Прихильники здорового способу життя впевнені, що починати день потрібно з порції каші на сніданок. Однак експерти стверджують, що не кожна каша корисна.
Манна крупа позбавлена клітковини, оскільки виробляється з внутрішнього шару зерен пшениці. У ній дуже мало вітамінів і мінералів, а співвідношення незамінних амінокислот не є збалансованим. У манці багато крохмалю і мало білка. Часте її вживання напевне призведе до зайвої ваги, метаболічних і шлунково-кишкових розладів.
Вівсянка швидкого приготування дуже «зручна». Але це отримані в результаті тривалої переробки пластівці, які просто заливають окропом або теплим молоком. Любителям вівсянки слід вживати не пластівці швидкого приготування, а класичний, зварений на воді геркулес, вважають експерти. Найкраще все ж їсти необроблене зерно. Також, за словами фахівців, не потрібно захоплюватися мюслі, що представляють собою мікс з вівсяних пластівців, фруктів, горіхів а інших добавок. У такому продукті майже завжди багато цукру і калорій.
Пшоняну кашу не можна назвати шкідливою, але й користі в ній мало — кількість незамінних амінокислот, наявних у пшоні, занадто низька, щоб його можна було рекомендувати до вживання.
Рисова каша з білого шліфованого зерна також занадто бідна вітамінами, клітковиною та іншими мікроелементами, які приносять відчутну користь організму. Для регулярного вживання така страва не підходить.