Нардепи з пістолетом

2663 0

Ми у соцмережах:

Нардепи з пістолетом

Офіційно купити бойову зброю громадянам України не можна. Той, хто купить її на «чорному ринку», буде переслідуватись законом. А закони у нашій державі, як відомо, існують лише для «лохів», тобто для нас із вами. «Не лохи» на чолі з президентом Порошенком мають при собі бойову зброю, причому цілком офіційно.

Луценко зброя В той час як триває запекла дискусія, чи варто давати простим українцям дозвіл на вогнепальну зброю, наша влада активно озброюється. Причому, формально, у законний спосіб. Чули коли-небудь словосполучення «нагородний пістолет»? У старі часи ними нагороджували військовослужбовців за особливі заслуги на війні. Нині ж у положенні про нагородну зброю значиться: «Відзнаками нагороджуються особи начальницького складу органів внутрішніх справ, військовослужбовці внутрішніх військ, державні службовці, особи інших міністерств та відомств, які мають офіцерське або спеціальне звання, інші громадяни України за сумлінну службу, особливі заслуги в боротьбі зі злочинністю, охороні громадського порядку, захисті конституційних прав та свобод людини і громадянина, за бездоганну багаторічну службу, зразкове виконання військового, службового та громадянського обов'язку, виявлені при цьому честь і доблесть». Вибачте за довгу цитату, однак це важливо для повного розуміння теми. Та перед тим ще одна коротенька цитата з положення про нагородну зброю. У пункті 2.2. цього документа вказано: «у клопотанні про нагородження зазначаються конкретні заслуги особи, що стали підставою для порушення клопотання». Отже, мають бути конкретні підстави для того, аби міністр внутрішніх справ (в даному випадку Арсен Аваков) нагородив людину зброєю. За майже три роки в Україні було роздано кілька тисяч стволів нарізної, короткоствольної зброї (пістолетів) саме як нагороди. Переважну більшість списку становлять народні депутати, міністри, їхні помічники і близькі люди. Так, наприклад, нагородну зброю отримав президент України Порошенко. Прем'єр-міністри: нинішній Гройсман та колишній Яценюк. Причому Яценюк отримав аж чотири пістолети. Нагородною зброєю також володіє головний радикал Олег Ляшко. У нього дві нагородні одиниці — від СБУ та МВС. Власником двох нагородних одиниць зброї є також столичний голова Віталій Кличко. У нього є автоматичний револьвер Стєчкіна від міністра Полторака та револьвер «Альфа» від міністра Авакова. Чугунников нардеп_779721812_o

