Товари за гривню

7318 0

Ми у соцмережах:

Товари за гривню

Ще не так давно мінімальною сумою, за яку можна було щось купити, була одна копійка — за радянських часів саме стільки коштувала коробка сірників. Проте нині сірники подорожчали до 5-6 копійок, а найменша українська грошова одиниця повністю втратила роль самостійного купівельного засобу. Сьогодні ми спробуємо дослідити, який же він — сучасний купівельнийий мінімум і що за нього можна придбати.

Для чистоти експерименту я одразу відкинула харчові продукти як предмет мого дослідження, оскільки навіть на одну копійку можна зважити, скажімо, 2 грами солі. Але, погодьтесь, у реальному житті ніхто сіль та інші продукти такими порціями не купує, тому я шукала лише промислові товари різноманітного призначення, що коштують до однієї гривні включно. Маючи подібні обмеження, я рушила насамперед до ринкових розкладок, на яких будь-який товар можна придбати за одну гривню. Подібні столи з’явилися в місті відносно недавно й спершу насторожували підозрілою дешевизною. Проте поступово до них звикли, покупці відчули вигоду придбання дешевих речей, і нині розкладки з товарами за гривню можна побачити практично на усіх міських ринках. За словами продавця однієї з подібних розкладок пані Людмили, за одну гривню можна придбати багато різноманітних товарів, проте останнім часом їх асортимент дещо розширився дешевшими — до 50 копійок, та дорожчими товарами — до двох гривень. У господинь найбільшим попитом користуються набори прищепок для білизни — 12 штук коштує одну гривню, кухонних вішаків та одноразових станків для бриття — по 5 штук на таку ж суму, гривневі зубні щітки та зубні пасти. Гривню коштують щітки-масажки для волосся, метр розкладний, кількаметровий моток мотузки, ліхтарики, гральні карти, лопатки для взуття, тертки, дитячі шкільні набори лінійок, набори фломастерів (12 штук), пензлики, дитячі набори прикрас, гігієнічні помади, косметичні олівці, дитячі іграшки, викрутки-індикатори, безмени, коробочки зубочисток, набір з десяти голок для швейної машини, дерев’яні підставки під гарячий посуд, скотч, кухонні серветки, клей силікатний та ПВА, маленькі замки з ключами для поштових скриньок, багато інших різноманітних кухонних та господарських дрібничок. За словами пані Людмили, походження гривневого товару різне — є серед них речі турецького, польського та навіть українського виробництва. Основним критерієм їх потрапляння на подібні розкладки є ціна. Що ж до якості, то, звісно, першокласною вона бути не може, проте покупці цілком свідомо роблять свій вибір на користь дешевизни подібного краму. Тим паче, що серед товарів за гривню трапляються дуже вигідні пропозиції. Жінки швидко розкуповують гривневі косметички, гігієнічні помади, косметичні олівці та набори голок для швейних машин — подібних цінових пропозицій в інших місцях не знайдеш. Чоловіків більше приваблюють господарчі товари. Так, за словами постійного покупця товарів за гривню пана Івана, він ніколи не оминає цих столів, адже там завжди можна знайти щось цікаве, і якщо у нього виникає потреба придбати якусь господарчу дрібничку, він спершу шукає її тут. Серед останніх його покупок — викрутка-індикатор, маленька зубна паста, яку дуже зручно брати в дорогу, та скотч. Продавці підтвердили наявність своїх постійних покупців, у яких пошук вигідних покупок перетворюється у своєрідну азартну гру, котра, на відміну від усіх інших, дуже корисна, адже гроші не видурює, а, навпаки, заощаджує.

