На Рівненщині чоловіки майже не йдуть у виборчі комісії. В ОВК мають пояснення

904 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині чоловіки майже не йдуть у виборчі комісії. В ОВК мають пояснення

Серед членів сільських та селищних територіально-виборчих комісій на Рівненщині 87% – жінки. Такі результати дослідження громадянської мережі "Опора".

Серед керівного складу комісій жінок іще більше – 146 проти 13. Більшість чоловіків працює у Рівненській районній ТВК. У Сарненській та Дубенській районних ТВК їх по троє, у Вараській – жодного, повідомляє Суспільне.

Виборчий кодекс ніяк не регулює це гендерне питання, – каже координатор громадянської мережі "Опора" в Рівненській області Михайло Балик

"Там ніде не визначається, яка кількість має бути чоловіків, яка кількість має бути жінок у складі ТВК. Так, Виборчий кодекс говорить про те, які мають бути списки (партій,-ред.), коли вони висуватимуть своїх кандидатів. Щодо виборчих комісій таких норм немає. Партії самі як подають, так подають.

Керівник Рівненської обласної виборчої комісії Василь Курилас припускає, що однією із причин небажання чоловіків брати участь у виборчому процесі є оплата праці.

"Нашим жінкам під силу абсолютно усе. Вони навіть не зважають на те, що питання фінансово-матеріального забезпечення встановлено на досить низькому рівні. Мотивація фактично буде на рівні мінімальної заробітної плати. З 1 вересня ми говоримо про 5 тисяч гривень в місяць. От вам, фактично, і пояснення того, чому чоловіки не беруть, або беруть, скажімо, не таку активну участь у виборчих перегонах", – каже Курилас.

Що відомо

Місцеві вибори призначені на 25 жовтня 2020 року. Одночасно на всій території країни виборці обиратимуть представників місцевих органів влади та міських голів.
У липні 2019-го Верховна Рада підтримала новий виборчий кодекс, тому вибори на місцях відбуватимуться за новою системою.
Згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", у місцевих виборах планують взяти участь 59% українців, але 56% вважають, що після них ситуація у їхньому населеному пункті не зміниться. 27% українців думають, що вибори принесуть зміни на краще, а 8% — гірше. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також