Наступили на іржавий цвях — бігом у травмпункт! Сімейний лікар пояснює, чому при травмі важливо встигнути зробити щеплення проти правця впродовж двох діб

21315 0

Ми у соцмережах:

Наступили на іржавий цвях — бігом у травмпункт! Сімейний лікар пояснює, чому при травмі важливо встигнути зробити щеплення проти правця впродовж двох діб

Часто дорослі не приділяють належної уваги щепленням проти таких небезпечних хвороб, як правець і дифтерія. А це може призвести, на жаль, до сумних наслідків. Торік зареєстровано сім випадків правця, одна людина померла. Зокрема, наприкінці літа захворів турист із Києва, який під час сходження на Говерлу проколов сучком підошву взуття та шкіру на нозі. Останнє щеплення проти дифтерії та правця він робив десять років тому. А це саме той термін, за який імунітет проти правця минає.

Тому сімейні лікарі наполегливо рекомендують усім дорослим (для дітей складено спеціальний графік) повторювати щодесять років щеплення проти правця та дифтерії. Аби зрозуміти, чи пора вам повторити або зробити уперше щеплення, зверніться до сімейного лікаря, з яким ви уклали декларацію.

Тим, хто звертається до травмпункту з відкритими ранами, зазвичай пропонують зробити щеплення проти правця. Але буває, що рана видається людині незначною, і до травматолога вона не звертається. У такому разі варто перевірити, чи ще не минуло десять років від часу останнього щеплення. Якщо минуло — імунітет треба відновлювати і вакцинуватися. Причому якомога раніше, бажано впродовж 48 годин після травми. Наступили на іржавий цвях, сучок, обдерлися об гілку чи асфальт, вдарили лопатою — бігом до травмпункту.

Щеплення робиться вакциною АДП-М — це анатоксин дифтерійно-правцевий модифікований. Анатоксин — токсин, знешкоджений шляхом спеціальної обробки, він не шкодить організму, але стимулює його виробляти антитіла до збудників хвороб. Вакцина є в кожній поліклініці, щеплення безоплатне. Усі наявні в лікарняних закладах України вакцини сертифіковано за міжнародними стандартами. І всі лікарі вакциновані саме цими препаратами. Тобто вони фактично перевірили їх на собі.

Людмила Грицак­, лікар загальної пра­ктики, завідувачка амбулаторії № 2 КНП «ЦПМСД «Ювілейний» Рівненської міської ради:

— Я працюю лікарем 24 роки і не пам’ятаю, щоб дорослі настільки активно приходили вакцинуватися від дифтерії та правця. Раніше ми викликали, складали списки, телефонували пацієнтам, навіть ходили додому, щоб запросити, і постійно отримували відмови. Протягом двох років ми активно одержуємо вакцини, торік не було стільки охочих пацієнтів зробити щеплення, як цього року. Щодня на щеплення приходить по 10-12 осіб. Приблизно 60% моїх пацієнтів вже вакциновано від дифтерії та правця.

І дуже приємно, що зараз молоді батьки приводять на щеплення своїх дітей і роблять його й собі. Буквально на другий день після вакцинації одне подружжя привело своїх бабусю та дідуся. Приходило навіть чотири покоління із сім'ї на щеплення протягом тижня.

Звичайно, сама я теж щеплена. Вакцинувалася згідно зі своїм новим календарем, тому що попередній раз робила це ще в 90-х роках під час навчання. Перенесла нормально. Була очікувана реакція — болючість у місці ін’єкції, але це нормально.

Люди відчувають переважно болючість, інколи почервоніння або ущільнення тканин упродовж трьох- п’яти днів. У двох пацієнтів була невисока температура протягом доби, яка самостійно спала. Вони не потребували медичної допомоги. Це очікувані реакції — так формується імунітет. І ті пацієнти, яким ми розповідали про можливі реакції, казали потім: «Ви так лякали, а воно поболіло і все». Ми не лякали — ми попереджали.

Звичайно, лякатися не варто, потрібно імунізуватися. Епідемія дифтерії у 90-х в Україні виникла внаслідок низького охоплення щепленнями. Не зволікайте!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також