Не встигли збудувати, а вже продають?

5175 0

Ми у соцмережах:

Не встигли збудувати, а вже продають?

Довгобуд у самісінькому центрі Рівного, який триває понад п’ятнадцять років і досі не завершений, став днями предметом купівлі-продажу. Торгові ряди у підземному переході від органного залу до Театральної площі фірма «Інтергалбуд» продає... міській владі Рівного. Що означає ця пропозиція і які наслідки для рівнян вона може мати, намагалися дізнатися кореспондети «РВ».

Керівництво будівельної компанії «Інтергалбуд» листом повідомило міського голову про свої наміри продати власну частку — 48% у збудованому підземному переході від органного залу до Театральної площі з торговими рядами та сквером Марії Несвицької. Водночас, зважаючи на те, що міська влада у цьому будівництві має свою частку, керівництво «Інтергалбуду» запропонувало місту викупити їхній відсоток за 11 мільйонів 370 тисяч гривень. Цей лист зачитав членам міськвиконкому цього вівторка в.о. міського голови Юрій Торгун. Членів міськвиконкому таке повідомлення неабияк стурбувало. Особливо в частині, де йдеться про продаж скверу — адже пам’ятник і прилеглий до нього сквер належать громаді міста. Після нетривалого обговорення члени міськвиконкому за порадою юристів дійшли висновку, що, зважаючи на відсутність зайвих коштів у бюджеті, від купівлі потрібно відмовитися. Щоправда, остаточне вирішення цього питання вирішили перекласти на депутатів міської ради. Про наміри керівництва компанії «Інтергалбуд» в управлінні капітального будівництва дізналися лише наступного дня. Не менш стурбований, ніж члени міськвиконкому, начальник управління капітального будівництва терміново запросив на розмову представника цієї будівельної компанії. Лише тоді з’ясувалося, що ніхто нічого продавати не збирається, а лист, що надійшов на адресу міського голови, не більш ніж проста формальність.

Коментарі: Сергій Полоцький, начальник управління капітального будівництва Рівенського міськвиконкому: — У цього комплексу є три співвласники — «Інтергалбуд», «Інвестжитлобуд» і громада міста, якій, до речі, належить 41% — зокрема, доріжки у підземному переході, там, де ходять люди, і вся наземна частина зі сквером та пам’ятником Марії Несвицькій. Саме тому продавати це ніхто не має права. Наступного дня після засідання міськвиконкому в мене була розмова з керівником «Інтергалбуду» і з’ясувалося, що ніхто нічого там продавати не збирається. Просто в межах однієї компанії переводять цей комплекс з однієї фірми — будівельної на іншу — експлуатуючу. Згідно з законом, вони при подібних змінах мають попередити співвласників. Саме тому листи надійшли на адресу міського голови і, наскільки мені відомо, керівництва компанії «Інвестжитлобуд». Інша річ, що юристи «Інтергалбуду» щось наплутали і замість того, щоб просто попросити дозволу на відчуження майна, написали формулювання про продаж. Юрій Торгун, в.о. голови міста Рівного: — Я знав, що це питання формальне. Якщо є декілька співвласників, то згідно з законом під час відчуження майна вони мають бути про це попереджені. Крім того, співвласники мають відмовитися від своїх претензій на ту частку. Зважаючи на те, що співвласником цього торгового комплексу є громада міста, то зрозуміло, що я одноосібно не міг приймати таке, нехай і формальне, все ж рішення. Тому це питання буде виноситися на сесію міської ради. Юрій Буняк, керівник регіонального відділення фірми «Інтергалбуд»: — Нічого продавати ми не збираємося, тим більше сквер, який належить громаді міста. Власники залишаються ті ж самі. Тому підстав для хвилювання орендарям немає. Ми просто вирішили перевести цей комплекс з будівельної фірми на ту, що буде займатися орендою, але в межах однієї компанії. Той лист, що був направлений на адресу міського голови, — чистої води формальність. Але цієї формальності вимагає закон. За документами цей комплекс є цілісним і називається«підземний перехід з торговими рядами і сквером Марії Несвицької». В міськвиконкомі юристи, напевно, до кінця не розібралися із суттю питання. От і виникло таке непорозуміння.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також