Народити з пробірки

2610 0

Ми у соцмережах:

Народити з пробірки

Мудра приказка говорить: людина приходить на землю, щоб посадити дерево, побудувати будинок і народити дитину. А що робити, якщо сад давно цвіте і плодоносить, дім — повна чаша, а дитини досі немає? У багатьох країнах на допомогу в таких випадках приходять сучасні репродуктивні технології, які допомагають людям, що страждають на безпліддя, пізнати радість материнства і батьківства. За допомогою репродуктивних технологій у світі на світ з’являється 3% немовлят. В Україні цей показник становить всього 0,01%.

Зачаті «у пробірці» Якщо ще в середині минулого сторіччя в безплідності майже завжди звинувачували жінку, нині погляд на проблему змінився. «Провина» (хоча говорити скоріше треба про лихо), як переконує світова медична статистика, нині поділяється практично порівну. Відомо, що 90% жіночої безплідності — результат абортів (особливо страшний перший), інших гінекологічних операцій і венеричних хвороб. Що стосується чоловіків, то в останні роки медики все частіше говорять про наслідки радіоактивного впливу в постчорнобильський період. Щоправда, поки в Україні серйозні дослідження, які дозволили б оцінити масштаби проблеми, не проводилися, але соціологи говорять, що в нашій країні близько мільйона безплідних подружніх пар. «Безплідність — це хвороба, — впевнений «піонер» у галузі української репродуктології, керівник Інституту репродуктивної медицини професор Федір Дахно, — вона має свою етіологію, свій патогенез, методи діагностики, лікування і профілактики. У світі вважають, якщо після одного-двох років постійних інтимних стосунків без застосування контрацептивів вагітність не настає, треба порушувати питання про безплідність, обстежувати і лікувати чоловіка і жінку». За словами Дахна, причин безпліддя дуже багато. Класифікація Всесвітньої організації охорони здоров’я розрізняє 16 причин у чоловіків і 22 — у жінок. Причому в 3% подружніх пар з нормальними показниками репродуктивної функції безплідність обумовлена імунологічною несумісністю. Це означає, що в організмі жінки виробляються антитіла, які вбивають сперму партнера. І, що найнезрозуміліше, безпліддя буває також і серед повністю здорових і добре сумісних подружніх пар. Один із найнадійніших методів, що може допомогти вирішенню цієї проблеми — екстракорпоральне запліднення (ЕКО), інакше кажучи, зачаття «у пробірці». У світі про народження дитини, зачатої таким незвичайним способом, почали говорити майже три десятиліття тому, коли в Англії з’явилася на світ Луїза Браун. А сьогодні кількість дітей, що народилися «у пробірці», тільки в Україні перевищила 3 тисячі. У середньому до успіху приводять 17-20% спроб. Дахно називає іншу цифру — 25-35%. Існують лабораторії, що досягають 35-45% позитивних результатів.

Дороге задоволення У Києві існує кілька приватних медичних установ, що займаються вирішенням цієї проблеми. Оскільки існує попит, завжди буде і пропозиція, тому подібні медзаклади створені й в інших містах України — в Одесі, Вінниці, Донецьку, Дніпропетровську, Херсоні, Сімферополі. На жаль, з того мільйона українських подружніх пар, що страждають від безпліддя, мало хто може собі дозволити скористатися послугами ескулапів-приватників: щоб народити бажану дитину, родині в середньому треба готувати $2500-3000. Але, як повідомив заступник гендиректора однієї з відомих приватних столичних клінік, від нестачі пацієнток, причому із різних соціальних прошарків, вони не страждають.

Чоловічий фактор Поки бездітні українки стурбовані пошуком грошей «на дитину», у Франції, наприклад, жінкам до 43 років чотири (!) спроби запліднення оплачує держава. У Данії — три. У США безплідним парам теж допомагають фінансово. У нас уже років п’ять поспіль держава теж передбачає кошти на допомогу безплідним жінкам, але їх катастрофічно мало. У 2005-му бюджетних грошей, передбачених на репродуктивну держпрограму, вистачило всього на 600 спроб ЕКО. У 2006-2007-му фінансування трохи збільшили, але цей крок ситуацію не змінив. Зараз програму виконують всього два центри — Прикарпатський і Донецький, куди через обл— і міськвідділи охорони здоров’я направляють пацієнток зі всієї України. Київ донедавна свого центру не мав. Але готуються документи про створення клініки репродуктивної медицини на базі одного зі столичних пологових будинків. А от якщо родина не може завести дитину через чоловіче безпліддя, на допомогу держави розраховувати не доводиться. І коли грошей на вирішення цієї проблеми в приватній клініці немає, жінці, як в анекдоті, залишається хіба що до сусіда йти...


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також