Оазис на підвіконні

10235 0

Ми у соцмережах:

Оазис на підвіконні

Останнім часом все більшого поширення набуває практика «зелених подарунків» — коли з певної урочистої нагоди винуватцю святкування дарують квіти не в букеті, а в горщику. Якщо ви також стали квітникарем-любителем подібним чином — наша сьогоднішня розмова, безперечно, буде вам корисною. Перші екзотичні рослини в горщиках, або просто вазони, почали з’являтися в Рівному приблизно десять років тому — саме тоді кордони стали прозорішими, а люди підприємливішими. Всього в світі існує понад 1200 видів кімнатних рослин, проте в нашому місті можна придбати близько 200 їх видів. Майже усі вони родом з далекої квітучої Голландії, яка постачає зелену продукцію всій Європі, зокрема і рівенським квітникарям. Проте етнічною батьківщиною більшості рослин є Африка та Азія.

За словами директора ма-газину «Квіти» Людмили Поліщук, вибираючи певні види вазонів для продажу в Рівному, постачальники насамперед звертають увагу на їх вартість. Адже ціна вазону має бути доступною покупцю, тому в середньому придбати рослину в горщику в Рівному можна за 20-35 гривень, залежно від її виду та розміру. Причому ціни в багатших регіонах країни та у Києві на подібні види рослин значно вищі, ніж у нашому місті. Найдешевшу рослинку можна придбати за 5 гривень, найдорожче коштують високорослі драцени, монстери, пальми, ціна яких, залежно від висоти, перебуває в межах від 150 до 500 гривень. Найдорожчими рослинами є сагова пальма — її ціна може сягати 2,5 тисячі гривень, та рідкісні види кактусів, які коштують від 1000 гривень до 900 доларів і вище. Проте подібні кактуси найчастіше привозять лише на замовлення, адже розведення кактусів — це ціла наука, й оцінити, а тим паче придбати, їх наддорогі види може лише великий шанувальник колись пустельних жителів. Натомість невеличкі й недорогі кактуси (в середньому 5-15 гривень) добре себе почувають поблизу телевізора чи монітора комп’ютера, із задоволенням беручи на себе усі їхні шкідливі для людини випромінення. Найчастіше покупці полюбляють квітучі вазони, серед яких підвищеним попитом користуються спатифіліум — від 15 гривень, гусманія — в середньому 20-65 гривень, ехмея — 50-65 гривень, драцена — 10-70 гривень і вище, залежно від розміру. Також навесні активізується продаж так званих вуличних рослин, які висаджують у горщики на балконах. Серед них рівнянам особливо полюбилися фуксія, сурфінія, пеларгонія, герань, що плететься — від 4 гривень за розсаду до 35-50 гривень за дорослі рослини, залежно від їх розміру. Незмінним попитом користуються цитрусові. Нині можна придбати будь-які їх види — від лимонів до мандаринів. Причому рослини продаються вже прищеплені, а подекуди навіть з плодами. Коштують деревця в середньому 20-50 гривень і вище, залежно від виду й зросту. Останнім часом з’являються й «вузькоспеціалізовані» рослини, які, приміром, очищають повітря від цигаркового диму. Наприклад, подібні властивості має схожа на кущ помідора радермахєра — 15-45 гривень, або цікава рослинка нептунус — морська водоросля, адаптована до життя на суші, що харчується пилом та цигарковим димом — від 20 до 100 гривень, залежно від розміру.

Як обрати свій вазон Якщо ви лише збираєтесь долучитися до когорти квітникарів-любителів, то не завадить попередньо ознайомитися зі спеціальною літературою. Щоправда, вона недешева. Наприклад, одна з найкращих подібних книжок «Уход за комнатными растениями» В.Воронцова коштує близько 45 гривень, а справжню вазонну енциклопедію «Комнатные растения от А до Я» можна придбати за гривень дев’яносто. Якщо ж надто заглиблюватися у квітникарство ви не збираєтесь, завітайте до спеціалізованого магазину. Якщо в ньому працюють кваліфіковані працівники, перш ніж продати вам якусь рослину, вони поцікавляться для кого ви її купуєте, які умови освітлення в оселі, де вона житиме і, враховуючи отриману від вас інформацію, допоможуть підібрати вазон ще й з огляду на ваші побажання щодо його зовнішнього вигляду. Врахувати рівень освітлення при виборі рослини дуже важливо, адже певні види, наприклад, плющ, бегонія, монстера, бромелієві, окремі види папоротників, полюбляють тінь і на сонці загинуть. У напівтіні добре почуваються фуксія, філодендрон, драцени, юки, папоротники, спатефіліум та багато інших. І лише певні рослини не бояться прямих сонячних променів — кактуси, агава, алое, олеандр, пеларгонія, герберка, цибулькові. Проте навіть великі сонцелюби не завжди здатні витримати обідню сонячну активність, і щоб окремі з них не отримали опіків, на період з 13 до 15 години їх потрібно від сонця ховати. Щодо правил догляду за рослиною, яку ви купуєте, то їх вам також повинні розповісти в магазині або й супроводити вашу покупку спеціальною листівкою. Адже деякі рослини потребують частого поливу, деяких можна поливати рідше. Тому на цей фактор варто зважати особливо зайнятим людям — якщо вам ніколи поливати рослину двічі на день, то краще придбати кактус, який поливають раз на тиждень-місяць, залежно від виду.

Якщо вам рослину подарували Виходячи з вищесказаного, дарувальники значно полегшать життя щасливому власнику зеленого подарунка, якщо супроводять його назвою подарованої рослини та правилами догляду за нею. Проте отримавши в дарунок вазон, вам все одно доведеться попрацювати. Адже продаються вазони у пластмасових «транспортувальних» горщиках, в яких засипаний замінник грунту. Щоб рослина вижила, впродовж двох тижнів її обов’язково потрібно пересадити. При цьому треба враховувати вид рослини і правильно підібрати грунтову суміш — деякі види можна саджати в універсальні суміші, для багатьох існують спеціальні грунти. Важливо також, щоб у дні горщика, бажано керамічного, був отвір для дихання рослини. До речі, на ваше прохання процес пересаджування можуть взяти на себе й спеціалісти — принаймні у магазині «Квіти» подібну послугу надають. Щодо сумісності різних рослин, то стандартних правил немає — бажано лишень не ставити поруч різні види квітучих вазонів, бо вони можуть взаємозапилитися, що призведе до появи чудернацьких квіток. Хоча, можливо, декому це може навіть сподобатись.

Вазони в Інтернеті Цікаво, що в Рівному є й спеціалізований квітковий сайт www.sezam.net.ua, який створив одноіменний магазин «Сезам». Завдяки передовим інформаційним технологіям та прогресивності поглядів місцевих квітникарів, не виходячи з дому, можна не лише ознайомитися з представленими на сайті квітами, але й придбати їх. На спеціальній сторінці сайту, присвяченій вазонним рослинам, розміщений опис 56 їх видів та основних правил догляду за ними. Тут же можна одразу й придбати уподобану рослину (усі ціни зазначено) та замовити її доставку прямо додому, що коштуватиме вам 3 умовні одиниці.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також