За гривню не одягнешся Проте, якщо пошукати, то й на звичайних базарних лотках можна знайти речі, що коштують гривню й дешевше. Нічого з нового одягу за таку суму не купиш, проте мені вдалося віднайти гривневі шкарпетки для дітей і дорослих та гривневі капронові гольфи. Гривню коштують найдешевші застібки-блискавки до брюк та спідниць (18 см), короткі шнурки для дитячого взуття можна придбати за 70-80 копійок, носовички — за 50 копійок — 1 гривню. Загалом дітям не пощастило: найдешевші іграшки — маленькі машинки — коштують півтори гривні, тому вигідність придбання дитячих іграшок на згадуваних нами розкладках підтверджую — дешевше не знайдете. Для найменших за гривню можна придбати лише соски-пустишки, вставки у соски коштують 0,50-1 грн., соски на пляшечки — 1 гривню. Майже не купиш за гривню й посуду — вартість найдешевшої фаянсової тарілки починається від 1,50 гривні, за гривню можна придбати лише чашку та за 50 копійок — маленькі чарочки, які найчастіше купують на весілля, де їх якість, на відміну від вмісту, самі розумієте, нікого не цікавить. Серед іншого господарського начиння за 30-40 копійок можна придбати формочки для печива, нитки для вишивання коштують 20-25-35 копійок за моточок, губки для миття посуду — від 30-40 копійок, гумові рукавички — 50 копійок, серветки-носовички — 50 копійок, гребінці — 50 копійок-1 гривню, 25-грамовий пакет вати — 80 копійок, папір туалетний — 50-65 копійок, поліетиленові пакети — від 10 до 80 копійок, залежно від розміру та щільності, набір паперових серветок — 90 копійок, мильниці, спиртометр, ножиці, електролампочки від 25 до 100 Вт — одну гривню. Дешево можна придбати деякі штучні квіти — гілочка бузку чи дрібноцвіту коштує 50 копійок, гвоздичка — 60 копійок, гілочка весняних квітів чи фрезії — 70 копійок, штучна гербера — 1 гривню. Невеликий вибір дешевих товарів серед косметики. Так, за гривню можна придбати лише наклейки для нігтів та косметичний олівець «Чарівниця», який у продажу буває рідко, 80 копійок коштує аплікатор — спеціальна паличка для накладання тіней, 70 копійок-гривня — найдешевша рідина для зняття лаку, 50-70 копійок — вазелін, пакетик хни — 70 копійок. А от жодного, навіть найдешевшого, крему за гривню не купиш. Чи не найбільше корисних речей за гривню й дешевше можна придбати серед канцелярських товарів. Найдешевші заряди в ручки коштують 15-20 копійок, ручки — 25-50 копійок, прості олівці — 30-50 копійок, блокноти — 50 копійок -1 гривня, зошити (12 сторінок) — 25-80 копійок, лінійки — 50-70 копійок, гумки — 50 копійок, клей — 60 копійок-1 гривня, кнопки — 60 копійок, штучні пензлики для малювання — 30 копійок, з натурального ворсу — 1 гривня, скотч — 30-50 копійок, стругалки — 80 копійок-1 гривня, пластикові бейджики — 50 копійок, паперові папки — 60 копійок, маркери, папки під файли, набори кольорового паперу чи картону, цінники, набори з 6 кольорових олівців чи фломастерів, альбоми для малювання — 1 гривня.

Придбати друга Як не дивно, але за гривню можна навіть придбати друга, щоправда, маленького і мовчазного — саме стільки у магазині «Золота рибка», що на речовому ринку, коштує рибка Даніо Реріо, слимак та деякі види рослин для акваріума. Серед інших дешевих товарів для тварин присоски для акваріума — 80 копійок, пакетик корму для котів — 75 копійок, вітаміни для птахів — 70 копійок, крекери для хом’яків — 80 копійок. За гривню і дешевше можна придбати книгу, що вже була у вжитку. На речовому ринку є столи букіністів, де реально придбати детективи у м’яких обкладинках, старі журнали, дитячі книжечки та різноманітну довідкову літературу невеликого формату — за 25-50 копійок та гривню. Нових книжок за таку ціну, звісно, не купиш. Серед дешевого асортименту книгарень лише листівки та календарики — в середньому від 35 копійок.

Найдешевші товари Що ж до най-найдешевших товарів, то за 20-25 копійок можна придбати зажими для штор, за 20 копійок — гребінець, за 15 копійок — надувні кульки, за 10 копійок — гумку для волосся, пластиковий файл, ручку, голку, за 7 копійок — шматок крейди, за 5 копійок — аркуш паперу формату А4, шпильку, заколку. За 2-3 копійки можна купити найменший і найтонший поліетиленовий пакетик, а за ціною 1 копійка жодних пропозицій не спостерігалося. Звичайно, це далеко не вичерпний перелік найдешевших товарів, і чи не кожний з читачів зможе доповнити його своїми знахідками. Проте найбільше мене вразило те, що ніхто з продавців, з допомогою яких я шукала найдешевший крам, не висловив з цього приводу жодного здивування. Очевидно, до покупців, які шукають найдешевші речі, усі вже давно звикли.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також