«Наполеонівські» плани Берташа

4459 0

Ми у соцмережах:

 «Наполеонівські» плани Берташа

Голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ, попрацювавши тиждень на посаді, зізнався, що перше, що його здивувало, це те, що мізерні кошти виділяються на утримання державної установи: «Ще навіть зарплату не отримав, а зі своєї кишені все даю гроші підлеглим — на ручки, на папір, на пальне. Тому що на другий квартал передбачені видатки на утримання одного державного службовця — лише 9 гривень. Що можна зробити державному службовцю за ці 9 гривень?!»

Заїде в кожну сільраду — Чи можете вже розповісти про перші кроки на новій посаді? — Дуже багато проблемних питань, що стосуються роботи підприємств, наповнення місцевих та державного бюджету. Ми не виконуємо план надходжень до держбюджету — все тому, що знизились темпи росту економіки. Тож сьогодні є над чим працювати. Але мені не звикати. Вчора мав розмову з головами райдержадміністрацій, дав перші доручення — розібратися з цінами в районах, провести санітарні дні до Великодніх свят, відремонтувати комунальні дороги. До речі, кошти, які були у спецфонді, плануємо витратити на ремонт доріг, погодимо це з президією облради і профінансуємо роботи. Також дав завдання в кожному районі вибрати по три найбільш резонансні справи, які роками не вирішуються, і будемо над ними працювати. В нас більше тисячі населених пунктів, 860 сільських рад, але я постараюся в кожну заїхати, щоб дізнатися про першочергові проблеми, постараємося їх разом вирішити.

Чиновники без роботи не залишаться — Актуальне питання для чиновників — чи залишаться вони на роботі під вашим керівництвом? — Я всім кажу: такого, як в 2004 році, коли нас всіх вигнали і ніхто не спитав, чи є в нас сім’я, діти, яких потрібно було годувати — не буде. Кожна людина, яка працювала, буде й надалі працювати. Якщо не на посаді голови райдержадміністрації, то на іншій посаді або в районі, або в області. Окрім того, всі голови РДА передали мені свої резюме, в яких вказали, де бажають працювати. Наприклад, мені подобається робота Володимира Ткачука, голови Володимирецької районної державної адміністрації. Я переконався, що його підтримують мешканці району, поважають, тож він залишиться на цій посаді. І мені байдуже, від якої він політичної сили. До речі, я замовив соціологічній фірмі сформувати рейтинг кожного районного керівника. Більше того, в нас вже працює телефон гарячої лінії 695-351, за яким може будь-хто передзвонити. За цей місяць я отримаю від людей звернення та скарги, потім правоохоронні органи перевірять цю інформацію і буде видно, хто як працює. Потрібно повернути довіру людей до влади, а це непросто. Тому що є корупція в правоохоронних органах, в судочинстві, в освіті, медицині. Є деякі керівники чи головні лікарі медзакладів, які вже забули, що таке державне, а що таке приватне майно. Мені не раз скаржилися люди на платні медичні послуги, коли за операцію просили по 10-12 тисяч гривень. Треба наводити порядок в медицині. Обов’язково провести ротацію всіх головних лікарів, щоб вони не працювали на посаді більше двох років, бо потім починають задіювати схеми, стоматкабінети свої відкривати, реєструвати приватні підприємства. Якщо людина нечесно працювала на посаді — при мені вона працювати не буде. У пресі нещодавно прочитав, що державний службовець — начальник управління юстиції — когось побив. Ну як таке може бути!? Я негайно подзвонив начальнику управління головдержслужби з запитанням, чому вони не зреагували і мені не доповіли. Вони ж повинні спостерігати за кожним державним службовцем і в разі чого запропонувати провести службове розслідування.

Обласній раді — або війна, або мир — Враховуючи, що в обласній раді більшість — депутати БЮТ та «Нашої України» — як ви разом з фракцією «Партії Регіонів», в якій лише чотири депутати, збираєтесь приймати сесійні рішення, ініційовані облдержадміністрацією? — Так, чув, що вже почали якусь опозицію збирати проти мене. Втім, під час розмови з головою облради Олександром Данильчуком я сказав: «Або війна, або мир». Якщо війна, то до жовтня можемо повоювати, а там — вибори до місцевих рад. Думаю, що вони відбудуться на мажоритарній основі і люди будуть обирати тих, хто щось робив для області. Я не прийшов сюди руйнувати, я хочу конструктивно працювати з радою. Олександр Данильчук мені пообіцяв, що війни не буде — буде порозуміння і конструктив. Що стосується якихось політичних питань — хай кричать. Але коли питання стосуватиметься громади області, будемо разом працювати. Та й з депутатами майже усіх фракцій вже зустрічався, і ніхто поки не сказав, що буде виступати проти мене.

Рівненщина не буде дотаційною? — Які пріоритети розвитку області ви визначили і над якими будете працювати зі своєю командою? — Перше завдання — підготувати обласний бюджет. Буду в міністерстві фінансів захищати кожну статтю видатків, яка буде закладена в бюджеті країни для Рівненщини. Відомо, що видатки цьогоріч будуть скорочені на 15-20%. Але я планую зробити так, щоб область не була дотаційною. Це непросте завдання, і щоб його виконати, потрібно максимально залучати інвестиції. Я дякую Віктору Матчуку, що вже є багато напрацьованих інвестиційних проектів. На цей рік розраховуємо отримати до 250 мільйонів доларів інвестицій і 1200 нових робочих місць. Тож сьогодні працюю над створенням ради розвитку регіонів, при якій центр законодавчих ініціатив. Невдовзі проведемо масштабну нараду з представниками бізнесу, щоб вислухати про їхні проблеми. Не варто забувати, що наша область багата на ліси, і я хотів би, щоб ця галузь була на передових позиціях в Україні. Потребує вирішення проблема видобутку бурштину, треба законодавчо дати людям можливість легально добувати і здавати на переробку бурштин. Є багато напрацювань і у галузі сільського господарства. Наприклад, селяни, які вирощують буряки, нарікають, що з п’яти цукрових заводів в області працюють лише два. Тож буду говорити із власниками цих цукрових заводів, можливо, вдасться вже в цьому сезоні запустити завод і в Оженіно, і в Корці. Також є проблеми і стосовно паливно-мастильних матеріалів для сільгосппідприємств, і стосовно кредитів, які потрібно надати селу — вже підготовлені відповідні листи, буду вирішувати це питання на центральному рівні. Максимально буду працювати і над вирішенням проблем в теплоенергетиці. Потрібно вімовлятись від газу. Тим паче, що є альтернативні види палива. Область дуже багата на торф — ми фактично ходимо по золоту, тож цей напрямок треба розвивати. Є дармова теплова енергія від атомної станції, і щоб відійти від газу, можливо, буде доцільно прокласти теплоцентраль для опалення Острога.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також