Натуральний бджолиний мед — це не лише цінний харчовий продукт, що має дієтичні властивості, а й природний лікарський засіб. Фізіологічну активність у меді можуть виявляти сполуки рослинного походження або речовини, які добавляють у мед бджоли, а також ті, які з`являються в ньому під час дозрівання та зберігання.
Мед є сумішшю легкозасвоюваних вуглеводів і біологічно цінних речовин, котрі забезпечують живлення клітин під час споживання меду або під час місцевого його застосування (на рани, шкіру, слизові оболонки тощо). Цілюща дія меду на процеси травлення відзначалася завжди, і як дієтичний продукт мед залишився і в народній медицині, і в арсеналі сучасної медицини. Дієтичні властивості меду зумовлені особливостями його хімічного складу: переважають моноцукри, які є легкодоступним субстратом для клітин, високий вміст фруктози, наявність біологічно активних речовин. Складові меду: фруктоза — 38-44%, глюкоза — 31-36% і вода — 17-21%), енергетична цінність 3150-3350 ккал, що дещо нижче від енергетичної цінності цукру (цукрози) — 4000 ккал. Але він солодший, ніж буряковий цукор, за рахунок фруктози, яка в 1,7 раза солодша від цукрози (основного компонента цукру). І тому мед дуже швидко дає відчуття насичення, а надлишок меду спричинює нудоту. Тому незважаючи на переважно вуглеводний склад, мед часто рекомендують застосовувати у складі дієт і раціонів, які забезпечують зменшення маси тіла, для зниження апетиту і відчуття голоду. Глюкоза, фруктоза, інші моноцукри, які становлять 70% маси меду, безпосередньо всмоктуються в травному тракті, починаючи з ротової порожнини, оскільки не потребують попередньої обробки травними соками. Це також є однією з причин швидкого насичення при вживанні меду. До складу меду входять натрій, калій, магній, залізо, хлор, фосфор, сірка, йод. Викликає зацікавленість і має значення те, що кількість деяких мінеральних солей у складі меду майже така сама, як у сироватці крові людини (!). Є в меді і біологічно активні низькомолекулярні інгредієнти (вітаміни, амінокислоти тощо). І хоча їх небагато, але вони мають величезне значення, оскільки поєднані з іншими важливими для організму речовинами. При вживанні вони сприяють нормалізації функцій травного тракту, швидко всмоктуються, забезпечують життєво важливі органи і тканини цінними енергетичними і пластичними сполуками. Є в меді і стимулятори, які підвищують життєдіяльність організму, ферменти, макро— і мікроелементи, перекис водню, рослинні антибіотики, лізоцим, ацетилхолін тощо. На відміну від синтетичного (так-так, саме синтетичного) рафінованого цукру мед — натуральний продукт і має такі переваги:
- не подразнює слизову оболонку травного тракту;
- легко й швидко засвоюється організмом;
- швидко вивільнює (віддає) необхідну енергію і відновлює силу в тих, хто багато її втрачає;
- легше за всі інші цукри пропускається через нирки;
- чинить природну, трохи послаблюючу дію, а також заспокійливо впливає на організм.