Цю ягоду здавна вважають ефективним протизастудним засобом. В малині міститься дуже багато саліцилової кислоти, що допомагає знижувати температуру тіла. Крім цього, вона містить залізо, дубильні речовини, антоціани, які мають протимікробні властивості.
Лікувальні властивості мають не лише ягоди малини, а й її листя та квітки. Наприклад, сушене листя малини можна заварювати як чай, що буде ефективним при застуді. Та найбільш популярним, особливо взимку, є варення з ягід малини. Малина допомагає за необхідності знизити температуру тіла, є природним жарознижувальним засобом. Ця ягода має антимікробні властивості завдяки вмісту в ній дубильних речовин та антоціанів. Малина є протизапальним засобом завдяки тому, що до її хімічного складу входить саліцилова кислота. Вона бореться із загальною інтоксикацією організму, чай з малини є чудовим сечо— та потогінним засобом. Малина при застуді корисна у будь-якому вигляді (варення, морси, відвари, чаї, свіжі ягоди). Малина є корисною не лише при застуді: в її плодах є речовини, які не дають зайвому холестерину відкладатися у судинах. Тож її можна вважати природним засобом для профілактики атеросклерозу. Також ця ягода містить фолієву кислоту, тому є корисною для вагітних. А завдяки залізу малина допомагає боротися з анемією. Крім того, малину рекомендовано вживати для покращення травлення. Плоди малини мають у своєму хімічному складі ще й йод, тому їх рекомендовано їсти при хворобах щитоподібної залози та для профілактики йододефіциту. Незважаючи на корисні властивості, малина та страви з неї протипоказані хворим на нефрит (запалення нирок); сечокам'яну хворобу; виразку шлунка та дванадцятипалої кишки; гастрит. Але якою б корисною та смачною не була малина, не варто розцінювати її як єдиний лікувальний засіб при застуді й нехтувати своєчасним зверненням до лікаря. Адже від застуди можуть розвинутися тяжкі ускладнення, які неможливо побороти без ліків, лікуючись лише малиною.