«Шоколадки-трансізомери» — цукерок під такою неапетитною назвою на прилавках рівненських магазинів ви не знайдете. Але коли на обгортках ласощів написано, приміром, «Лорд» чи «Пірати асорті», то це означає, що без отих самих трансізомерів олеїнової кислоти, тобто сполук, які збільшують ризик виникнення серцево-судинних та онкологічних захворювань, тут не обійшлося. Керівництво Рівненської кондитерської фабрики й не підозрювало, що випускає таку небезпечну продукцію. Це стало відомо після перевірки Укрметртестстандарту, який виявив шкідливі для організму компоненти не тільки у рівненських цукерках, а й у деяких кондвиробах Полтавської, Житомирської, Харківської фабрик. Точніше, виявили трансізомери олеїнової кислоти в жирах — обов’язкових компонентах солодкої продукції, які ці фабрики закуповували, причому постачальники жирів мали усі необхідні документи, які підтверджували їх якість. — Трансізомери у кондитерських виробах держстандартами ніяк не регламентуються, — розповіла кореспонденту «РВ» директор Рівненської кондитерської фабрики Валентина Петрук. — У Рівному навіть немає відповідного обладнання для визначення їх вмісту. Загалом, я вважаю, що фахівці Укрметртестстандарту повелися неправильно. Спочатку потрібно було перевірити ті підприємства, які постачають на кондитерські фабрики жири, а вже згодом перевіряти кондитерську продукцію. Що стосується нас, то ми від постачальника маємо усі необхідні сертифікати якості, тому не було підстав не довіряти їм. Зрештою, самі ми такі перевірки проводити не можемо. Пані Петрук каже, що деякі її колеги з інших кондитерських фабрик образилися на таке упереджене ставлення Укрметртестстандарту, тому збираються звертатися до суду. Подібна антиреклама виробникам солодощів оптимізму не додає. Особливо, коли продукція продається не лише в Україні. Наприклад, рівненськими цукерками сьогодні ласують у більшості країн СНД. Чи звертатимуться місцеві кондитери до суду — поки що невідомо. Єдине рішення, яке прийняло керівництво Рівненської кондитерської фабрики — змінити вітчизняного постачальника жирів на закордонного. Щоправда, це може призвести до здорожчання продукції. — Ми змушені будемо змінити постачальника жирів, — запевнила пані Петрук. — Якщо кажуть, що ці трансізомери олеїнової кислоти шкідливі для здоров’я, то зрозуміло, що ми травити ними дітей не будемо. На разі ж навіть у Міністерстві охорони здоров’я не знають, як ці компоненти впливають на здоров’я людини. Можливо, в наших сусідів контроль за цими компонентами ведеться. Але ми в цьому не впевнені. Виробництво шоколадних цукерок на Рівненській кондитерській фабриці тимчасово призупинене. Ця зупинка є плановою, оскільки у спекотну пору року ні виробляти, ні транспортувати шоколадну продукцію неможливо. Відновиться виробництво лише восени. До того часу керівництво кондитерської фабрики планує вирішити питання зі зміною постачальника жирів. Що ж стосується вже виготовлених цукерок «Лорд» та «Пірати асорті», які знаходяться на прилавках магазинів та ринків, в тому числі і рівненських, вилучати їх ніхто не буде. Вони як продавалися, так і продаються.
Небезпечний шоколад
14.08.2008 10:10 Адміністратор
3618
0
ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686