депутатів Верховної Ради Іван Ткачук. — Тим паче, що з перейменуванням виникає чимало проблем. Документи нам треба буде переоформляти, перереєстровуватися. Це затрати і для нас, і для держави. Та й час забирає. Якщо таке питання буде винесене на сесію, будемо протестувати. Вже й підписи зібрали проти зміни назви.

Коментарі Світлана Ніколіна, го­лова облорганізації УНП: — Партизанський рух — це рух місцевого населення. Ні Кузнецов, ні Медвєдєв місцевими не були. Вони були НКВСівцями, і їх закинули сюди для диверсій. Досі були літні канікули й ніхто про постанову Верховної Ради з приводу перейменування рівненських вулиць не згадував. А напередодні Дня партизанської слави згадали. Знаю, що керівництво міста не палає бажанням перейменовувати вулиці. Але на цьому можуть наполягати прорадянські громадські організації, як, приміром, організація ветеранів НКВС. Адже торік вони засвітилися, коли поновили написи на пам’ятнику загиблим НКВСівцям на луцькому повороті поблизу Дубна. Втім, я впевнена, що перейменування не буде, бо міські депутати мають здоровий глузд. Віктор Матчук, депутат Верховної Ради України: — Я не пам’ятаю, коли приймалась така постанова. Моя особиста думка — Верховна Рада України не повинна нав’язувати, навіть у формі рекомендацій, органам місцевого самоврядування подібні питання. Якщо в міської влади є бажання збурити ситуацію в місті, то нехай ініціюють це питання. Це своєрідний тест на здоровий глузд і рівень компетентності депутатів міської ради. Впевнений, що міська влада та депутати не повинні зважати на цю постанову. Тим більше, що її невиконання не тягне за собою жодних юридичних наслідків.

 
Галина Кульчинська, заступник міського голови Рівного: — Я не читала цієї постанови, але чула про неї. Вважаю, що такі питання повинні приймати на місцях, а не нав’язувати зі столиці. Двадцять років тому вже поперейменовували вулиці. Всі до цих назв вже звикли. Жодних звернень від мешканців обласного центру немає. Чим, наприклад, погана назва вулиці — Гарна? Чи може зараз, зважаючи на постанову Верховної Ради України, ініціювати питання про перейменування міста Рівне на Ровно? Я гадаю, що це недоцільно. Тим більше, що перейменування вулиць тягне за собою додаткові фінансові витрати, пов’язані зі зміною юридичних адрес. Зважаючи на те, що питання про перейменування вулиць на розгляд міської комісії з питань найменування та перейменування вулиць не виносилось, відповідно, і сесія міської ради це питання розглядати не буде. Андрій Грещук, секретар Рівненської міської ради, голова комісії з питань найменувань та перейменувань вулиць: — Про цю постанову я почув від журналістів. Не читав її. Перед моєю відпусткою приходив до мене представник Комуністичної партії України, казав, що є така постанова, і попередив, що їхня партія буде ініціювати перейменування вулиць, перерахованих в постанові. Я пояснив йому, що для цього потрібне офіційне звернення. Спочатку це питання має розглянути наша комісія. Якщо більшість членів комісії проголосують за перейменування вулиць, буде подана відповідна пропозиція міському голові і він вирішуватиме, виносити це питання на сесію міської ради чи ні. Водночас, я йому висловив свою особисту думку з цього приводу. Впевнений, що депутати за таке питання голосувати не будуть. До історичних постатей Медведєва та Кузнецова у рівнян ставлення різне. Тому, щоб не збурювати зайвий раз городян, варто просто обійти це питання. Олексій Губанов, голова фракції Партії регіонів у міській раді Рівного: — Ми на фракції ще не розглядали це питання. Але чули про постанову. Тож не бачу сенсу поки що на цю тему говорити. Любомир Гладун, голова фракції «Батьківщина» у міській раді Рівного: — Чув про цю постанову. Але вважаю, що повернення назад — це не крок вперед. І ні ініціювати повернення вулицям радянських назв, ні підтримувати таке рішення не будемо. Після того, як перейменували вулиці — гірше не стало. Хто був героєм — імена тих залишилися у назвах вулиць, а вигадані герої — відійшли.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також