Багато хто щиро вважає, що часте вживання насіння може спровокувати запалення апендикса, але подібна думка не має необхідних підстав. Природно, якщо періодично поглинати насіння цілком, не очищаючи його від шкаралупи, то можна заробити не тільки апендицит, але і повне засмічення всього кишечнику та шлунка. А ось чому насправді насіння здатне заподіяти шкоду, так це емалі зубів.
Багато хто щиро вважає, що часте вживання насіння може спровокувати запалення апендикса, але подібна думка не має необхідних підстав. Природно, якщо періодично поглинати насіння цілком, не очищаючи його від шкаралупи, то можна заробити не тільки апендицит, але і повне засмічення всього кишечнику та шлунка. А ось чому насправді насіння здатне заподіяти шкоду, так це емалі зубів. Під час очищення насіння зубами ви піддаєте емаль передніх зубів поступовому руйнуванню, це може призвести до оголення нервових закінчень і карієсу. Навчіться лущити насіння пальцями, а не зубами, тим самим ви збережете емаль і, масажуючи нервові закінчення кінчиків пальців, отримаєте додаткову користь. Крім того, гастроентерологи попереджають, що насіння здатне викликати печію. Не варто зловживати насінням і тим, хто пильно стежить за своєю фігурою. Насіння досить калорійне. У 100 грамах цього продукту міститься близько 520 кілокалорій. Наприклад, півсклянки смаженого насіння можна прирівняти до плитки шоколаду, а ціла склянка насіння соняшнику за калорійністю дорівнює половині батона або великій порції свинячого шашлику. І все ж давно доведено, що в насінні набагато більше користі, ніж шкоди. Ядра насіння соняшнику містять харчові волокна, необхідні для нормальної роботи кишечнику. Насичені жирні кислоти, які містяться в ядрах насіння, допомагають зниженню холестерину. У насінні містяться: вітамін А, який корисний для зору, а також молодості шкіри; вітамін Е, який перешкоджає старінню шкіри і нормалізує роботу серцевого м'яза; вітаміни групи В — вони допомагають нам боротися з прищами і лупою, позбавляють нас від безсоння і депресії; вітамін D — той, що відповідає за засвоєння кальцію. Крім цього, сире насіння прискорює загоєння ран і додає сил після перенесених інфекцій і захворювань. Насіння соняшнику визнано чудовим засобом профілактики захворювань серцево-судинної системи, інфаркту міокарда, а також надає сприятливий вплив при захворюваннях жовчовивідних шляхів і печінки, корисне при атеросклерозі. Воно містить незамінні амінокислоти, близько 20% білка, а також мікроелементи: мідь, магній і цинк. Магній підтримує роботу нервової системи і серця, необхідний для росту м'язів. Цинк відповідає за красу: здоров'я волосся, ріст міцних нігтів, здоровий колір обличчя і за імунітет. Недозріле насіння допоможе знизити тиск. Вживання сирих насіннячок сприяє поліпшенню апетиту. Досить часто насіння починають гризти ті, хто намагається кинути курити. Між іншим, процес "лузання" насіння справді заглушає потяг до сигарет. У стані тривожності або під час стресових ситуацій саме насіння, за твердженням психологів, допомагає відволіктися від гнітючої проблеми і частково знизити її тяжкість. Такий собі антидепресант. Ось тільки любителям насіння варто знати, що сильно просмажене насіння соняшнику втратить більшу частину своєї користі. Набагато краще вживати насіння злегка підсушене.