Мати гараж у Демидівці дорожче, ніж у Рівному

1431 1

Ми у соцмережах:

Мати гараж у Демидівці дорожче, ніж у Рівному

Новоутвореним ОТГ на Рівненщині бракує коштів. Більшість з них не мають можливості покрити навіть першочергові видатки, тобто виплату заробітних плат, тож інтенсивно шукають, де знайти гроші. Влада у Демидівці знайшла спосіб — підняти ставки податку на нерухомість. Проте зіткнулася з протестами місцевих підприємців, які заявили, що закриють свої магазини і кафе, якщо доведеться платити більше, аніж раніше.

Підняти ставку податку на будівлі чи землю — найлегший шлях збільшити доходи для тих ОТГ, де немає виробництв чи багатьох АЗС. Можна було б і економити, скоротивши, наприклад, кількість працівників виконавчого апарату. У Демидівці їх, зокрема, близько 70. І хоч на кожній колегії Рівненської ОДА постійно наголошують, що таких штатів в ОТГ не потрібно, на місцях дослухаються мало.

Минулої суботи у Демидівці була сесія. За кілька днів до неї селищну раду пікетували обурені підприємці, які знайшли проект рішення про підняття ставки податку на нерухомість для кафе, ресторанів і т.п. до 1,5%, тобто до максимальної, яку передбачає законодавство. Навіть навіси для велосипедів у Демидівці вирішили обкласти податком зі ставкою 0,5%. Щодо звичайних мешканців, то ті за «зайві метри» квартири площею більше 60 кв. м та будинку на понад 120 кв. м мають платити по 0,3%. Якщо ж йдеться про будинки підвищеного комфорту, то по 1% ставки за кожен метр квадратний понад норму. Стільки ж — за гаражі.

А зазначимо, що відсотки вираховуються від мінімальної заробітної плати. Тобто якщо ставка 1%, то на кожен «квадрат» нараховуватиметься 37 грн., якщо 1,5% — більше 55 грн. У Демидівці досі діяла ставка 0,25%, тобто менше 10 грн.

— Мій чоловік — підприємець. Якщо досі ми сплачували 1,5-2 тис. грн. на рік за нашу комерційну нерухомість, то якби ввели ставку 1,5%, мали би платити 10 тис. грн., а дехто — 20-40 тис. грн., — скаржиться мешканка Демидівки Юлія. — Влада не дослухається до нас. Нічого в ОТГ не зроблено, зарплати у виконавчому апараті високі, як і премії, натомість людям піднімають податки. Ми заберемо наш бізнес до Луцька, якщо встановлять такі високі ставки.

Після передсесійних суперечок депутати та посадовці ОТГ погодилися зменшити ставку для підприємців до 1%.

— Підприємці хотіли, аби залишилася ставка 0,25%, але депутати були проти, адже це дуже вплине на надходження до бюджету, —коментує начальник відділу економічного розвитку, інвестицій та регуляторної діяльності Демидівської селищної ради Сергій Щербатюк. — Подібні ставки — 1% — не лише у нас, а й у Млинові, Луцьку, Боремелі. У деяких сільрадах, які увійшли до нашої ОТГ, було по 1,5%, наприклад, у Пляшевій, тож для тамтешніх мешканців наше рішення — навпаки, у бік зменшення виплат. У нас є труднощі з наповненням бюджету, а окрім того, зросли видатки, зокрема на освіту, бо субвенція з держбюджету поменшала.

За словами директора Рівненського центру регіонального розвитку Руслана Сивого, ОТГ на Рівненщині встановлюють різні ставки податку на нерухомість. Там, де громада багатша, місцева влада старається бути «доброю» до мешканців і навіть передбачає нульові ставки на деякі види нерухомості. У бідніших — навпаки. Втім, одновідсоткова ставка, за його словами, на сьогодні в області вважається дуже високою. До порівняння, у Рівному діє ставка 0,5% і для житлової, й для нежитлової нерухомості, окрім того, нульова ставка — для гаражів, літніх кухонь, вбиралень, хлівів, майстерень.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також