Зміцнити імунітет і ефективно боротися з недугами допоможуть запаси з комори. Карлсон, який лікувався варенням, виявляється, мав рацію.
Всі знають, що при перших ознаках застуди добре випити чашку чаю з малиновим варенням, яке, завдяки своїм потогінним властивостям, допоможе швидко поліпшити самопочуття. Такими ж протипростудними властивостями, запасами вітаміну С і протизапальним ефектом володіє не тільки малинове варення, а й полуничне, калинове, барбарисове. Крім того, варення допомагає підтримати серцевий м'яз (наприклад, абрикосове), показано при захворюваннях щитовидної залози (з айви), покращує травлення і знижує холестерин (обліпихове). Варення з журавлини — хороший абсорбент, а з вишні — імуностимулятор. До речі, багато хто питає: чи можна їсти варення з цвіллю, яка якраз навесні і з'являється. Деякі господині стверджують, що досить зняти цвіль з поверхні варення і без побоювання можна вживати його в їжу. Але вчені та лікарі — проти вживання продуктів, на яких утворилася цвіль. Адже прикметною рисою цвілі є утворення величезної кількості спор, які поширюються по всьому зараженому продукту. Вживання їжі, ураженої пліснявою, загрожує серйозними проблемами зі здоров'ям, а деякі види цвілі навіть можуть провокувати рак печінки.