Недоношена дитина — не вирок?

2703 0

Ми у соцмережах:

Недоношена дитина — не вирок?

Днями в Рівненській обласній дитячій лікарні з іграми та подарунками провели "Свято малюка". Відвідали захід медики, громадські активісти та представники влади. Батьки передчасно народжених прийшли разом зі своїми малятами. В медзакладі кажуть, що виходжують понад 300 недоношених дітей, а рятувати життя їм допомагає сучасне обладнання та новітні методики.

Катерина Макарчук, завідувач відділення недоношених дітей КЗ "Рівненська обласна дитяча лікарня":

— Такі діти мають ризик отримати інвалідність чи померти. Але недоношеність — це не вирок. Наразі, в тому числі й на Рівненщині, вдається успішно виходжувати таких немовлят.
Натомість рівнянка Дарина Петрушкевич це заперечує:
— Почувши, що в обласній лікарні відбувся такий захід, була щиро здивована. Ніякого анонсу про його проведення не було, хоча я теж мама недоношеної дитини, яку виходжували спершу у відділенні реанімації новонароджених, а потім у відділенні патології недоношених дітей Рівненської обласної лікарні. Очевидно, запрошували тільки тих батьків і тих дітей, які "славно розвиваються і ростуть". Чому ж не запросили тих батьків, діти яких залишилися інвалідами, як мій 3-річний син? Це теж діти, які є наочним прикладом того, чим може закінчитися недоношеність, а також наскільки якісною є перинатальна допомога на Рівненщині. Мій син вижив тільки завдяки моїм молитвам та професійності лікарів, яким я дуже вдячна, але точно не завдяки "сучасному обладнанню". Це так називають кювези, стінки яких заклеєні скотчем, щоб не розвалилися? Чи тріснуті кисневі маски, які можуть поранити беззахисну і немічну дитину? Чи, можливо, професійне обладнання, — це старезні рентгенапарат і УЗД-апарат, достовірність досліджень яких ставлять під великий сумнів? Хоча, можливо, за останні три роки щось суттєво змінилося і тепер обласна лікарня — це сучасний медичний центр з найновішим обладнанням… Виходжування сина "коштувало" нам більше 20 тис. гривень — це наші заощадження, позики і благодійна допомога родичів й небайдужих людей. Стільки коштували ліки й інші засоби медичного призначення на зразок катетерів і т. д. Внаслідок непідготовленості до появи на світ, а також відсутності професійного обладнання для рятування життя, мій син сьогодні має тяжку форму ДЦП, недоношена дитина моєї подруги — сліпа, інша — має епілептичний синдром. Скільки грошей коштує подальша реабілітація таких дітей — важко навіть уявити, ми постійно шукаємо фінансову допомогу. І ця реабілітація має продовжуватись протягом усього життя дитини-інваліда. Тому я вважаю, що в нашій області, враховуючи низький рівень перинатальної допомоги на Рівненщині, глибоко недоношена дитина — це скоріше вирок. І якщо з неї виростає повноцінна здорова людина, то це виняток з правил, а не закономірність.
Марія Думановська, заступник начальника управління охорони здоров'я з материнства та дитинства:
— Якщо проаналізувати дані щодо смертності серед новонароджених, то на Рівненщині кожна п'ята померла дитина народилася з критично низькою масою тіла. Тільки за вересень-жовтень померло 4 таких немовлят. За світовою статистикою, без лікування, виходжування і реабілітації від 5% до 90% передчасно народжених дітей залишаються інвалідами. Виходжування однієї дитини з масою тіла менше одного кілограма коштує дід 50 до 100 тисяч доларів у рік. Тому дуже важливо, щоб суспільство усвідомило, що це не тільки фізична, а й соціальна проблема.
Записала Анастасія АДАМЧУК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також