Нострадамус: 500 років слави і сумнівів

2432 0

Ми у соцмережах:

Нострадамус: 500 років слави і сумнівів

«Нострадамусу я швидше вірю, аніж ні. І правду говорять — «немає диму без вогню»: були б його афоризми нічого не значущими, дешевими, а сам провидець — людиною рядовою, навряд чи і його ім’я, і його зашифровані у віршах послання дійшли б до нас через п’ять сторіч, — вважає народний депутат, член парламентської групи «Демократичні ініціативи» Михайло Добкін. — Хоча схильний припустити, що деякі катрени Нострадамусу за декілька сторіч просто-напросто приписали». У грудні виповниться 500 років з дня народження Нострадамуса. Великий провидець уникнув долі більшості своїх колег-сучасників — його ім’я пам’ятають й досі. Інтерес до його пророчих катренів підігріли теракти 11 вересня 2001 р.: знаменитий білий вірш про близнюків цитували всі газети.

Міленіум — час змін Змушує задуматися й інший документ. У листі до друга, графа Марльського, провидець писав, що 31 грудня 1554 р. йому явилася Діва Марія. Свята сказала, що йому потрібно буде побачити майбутнє великих народів. Відповідно до Жоакіма Менара, авторитетного тлумача спадщини провидця, пророцтва, викладені в листі до графа, стосуються перших чотирьох років після настання міленіуму. Ці роки пророк описував як період драматичних змін, які вплинуть на долі всіх країн світу, зокрема на Америку. Зміни почнуться, коли «новий король, який розбагатів на нафті, прийме важелі правління в батька свого і стане главою великої держави, розташованої далеко на захід від Франції». «Незабаром після його сходження, — пише Нострадамус, — почнеться криза серед торговців, і найвищі їх вежі впадуть у море». Зрозуміло, відзначає Менар, що мова йде про мультимільйонера Джорджа Буша-молодшого і вежі Всесвітнього Торгового Центру у Нью-Йорку. Образ нинішнього американського президента вгадується в 78-му катрені першої центурії: D’vn chef vieillard naistra sens hebete, Degenerant par scauoir & par armes: Le chef de France par sa soeur redoute, Champs diuisez, concedez aux gens d’armes. Тлумачі читають його так: «У старого правителя народиться недоумкуватий спадкоємець, бідний на розум і пізнання у війні. Глава Франції побоюється своєї сестри, поля битви розділені і залишені солдатам». І тут все правильно. Старий правитель схожий на Джорджа Буша-старшого, а його син справді не сильний у військовій справі. Франція, можливо, побоюється Росії (колір прапорів цих держав практично збігається), а поля битви розділені на мусульманський та немусульманський світ.

Хто він, автор пророцтв? Насамперед Нострадамус був освіченою людиною і чудовим лікарем. Крім «Центурій», у його спадщині — замітки про єгипетські ієрогліфи, трактати про мазі й інші корисні для здоров’я сполуки. Мішель Нотрдамус з’явився на світ в Сан-Ремі, на півдні Франції. Крім нього, у сім’ї виховувалося 17 дітей, він був старшим. У середині XV ст. прадід майбутнього пророка — П’єр Нотрдам — перейшов з іудаїзму в католицьку віру, щоб вберегти себе від інквізиції. Дід Жан навчив Мішеля латинській, грецькій і староєврейській мовам, а також математиці й астрології. У 1518 р., після смерті наставника, Мішель поїхав в Авіньйон, де продовжив освіту в коледжі. Він не залишив без уваги навчання Коперника, згідно з твердженням якого Земля є круглою й обертається навколо Сонця. З 1522 р. вивчав медичну науку в Монпельє і рятував людей під час епідемії. Потім переїхав у Тулузу, познайомився з відомим філологом Юлієм Цезарем Скалігером і оселився в його аженському будинку. У 1535 р. одружився з красунею, ім’я якої історія не зберегла. Коли в Ажені спалахнула чума, Нотрдамус допоміг багатьом людям, але не зумів врятувати дружину, сина і дочку. Говорять, що після цього він втратив здатність адекватно мислити. Після стомливої судової тяганини з батьками дружини з приводу спадщини Мішель відправився в подорож по Європі, побував у багатьох містах Франції, Італії й Іспанії, відвідав Марокко і Єгипет. Саме до цього періоду належать перші легенди про провидницький таланта Нострадамуса. У 1547 р. мандрівник повернувся у Францію. Одруження із заможною Анною Понсар дозволило йому видавати щорічний астрологічний альманах та інші прогнози. Римовані чотиривірші об’єдналися в «Центурії» (їх понад 1000). У 1555 р. королева Катерина Медічі наказала доставити до неї провидця і проговорила з гостем понад дві години. Він одержав замовлення — гороскопи для королівських дітей. У 1559 р., коли від рани, отриманої на турнірі, помер Генріх II, Нострадамус заявив, що пророчив йому смерть у вірші 1/35, але король не звернув на це уваги.

