На Полісся потяги не ходять. «Укрзалізниця» скасувала дизель-потяги на Сарни та Рокитне

9421 0

Ми у соцмережах:

На Полісся потяги не ходять. «Укрзалізниця» скасувала дизель-потяги на Сарни та Рокитне

На залізничному вокзалі у Сарнах 1 січня вивісили оголошення про скасування денних та вечірніх дизель-потягів з Олевська та Здолбунова до Сарн. А днями стало відомо про скасування ще чотирьох потягів, які сполучають Сарни з Маневичами та Ковелем. Тож мешканці північних районів — Рокитнівського та Сарненського — опинились в ситуації «невиїзних». В оголошеннях вказано, що потяги скасовано «до окремого розпорядження у зв’язку з виробничою необхідністю».

В чому полягає «виробнича необхідність», через яку скасовано рух потягів, можна зрозуміти з відповіді «Укрзалізниці» на запит Рокитнівської районної держадміністрації:

«Експлуатаційний парк дизель-поїздів складає 6 одиниць. Для забезпечення курсування всіх передбачених розкладом руху приміських поїздів необхідно 11 одиниць. Повна зношеність і відсутність запасних і комплектуючих елементів основних вузлів призводять до нестабільної їх роботи. Відсутність необхідної кількості приміського рухомого складу частково компенсується запозиченням плацкартних вагонів з поїздів дальнього сполучення, що призводить до зменшення кількості місць у таких поїздах, а також задіянням тепловозів з вантажного руху, що порушує терміни доставки вантажів та призводить до нераціонального використання тепловозів.

Недостатнє покриття збитків за перевезення пільгових категорій громадян не дає змоги вкласти достатньо коштів у ремонт рухомого складу. Так, за 2019 рік по Рівненській області перевезено пільгових категорій пасажирів на 16,3 млн грн, а відшкодовано — 2,1 млн грн, або 12,9%, в т.ч. по Рокитнівському району перевезено пільгових категорій на 97,3 тис. грн, а відшкодовано 20 тис. грн, або 20,6%.

Наприкінці грудня минулого року неочікувано вийшли з ладу два дизель-поїзди. На даний час вони проходять позаплановий ремонт, однак його проведення ускладнюється відсутністю необхідних запчастин для такого рухомого складу, який експлуатується з 70-х років минулого століття.

Вагонне депо Здолбунів вживає максимальних заходів для ремонту дизель-поїздів, після здійснення якого і при можливості їх подальшої експлуатації курсування поїздів Сарни-Олевськ буде відновлено».

Рух потяга Сарни-Олев­ськ, який курсує через Рокитнівський район, уже відновлено. «Виробнича необхідність» зникла після того, як в ситуацію вструтився депутат Верховної Ради Сергій Литвиненко — бо до нього звернулися його виборці і розповіли про проблему з потягами.

Що ж до решти потягів, то пояснення «Укрзалізниця» допоки не дала і рух в цьому напрямку не поновила.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також