Ноги і голова мають бути в теплі

840 0

Ми у соцмережах:

Ноги і голова мають бути в теплі

Взимку є ризик не лише заразитися грипом чи ГРЗ. До лікарів приходить багато дітей із проблемами травлення, серцево-судинної системи, органів дихання — цієї пори загострюються хронічні хвороби.

Ще перед початком навчального року діти проходили профілактичний огляд і отримали від педіатра чи сімейного лікаря необхідну для школи довідку (форма № 086 1/о). Разом із довідкою батьки мали отримати й рекомендації — як загальні, важливі для усіх, так і персональні, залежно від особливостей та стану здоров’я школяра. Зокрема, дітям із хронічними хворобами зазвичай радять пройти профілактичні курси лікування. Коли ж таких рекомендацій ви не отримали або якщо почали помічати симптоми хронічної хвороби, яку не діагностували у вашої дитини, зверніться до сімейного лікаря та вимагайте контрольованого нагляду.

Людмила Грицак, лікар загальної практики, завідувачка амбулаторії № 2 КНП «ЦПМСД «Ювілейний» Рівненської міської ради:

— Ще з початку осені в нас спостерігалося збільшення кількості дітей із застудними хворобами, тому що вони дуже часто вдягнуті не так, як треба. У моїх маленьких пацієнтів трапляються трахеїти, фарингіти.

Батьки зазвичай занепокоєні тим, що практично щосезону діти хворіють. Але коли я йду на роботу повз одну з рівненських шкіл, то бачу, як діти вранці біжать на заняття вдягнуті невідповідно до погоди. Навіть коли холодно, школярі ходять до школи в кросівках і мокасинах — ноги в холоді. Для маленьких діток важлива й шапка, яка б закривала вушка.

Роль батьків дуже важлива не тільки в тому, як дитина вдягнута. Здоровий спосіб життя — це активний спосіб життя всієї родини. Діти мають проводити багато часу на свіжому повітрі, часто мити руки. Це все приходить із сім’ї. Якщо батьки навчили дітей мити руки, провітрювати кімнату зранку, вони будуть все це робити й у дорослому житті. Так само й вдягатися відповідно до погоди. Інколи бачиш, як маленьку дитину ведуть в дитсадок, а вона одягнута як капустинка, ще й носик і ротик зав’язані шарфом. Це теж неприпустимо, бо дитина перегрівається й не може рухатися. Дітки хочуть бігати, а на них занадто багато одягу, що обмежує їхню рухову активність.

Важливо також, як батьки годують своїх діток. Якщо в сім’ї заведена культура харчування, то діти не вживають фастфуд, на столі завжди достатньо свіжих овочів і фруктів. Харчування має бути повноцінним.

Ще можна виділити кілька важливих факторів: якщо дитину змалечку загартовували, тобто поступово зменшували температуру води купання, на декілька хвилин виносили на балкон або надвір, коли погода не дуже сприятлива, — це все тільки плюс для імунної системи. Також діткам не потрібно забороняти вживати морозиво або пити холодні напої, бо в такому випадку в старшому віці під час споживання холодної їжі чи напоїв дитина автоматично буде мати або фарингіт, або тонзиліт.

Також у зимовий період краще обмежувати перебування дитини в місцях великого скупчення людей, щоб не підхопити інфекції.

Бережіть себе і своїх дітей і будьте здорові!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також