Віталій Чугунніков тримає у сейфі подарований, коли він був нардепом, пістолет
Але це те, що стосується верхівки влади. У списку є й інші цікаві прізвища. Як-от, наприклад, лідер так званого «Братства» Дмитро Корчинський разом з дружиною Оксаною, яка до того ж є народним депутатом від Радикальної партії Ляшка. На сім'ю вони отримали два нагородних пістолети. Отримала зброю ведуча «5 каналу» Яна Конотоп, яка є дружиною міністра інформаційної політики Юрія Стеця, кума Петра Порошенка. У 2014 році журналістка отримала відразу два нагородних «стволи»: у липні їй подарували пістолет Glock 17, а в листопаді того ж року Форт-12Р. Навіщо чарівній пані відразу два бойових стволи? Можливо вона вирішила змінити роботу і податись на Донбас у яку небудь диверсійно-розвідувальну групу? А депутат від «Народного фронту» Ігор Котвицький, схоже, вирішив стати справжнім «командос». Він отримав за 2014-2015 рік аж шість одиниць зброї: Smith&Wesson, АПС, Маузер, Glock 17, «Форт 21-03» та «Форт-9». Якщо виходити з логіки, що нагородну зброю видають, як сказано в положенні: за «особливі заслуги в боротьбі зі злочинністю… зразкове виконання військового обов'язку, виявлені при цьому честь і доблесть», то згаданий нардеп, мабуть, або Робокоп або сучасний варіант Рембо. Із знайомих нам прізвищ у списку знаходимо колишнього прокурора Рівненської області Миколу Голомшу. Нині він перший заступник генпрокурора Юрія Луценка, свого давнього знайомого. До речі, сам Луценко теж отримав в нагороду зброю. У нього на господарстві ще в листопаді 2015 року з'явився швейцарський пістолет «Sphinx SDP». До речі, з усього списку ця модель є лише у Луценка. А от у народного депутата від ВО «Свобода» Олега Осуховського нагородна зброя патріотична: пістолет «Форт-17» вітчизняного виробництва. Зброю отримав ще у березні 2014 року. В той період, мабуть, нардеп активно готувався до війни. Навіть рекламні площини у Рівному були заклеєні його зображенням у камуфляжі і з автоматом. Врешті нардеп залишився разом зі зброєю у комфортному залі парламенту. Осуховський
У кобурі Олега Осуховського подарований міністром «Форт»
У той же період отримав нагородну зброю й депутат Рівненської облради від БПП «Солідарність», колишній голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Чугунніков. Щоправда, тоді він був народним депутатом від партії «УДАР». Екс-нардеп теж має тепер у своєму господарстві пістолет «Форт-17» українського виробництва. Дивно, але в оприлюднених списках лише незначна частина тих, хто працює у силових структурах, служить у прикордонній службі чи Національній гвардії (структурах, які входять до МВС). Ще менше тих, хто брав участь у реальних операціях чи бойових діях. Власне, з імен, пов'язаних з Рівним, таке прізвище вдалося знайти лише одне. Це Володимир Пастушок — командир однієї з сотень самооборони Майдану, а нині лейтенант, командир штурмової роти батальйону імені Кульчицького Національної гвардії України. Ті, хто бував на Гурбах, знають Володимира Пастушка по історичних реконструкціях. Після революції він добровольцем пішов на війну. Брав участь у боях за гору Карачун, пізніше — у боях за Дебальцеве. Загалом за 25 років незалежності в Україні видано більше 40 тисяч одиниць нагородної вогнепальної зброї. Більшість дісталася суддям, депутатам, чиновникам, політикам та наближеним до них людям. Саме тим, хто вважає, що в Україні не варто дозволяти вільно купувати зброю. Справді — навіщо купувати?
Олексій Кривошеєв.

Коментарі

Віталій Чугунніков, депутат обласної ради: — «Форт-17» мені подарували за участь у Революції гідності як коменданту, який на Майдані пробув 96 днів безвиїзно. Це не була моя ініціатива, мене запросили і вручили зброю. Для мене цей пістолет як пам'ятка про 2014 рік. Я ним ще жодного разу не користувався. І слава Богу. Лежить у мене в сейфі абсолютно новий. Я маю ще мисливську зброю, хоч на полювання їжджу доволі рідко. Не можу сказати, що я дуже влучний стрілець, але в юності всі ж ми у тир ходили. Я прихильник легалізації носіння зброї в Україні. Тим більше зараз, коли у країні йде війна і з'явилася маса нелегальної зброї. Її потрібно почати контролювати. Мають бути дуже жорсткі умови відбору, тих, хто має право носити зброю (маю на увазі психічний стан людини), але такий закон повинен з'явитися. Олег Осуховський, народний депутат України: — Зброю мені вручили одразу після Майдану, де я пробув з першого і до останнього дня. Зокрема, 20 лютого 2014-го виносив з-під снайперських обстрілів хлопців, поранених на Інститутській. А вже влітку того ж року з цією зброєю пішов із побратимами добровольцем, виконувати свій обов'язок у зоні російсько-української війни. Я вважаю, що кожен громадянин повинен мати право на цивільну зброю та самозахист, особливо під час війни. З колегами зареєстрували законопроект «Про цивільну зброю і боєприпаси», ухвалення якого забезпечить право громадян на самозахист та знизить рівень злочинності в державі. Ми закликаємо парламент підтримати цей законопроект, тоді не буде поділу в суспільстві на тих, хто має можливість володіти зброєю, та тих, хто не має права на це.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також