На кожному гектарі власники паїв втрачають 91 гривню

1908 0

Ми у соцмережах:

На кожному гектарі власники паїв втрачають 91 гривню

Власники земельних паїв Рівненщини не знають своїх законних прав. Цим користуються орендарі їхньої землі. В результаті власники паїв втрачають на оренді кошти, які їм законно належать, і не можуть довести у судах свою правоту при виникненні спорів.

Пояснює Світлана Богатирчук-Кри­в­ко, голова управління Держ­комзему в Рівненській області: — Власники паїв не знають своїх прав: що їм повинні платити за оренду, скільки, як.Таке враження, що сільські голови спеціально не проводять серед них роз’яснювальну роботу. Адже останнім часом значно збільшилася кількість скарг до нашого управління. Найбільше їх було з Млинівського району. Тут люди хочуть вийти із сільськогосподарського підприємства, бо їх не влаштовує оплата праці. А підприємство вже засіяло їхні ділянки без їхньої на це згоди і не віддає їхнім власникам паїв. З Рівненського району скаржилися на нездійснення виплат за договорами оренди, з Корецького — на неправильно укладені такі договори. Отож що повинні знати власники паїв. Указ Президента від 2008 року зобов’язав всі райдержадміністрації, сільськогосподарські підприємства здійснити перереєстрацію договорів оренди паїв. Це було зроблено, по-перше, для того, щоб збільшити суму орендної плати. Бо вона повинна бути за рік не меншою, як 3% від вартості ділянки. А досі становила від 0,5 до 1,5% вартості земельної ділянки. І нині в області вже 30% договорів оренди перереєстровано. Торік середня орендна плата за 1 га паю була 232,6 грн. Це на 76% більше, ніж у 2008 році. Втім, за законом повинно бути не менше 324 грн. Тобто на кожному паї людина недоотримує 91 грн. По-друге, договір оренди паїв чинний лише тоді, коли зареєстрований в структурі Державного земельного кадастру. Так, наше управління не має права впливати на розгляд скарги, якщо договір не зареєстрований. Коли були сертифікати на паї, а не Державні акти, такі договори реєстрували при сільській раді. І зараз сільрада, якщо договір оренди на термін не більше року, має право зареєструвати такий договір. Але юридичної сили і підстав втручатися чи адвокату, чи розглядати справу в суді він не матиме. Крім цього, землекористувач, тобто сільськогосподарське підприємство має право приступати до обробітку землі, тільки коли договір зареєстрований в структурах Державного земельного кадастру. Деякі керівники сільгосппідприємств відмовляються реєєструвати договори оренди, мотивуючи тим, що не будуть платити за це, бо незрозуміло куди та оплата йде. Пояснюю, що ці кошти спрямовуються на створення автоматизованої системи Державного земельного кадастру. Нині в області укладено 109 тисяч договорів оренди. Однак лише 35 тисяч з них зареєстровано в структурах Державного земельного кадастру.

Мирослава ШЕРШЕНЬ.

Довідка «РВ» В Рівненській області розпайовано 612,6 тис. гектарів, тобто майже чверть всієї території. Власниками паїв є понад 226 тисяч селян. 65% з них — пенсіонери. Кожен п’ятий обробляє пай самостійно. Третина власників паїв з різних причин їх не обробляють і не здають в оренду, що є проблемою, бо на цих ділянках відбувається природне заліснення. Майже половина власників паїв здали їх в оренду.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також