Що рік майбутній нам готує? Щоб з’ясувати це, звернемося до 55-го катрена дев’ятої центурії, де сказано: L’horrible guerre qu’en Occident s’appreste! L’an ensuiuant viendra la pestilence. Si fort terrible, que ieune, vieil, ne beste, Sang, feu, Mercure, Mars, Iupiter en France. У перекладі це виглядає так: «Жахливу війну готує Захід! Наступного року прийде мор. Такий страшний, що його не уникне ні старий, ні молодий, ні звірина. Кров, вогонь, Меркурій, Марс, Юпітер у Франції». Зрозуміти фразу «Меркурій, Марс, Юпітер у Франції» допоможе астрологія. Відповідно до цієї науки кожній країні Європи відповідає свій знак зодіаку. Для Франції — це Діва. Зараз Юпітер, який здійснює сидеричний період обертання за 12 років, знаходиться в знаку Лева, а в наступному році перейде в знак Діви (Франції). Більше того, з 10 серпня 2004 р. у цьому знаку опиняться всі три названі Нострадамусом планети — Меркурій, Юпітер і Марс. Така астрологічна ситуація в останні сто років спостерігалася лише в 1944 р., але Друга світова війна не була розв’язана Заходом: для француза Нострадамуса Німеччина скоріше була Сходом. Беручи все це до уваги, тлумачі вважають, що мова в 55-му катрені йде про 2004 рік. Якщо це так, нас очікують епідемії. Можуть з’явитися нові віруси, проти яких немає ліків. Чи варто вірити пророку? Однозначно на це запитання не відповість ніхто. З одного боку, занадто вже багато збігів, щоб вважати його прогнози вимислом. З іншого боку — не можна забувати, що Нострадамус жив в епоху інквізиції, тому зашифрував усі пророцтва. Дослідники інтерпретують їх кожен по-своєму і сперечаються. Головна проблема пророцтв у тому, що їх постфактум «підтасовують» під події, а не навпаки.

Катрени й Україна Представник наукових кіл заступник директора Інституту соціології Національної академії наук України Микола Шульга, народний депутат-комуніст вкрай стурбований тим, що «наше суспільство, втративши моральні, ідеологічні, світоглядні цінності і не набувши нових, «знаходиться в стані аномії» — переживає сплеск інтересу до «всіляких астрологічних навчань, знахарок і нострадамусів». Втім, багато українських політиків міркують не так категорично, а так само, як, наприклад, представник фракції «Регіони України» Олександр Римарук, вважаючи: з Нострадамусом або без нього, але в Україні зрештою все буде нормально. Безумовно, не було ще жодного випадку, щоб хтось склав перспективний прогноз на підставі катренів Нострадамуса. Зате вдосталь післяподієвих інтепретацій. Деякі з них стосуються й України. Наприклад, вважається, що француз пророчив голодомор 1933 року і Чорнобильську катастрофу, але, знову ж, — про це заговорили постфактум. До речі, ця манера тлумачити катрени знайшла відображення в українській політиці. Так, народний депутат Микола Томенко, відомий тим, що майже будь-яку подію в житті країни відзначає рефреном «я про це говорив (попереджав) раніше» (що далеко не завжди відповідає дійсності), у своїх колег по парламенту удостоївся прізвиська «політичний Нострадамус «Нашої України». Нам вдалося відшукати лише одного серйозного політика, який щиро вірить у катрени. Ним виявився Олександр Мороз, який в одному із коментарів восени минулого року стверджував, «що зміни у світі почнуться з України, оскільки про це говорив ще Нострадамус». Тут погляди Олександра Олександровича повністю збігаються з переконаннями вітчизняних «нострадамусознавців», які вважають, що новий — позитивний — виток світової історії почався з 2000 р. («кінець кривавих кошмарів ХХ сторіччя»), і Україні тут відводиться мало не роль світового лідера. Щоправда, досягне вона цього становища, на думку дослідників, десь років через 50. І то добре — багато з нас мають шанс дожити до «ери загального благоденства». Чесно кажучи, вірити в такі прогнози набагато приємніше, ніж у «кінець світу».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також