Лікування борщем

3635 0

Ми у соцмережах:

Лікування борщем

Багато хто любить борщ і може їсти його хоч щодня, при цьому ніхто не задумувався, чому борщ не приїдається. Відповідь проста: інгредієнти, з яких готується борщ, містять вітаміни і мікроелементи, яких постійно потребує організм. Про те, які корисні властивості має звичайний український борщ, розповів лікар-фітотерапевт і дієтолог Борис Скачко.

Діагностика борщем

Той факт, що вітамінні складові борщу — овочі — піддаються термічній обробці, ніяк не зменшує їхньої поживної цінності. При кип'ятінні частина вітамінів і мікроелементів справді втрачається, зате інша частина засвоюється повністю. Після варіння структура клітковини овочів руйнується, і організм легко перетравлює їжу, повністю взявши з неї всі корисні речовини. До того ж, відварені овочі діють як м'який сорбент, тобто очищають організм. За допомогою борщу у людини можна визначити наявність тих чи інших захворювань. Якщо після вживання страви з'явиться здуття живота, можна запідозрити атонію шлунка. Печія, що виникає після борщу, свідчить про знижену кислотність. Відрижка після борщу попереджає, що потрібно лікувати підшлункову залозу.

У чому цінність борщу

Приготування борщу зазвичай починається з бульйону. М'ясо виступає джерелом повноцінних білків. Не варто відмовлятися і від кісток — в них міститься надзвичайно корисний для людини кістковий мозок і унікальні жири. А ось пісний борщ (з соняшниковою олією) корисно вживати тим, хто страждає на хронічний холецистит, панкреатит, подагру. Одночасно з м'ясом господині кладуть у воду квасолю, тому що, як кажуть, борщ без квасолі — як ложка без ручки. Квасоля підсилює секрецію шлункового соку, є прекрасним сечогінним засобом, допомагає при нирковій і серцево-судинної недостатності. Особливо вона необхідна тим, хто вирішив позбутися від надмірної ваги, а також у разі жирових відкладень в печінці, при симптомах подагри, гіпертонії і для лікування не запущених форм цукрового діабету. Далі до готового бульйону додають овочі: картоплю, капусту, буряк, цибулю, моркву. Близько 70% мінеральних речовин картоплі припадає на солі калію, які сприяють виведенню зайвої води з організму, тим самим стимулюючи обмінні процеси. Подібні властивості має і капуста. Вона виводить з організму зайву рідину, надлишки холестерину, сприяє розчиненню каменів у жовчному міхурі, покращує роботу серцевого м'яза, підсилює потенцію у чоловіків. Буряк має у своєму складі багато йоду, який розширює судини і таким чином покращує кровообіг в головному мозку. Отже, це хороша профілактика атеросклерозу. А високий вміст в цьому овочі магнію забезпечує зниження тиску у гіпертоніків і заспокоює нервову систему. Але найголовніше: червоний буряк, зварений в борщі — надійна профілактика доброякісних пухлин, зокрема, фіброміоми, мастопатії і клімактеричних кровотеч у жінок. Запобігає цей овоч і розвитку злоякісних пухлин, оскільки містить не тільки сполуки, що згубно діють на ракові клітини, а й багато вітамінів, мікроелементів, які входять до складу ферментів, що регулюють процеси кровотворення. Цибуля посилює апетит, стимулює виділення шлункового соку, покращує травлення і роботу кишечнику в цілому, а також доповнює антисклеротичну дію буряка і капусти, регулює кров'яний тиск, а ще згубно діє на всіх паразитів, які є в організмі. Морква стимулює роботу шлунка і кишечнику, поглинає і виводить з організму шкідливі речовини, бореться з мікробами, володіє проносними, жовчогінними і сечогінними властивостями, покращує роботу серця, нормалізує кров'яний тиск, виводить камені і пісок з нирок. Лікувальну властивість має і "підкислення" борщу томатом, помідорами, лимонним соком. За словами Бориса Скачка, кислота перешкоджає хімічному перетворенню нітратів, які можуть містити овочі, в небезпечні канцерогенні нітрити. Ну і, звичайно, в борщ потрібно додати прянощі: кріп, лаврове листя, селеру, петрушку, коріандр — вони стимулюють роботу всієї травної системи, печінки, нирок. Тобто відбувається не тільки повноцінне харчування організму і насичення необхідними вітамінами і мікроелементами, але і його очищення, — стверджує лікар.

Корисна порада

Для зменшення негативного впливу білкових токсинів м'ясо перед приготуванням варто замочити на 1,5-2 години у воді. Далі прокип'ятити і злити воду. Тільки на третій воді готувати бульйон. Для посилення "лікувального ефекту" борщу моркву необхідно лише трошки підсмажити на олії, а цибулину просто зварити разом з іншими овочами — вона "забере" з бульйону токсини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також