Не їжте наших друзів з плавниками

1766 0

Ми у соцмережах:

Не їжте наших друзів з плавниками

«Я ніколи не стану їсти нікого з тих, кого знаю особисто. Для мене з’їсти морського окуня все одно, що з’їсти кокер-спанієля. Риби такі добродушні, такі цікаві. Ви знаєте, риби чутливі, вони мають індивідуальність, вони страждають, коли поранені». Це слова одного з провідних морських біологів, відомого океанографа Сільвії Ірл. Активісти з міжнародної організації «Люди за етичне поводження з тваринами» (People for the Ethical Treatment of Animals — PETA) наводять цю цитату, щоб змусити людство відмовитися від вилову риби і вживання її в їжу. До речі, раніше вони захищали курей і свиней.

Новий проект одержав назву «Співчуття рибі». Активісти з PETA планують у грудні провести в США масові демонстрації протесту — деякі з них повинні пройти в ресторанах, які пропонують відвідувачам дари моря. Скандувати вони будуть приблизно таке: ви ж не їсте улюблених собак і котів? Так чому їсте риб? Вірите стереотипу, ніби вони не є інтелектуальними? Це не так. «Ніхто і ніколи не став би протикати гаком пащу собаки або кота, — вказує директор PETA Брюс Фрідріх. — Як тільки люди почнуть розуміти, що риби є інтелектуальними створіннями, вони припинять їсти їх». «Ви знали, що риба може навчитися уникати сітей, спостерігаючи за іншою рибою у своїй групі? А про те, що деякі риби збирають інформацію, підслуховуючи інших, а деякі — на зразок південноафриканських риб — кладуть яйця на листя, щоб вони перенесли їх у безпечніше місце, тобто використовують листя як інструмент?» — запитують активісти. Задаючи всі ці запитання, PETA посилається на наукові дослідження. Зокрема — на роботу вчених з Единбурга, які дійшли висновку, що «наші друзі з плавниками» мають розвинені розумові здібності, гнучкість поведінки і навіть культуру. PETA також загострює увагу громадськості на тому факті, що риба відчуває біль, що вона жахливо страждає під час подорожі від моря до магазину, що риболовні сіті здирають з живої риби «шкіру» і так далі. Не обмежуючись морально-етичними критеріями, активісти навіть вдаються до залякування. Мовляв, плоть риби часто забруднюється ртуттю, що може викликати ушкодження головного мозку, і отруйними хімікатами, пов’язаними з раком, порушення нервової системи і бактеріями, які викликають смертельні хвороби. Критикуючи — пропонуй, отож як альтернативу захисники риб’ячих прав пропонують людям харчуватися сирною юшкою, їсти вегетаріанські суші тощо. Здається, не менш смачно, та й безпечно, до того ж. У цілому організатори кампанії «Співчуття рибі» мають намір атакувати у двох напрямах: по-перше, переконати споживачів, що існують етичні причини для відмови від поїдання риби, а по-друге, довести, що нинішні методи вилову риби — жорстокі, й домогтися їх зміни, наприклад, змусити рибалок оглушати рибу перед тим, як витягти її з води. Захисники «друзів з плавниками» виступають навіть проти спортивної риболовлі за принципом «впіймав і випустив», оскільки від 43% до 62% випущеної риби гине протягом шести діб. Виною тому пошкодження луски, рота й плавників, нарощування молочної кислоти в мускулах, брак кисню і так далі. Звичайно, PETA доведеться зіштовхнутися з недовірою, скептицизмом. Так, Американська кардіологічна асоціація настійно рекомендує рибу як частину здорової дієти (про фосфор, напевно, всі пам’ятають з дитинства). «Безвідповідально вмовляти людей не їсти рибу в той час, як лікарі й дієтологи радять харчуватися нею двічі на тиждень, — вважає президент Національного інституту рибальства США Джон Коннеллі. — Взагалі, ми повинні їсти більше риби».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також