Мільйонер зі смітника

2955 0

Ми у соцмережах:

Іван Надєїн

Новий власник «Рівнетеплоенерго» обіцяє перехід із газу на біопаливо. Такий досвід у Івана Надєїна, 35-річного київського бізнесмена, безумовно, є. Його компанія «Укртепло» вже має у Рівному котельню на біопаливі та виробляє електроенергію із сировини з міського сміттєзвалища. Тепер Надєїн буде «гріти» обласний центр, оскільки викупив «Рівнетеплоенерго» за суворо засекречену суму у колишнього власника Максима Городнього із Чернігова. Новий власник «Рівнетеплоенерго» одразу змінив директора. Степана Коропецького звільнили, проте у компанії він залишиться — на посаді заступника. А новим керівником став Олександр Корчинський, який донедавна керував теплопостачальним підприємством Чернігова.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Я знав про продаж «Рівнетеплоенерго», але оскільки це справа конфіденційна, не розголошував. «Укртепло» — не перша фірма, яка хотіла викупити «Рівнетеплоенерго», було багато претендентів.

До нової компанії ми поставили кілька умов. По-перше, щоб у місті не було проблем з теплом. По-друге, щоб не виникло проблем зі Степаном Коропецьким. Він дев’ять років пропрацював на посаді директора, і ми до нього не маємо жодних претензій. Ми навіть думали над тим, щоб знайти для нього іншу достойну роботу з такими ж умовами. Бо такими людьми сьогодні не розкидаються. Недавно організація «Сівітас» здійснювала моніторинг діяльності теплопостачальних підприємств в Україні, й Рівне виявилося найменш збитковим. Третьою вимогою був пошук альтернативних джерел опалення для міста. Газ нас не зовсім влаштовує, бо ціни на нього будуть зростати.

З «Укртеплом» у нас була і хороша, і погана співпраця. Хороша стосується будівництва станції на сміттєзвалищі, яка знижує ризики виникнення там масових пожеж. Нехороша виникла через котельню біля онкодиспансеру, але проблеми там з’явилися із суб’єктивних причин. А зараз у нас змінилися інтереси, ми краще познайомилися і готові працювати. Ми зацікавлені у переведенні котелень міста на тверде паливо. Якщо відійдемо від газу, ми врятуємо місто і зменшимо тариф.

Іван Надєїн, засновник групи компаній «Уктепло»:

— Сім років наша компанія займається виробництвом тепла на альтернативному паливі. Ми збудували близько 120 котелень, зокрема, найбільшу в Славутичі, будуємо декілька біоТЕЦ. У Славутичі, до прикладу, наша котельня на біопаливі дозволила місту не замерзнути, коли йому відключили газ через борги. Ми також у Київській та Житомирській областях висаджуємо енергетичну вербу і не виключаємо, що подібні проекти зможемо реалізувати і на Рівненщині, зокрема, залучивши потужних європейських інвесторів. Рівне споживає дуже багато енергоресурсів, насамперед природного газу.

Недавно я відвідав Швецію, її енергобаланс був схожий на нинішній український десь у 1970 році: багато газу, вугілля і мало альтернативного палива. На сьогодні 49% в енергобалансі Швеції — альтернативні джерела палива, з яких 38% — біомаса. А в Україні тільки одне населення споживає більше газу, аніж вся Польща у цілому.

Централізоване теплопостачання — єдиний шлях, яким повинна йти Україна. Ми будемо розвивати «Рівнетеплоенерго», боротимемося за споживачів, зокрема за новобудови. Адже автономізація опалення — негативний процес. Ціна на газ для населення вища, аніж для теплопостачальних підприємств, і зростатиме. Це вже сигнал, що автономне опалення буде дорожчим, аніж централізоване. Окрім того, якщо з кожного вікна буде стирчати труба, місто задихнеться у смогу. Це шлях у ХІХ століття. Нам потрібні екологічно чисті котельні з високим ККД.

Ми плануємо вкласти у «Рівнетеплоенерго» 50 млн. євро. У першу чергу, вкладатимемо кошти — і почнемо вже у цьому опалювальному сезоні — у модернізацію котлів. Ми оберемо 10 котелень, де можна буде перевести до 20-40% потужності на альтернативу. У таких котельнях газ можна буде використовувати лише при суттєвих зниженнях температури надворі. Тоді ми не будемо такі «чутливі» до ціни на газ. Окрім того, котельні, які працюватимуть на біомасі чи твердому паливі, дозволять постачати гарячу воду рівнянам безперебійно.

Але основні інвестиції будуть спрямовані на будівництво на базі старої ТЕЦ (на вулиці Князя Володимира) біоТЕЦ, що дозволить, виробляючи електроенергію, отримувати достатньо дешеву теплову енергію. БіоТЕЦ ми будуємо за два роки, проте оскільки у Рівному вже є база для неї, то, можливо, проект вдасться реалізувати швидше. На виробництві енергії на цій ТЕЦ ми і сподіваємося отримувати прибутки.

Ми збережемо команду «Рівнетеплоенерго», бо вона має унікальний досвід. Так, минулого року не було жодного пориву центральної тепломережі, що є показовим. Такими показниками не можуть похвалитися комунальні теплопостачальні підприємства.

Степан Коропецький, заступник директора ТОВ «Рівнетеплоенерго»:

Для мене звільнення було несподіванкою. Я спершу хотів іти, адже таких випадків не було, щоб звільнений директор залишався працювати на тому самому підприємстві. Але поспілкувавшись з Іваном Надєїним і побачивши плани на модернізацію, я вчергове повірив, що на Рівне чекають хороші зміни.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також