Лікар з Рівного розповів про помилку з питтям антибіотиків на прикладі кота і хом’ячків

1182 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Рівненський лікар Павло Сільковський продовжує доступно розповідати про медицину.

Темою його нового допису, який викликав реакцію соціальних мереж, стало вживання антибіотиків:

- Коли призначаю антибіотики амбулаторно, часто запитують: "А пробіотики? Чому не призначили пробіотики?" Люди, які займаються самолікуванням, просять у фармацевта в аптеці хороші антибіотики і, разом з ними - хороші пробіотики. Мотивація нібито зрозуміла: щоб зберегти нормальну мікрофлору в організмі.

Поза увагою залишається те, що антибіотик і пробіотик - антагоністи. Один вбиває усіх чутливих мікробів, в тому числі нормальних, що завжди живуть в організмі. Інший - містить культури нормальної мікрофлори і мав би колонізувати їх знову. Але як це стається на практиці?

Уявіть, що в хаті завелися миші і господар приніс кота, щоб їх виловити. Але при цьому паралельно випускає в хату домашніх хом'ячків. Що буде робити кіт? Бігати шукати прудких мишей? А для чого, якщо він може спокійно ловити хом'ячків?
Антибіотик нейтралізує прийнятий пробіотик. Але це ще не все. Він може витрачати свою силу на пробіотик замість того, щоб впливати на точку доступу, тобто на патогенну флору. А інфекція собі гулятиме далі. З поширенням по організму, викликаючи ускладнення.

Пробіотик може бути потрібен. Хоч і не так часто, як ми до того звикли. Але якщо і так, то після лікування антибіотиками, а не разом з ними. Щоб від витрачених коштів була якась користь, а не ймовірна шкода.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також