Небезпека, яка загрожує у спекотні дні

1383 0

Ми у соцмережах:

Небезпека, яка загрожує у спекотні дні

Готувати і їсти гаряче у спеку не хочеться — це факт. Але санітарні лікарі та дієтологи попереджають: навіть свіженьке потрібно зберігати і споживати з розумом, щоб не отруїтися.

Мікроби — підступні створіння: розмножуються в холодильнику

Готувати і їсти гаряче у спеку не хочеться — це факт. Але санітарні лікарі та дієтологи попереджають: навіть свіженьке потрібно зберігати і споживати з розумом, щоб не отруїтися. — Ніякі холодні супи не призначені для зберігання — навіть у холодильнику, - нагадує експерт, дієтолог Людмила Денисенко. — Тому готувати їх треба безпосередньо перед вживанням. Салати краще теж не зберігати, а якщо вже довелося — не більше доби. І то без заправки! Навіть олію краще додавати перед подачею на стіл. Овочі та фрукти влітку потрібно ретельно мити. А овочі та зелень — під проточною водою як мінімум 7-10 хвилин, щоб змити пил і зайві нітрати. І не купуйте свіже м'ясо на ринках — варто йому полежати на спеці кілька годин, як воно буде просто забите шкідливими бактеріями. Риба псується ще швидше — менш ніж за дві години. Якщо вже так любите свіже, несіть його з магазину, де м'ясо і риба лежали в холодильниках, теж в сумці-холодильнику. — До речі, раджу на деякий час забути про біфштекси з кров'ю, — застерігає Людмила Денисенко. - Мікроби — дуже підступні створіння: ви кидаєте шматок м'яса на розпечену сковороду, і ті, що були ближче до поверхні, гинуть. Решта забирається всередину, подалі від гарячого. Ось тут, в середньому шарі, вони починають збирати сили і множитися. Умови найсприятливіші: зовні пригріває, в глибині прохолодно, а в серединці тепло і волого. Також легко вони розмножуються в холодильнику, якщо поставити туди ще не холодну страву. Якщо ж все-таки відчуваєте, що з'їли щось не те — більше пийте. Допоможуть адсорбенти, препарати, які зупиняють блювоту і пронос. Якщо підвищилася температура — терміново викликайте "швидку".

Віруси активні цілий рік

Ми думаємо, що застудитися можна тільки в холодну пору року. Тим і небезпечні літні застуди, вважають лікарі. Адже віруси нападають на нас цілий рік. Наприклад, влітку найбільш активно проявляють себе риновіруси, що викликають нежить; ротавіруси, які провокують кишковий грип; та аденовіруси (запалення горла, висока температура, опухлі лімфовузли). — Ще небезпечні кондиціонери, особливо ночами в маленькому приміщенні, наприклад спальні, — попереджає лікар-імунолог Олена Сударикова. — Вночі ми не помічаємо, як організм переохолоджується. І до нього легше чіпляються різні інфекції. Хоча найбільш небезпечні різкі перепади температур, коли ми зі спеки пірнаємо в різкий холод і навпаки. Це ослаблює адаптивні сили організму. Дуже важливо: не пийте дуже холодні напої (тільки кімнатної температури), не їжте морозиво великими шматками, особливо на спеці. Це такий же стрес для організму, як перехід з холодного приміщення в спеку. А різке охолодження глотки активізує дрімаючі на слизовій віруси. Крім того, попереджають лікарі, постарайтеся не перенапружуватися на роботі. До ослабленого стресами організму віруси чіпляються легко й охоче.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також