Охоронні системи

5776 0

Ми у соцмережах:

Охоронні системи

Наближається сезон відпусток, під час яких громадяни часто залишають квартиру чи будинок без нагляду. Іноді занепокоєння щодо цілісності залишеного майна може зіпсувати найкращий відпочинок, тож сьогодні ми поговоримо про можливості в нашому місті захистити свою оселю від злочинного вторгнення.

Пульт охорони Насамперед я завітала до відділу Державної служби охорони при УМВС України в Рівенській області, де мені повідомили доволі приємну новину: на відміну від охорони майна юридичних осіб, вартість державної охорони приватної квартири досить доступна і коштує 25 гривень 66 копійок за місяць, незалежно від кількості кімнат у помешканні. Юридичним особам власна безпека обходиться дорожче — вартість охоронних послуг для магазинів та офісів вираховується співвідносно до тривалості охорони і становить 80 копійок за годину. У разі отримання сигналу тривоги впродовж п’яти хвилин на місце виклику виїжджає озброєна група з трьох осіб та службового собаки. Сигнал тривоги подається не лише у разі безпосереднього злому квартири й спрацювання сигналізації, але й тоді, коли зникає електропостачання об’єкта, що охороняється, чи пошкоджується телефонна лінія — це може свідчити про підготовку до злочину. Проте перш ніж мати можливість користуватися послугами Державної служби охорони, потрібно придбати охоронну систему й підключити її до центрального пульта охорони. За словами начальника пульта централізованої охорони, майора міліції Віктора Ковальчука, придбати охоронну систему можна як у відділі Державної служби охорони, так і в приватних фірмах. Проте важливо, щоб все устаткування було сертифіковане — обладнання сумнівної якості до пульта просто не підключать. Найбільшим попитом серед рівнян користуються дешевші вітчизняні системи київського чи вінницького виробництва, серед закордонного обладнання найкраще зарекомендували себе ізраїльські, канадські, американські та швейцарські охоронні системи. Нині в Рівному є всі можливості змонтувати будь-яку систему охорони — від найпростішої до найсучаснішої. Все залежить від бажання, фінансових можливостей замовника та особливостей його помешкання — кількості кімнат, балконів, вікон тощо. Серед квартир багатоповерхових будинків у зоні крадійського ризику перебувають помешкання, розташовані на двох перших і двох останніх поверхах. Тому їх господарям варто не лише блокувати датчиками вхідні двері, але й встановлювати у кімнатах датчики-оповіщувачі, що реагують на розбиття скла, рух, відкриття вікон чи дверей. Якщо ж квартира знаходиться на середніх поверхах будинку, то часто достатньо захистити лише вхідні двері. Вартість охоронної системи залежить від сучасності обладнання, його можливостей, дизайну. Блокування вхідних дверей коштує в середньому 800-900 гривень, повне блокування однокімнатної квартири обійдеться приблизно до 1800 гривень, двокімнатної — у межах 2-2,2 тисячі гривень, трикімнатної — 3-3,4 тисячі гривень.

Сучасні можливості Проте монтаж охоронної системи — справа індивідуальна, й часто вибір того чи іншого обладнання залежить від, здається, зовсім сторонніх факторів — приміром наявності в помешканні домашніх тварин. Так, якщо у квартирі залишається кіт чи пес, то, скажімо, датчики руху мають бути такими, що не реагують на постаті, легші ніж 40 кілограм. Дехто непокоїться, що після встановлення охоронної системи дизайн його оселі непоправно зіпсується. Проте датчики сучасного обладнання вміло приховуються і сама система практично невидима, а, наприклад, камера спостереження може міститися у звичайному дверному «глазку» і підключатися до будь-якого каналу телевізора. Що ж до сучасних можливостей систем, то вони практично безмежні. Нині можна підключати до пульта охорони навіть приміщення, де немає проводового телефонного зв’язку — з допомогою GSM-каналу мобільного оператора «Київстар». Таким чином можна охороняти гаражі та навіть об’єкти за межами міста. За наявності звичайної системи господар, прийшовши додому, мусить зателефонувати на пульт охорони і повідомити черговому власний код. Проте є системи, які після набирання кодової комбінації на клавіатурі самі надсилають інформацію на охоронний пульт, що до оселі потрапив не злочинець, а господар — ця можливість особливо корисна тоді, коли до квартири чи будинку разом з господарем заходить стороння особа, якій знати код зовсім не обов’язково. Існують системи з автододзвоном, які у разі спрацювання сигналізації можуть надсилати відповідну інформацію на кілька телефонних номерів. Можна, практично як у банку, встановити кнопку термінового виклику міліції у себе вдома. Вартість подібної кнопки для приватників становить 100 гривень, для юридичних осіб — 1 гривня за годину. Також існують спеціальні брелки з подібною функцією, які можна носити з собою.

Розумний дім За словами директора приватного малого підприємства «Захист» Григорія Горфинкеля, якихось особливих тенденцій у споживацьких охоронних пристрастях не спостерігається — заявки трапляються дуже різні, а можливості сучасних систем дозволяють реалізувати будь-які замовлення. Користуються попитом системи відеонагляду — як звичайні відеокамери, так і відеодомофони, які дозволяють не лише бачити відвідувача, але й перемовлятися з ним, відеодомофони з пам’яттю, які записують зображення усіх відвідувачів. Незрячі звертаються за пристроями, з допомогою яких можна чути, що відбувається за дверима квартири. Вартість відеодомофона в середньому становить одну тисячу гривень, вартість камер спостереження залежить від їх функціональності та призначення. Найпростіша система відеонагляду — камера+монітор, коштує від 1200 гривень, система з двома відеокамерами — близько 3 тисяч гривень, проте є системи відеоспостереження, що коштують по 5-10 тисяч доларів і вище. Останнім часом у Києві набувають поширення системи «Розумний будинок» — коли автоматизують не лише охорону будинку, але й ввімкнення та вимкнення побутових приладів, регулювання систем опалення та водопостачання. Одна з подібних найсучасніших систем радує заможного Біла Гейтса. А віднедавна подібні технічні дива стали доступними і для українців, щоправда, для тих, хто спроможний заплатити за саму лише систему близько 40 тисяч доларів. Наостанок поради, котрі дають професіонали від охорони тим, хто не бажає ділитися чесно нажитим майном зі злочинцями: 1. Якщо власники квартир на перших поверхах бажають встановити грати, то вони повинні бути з внутрішнього боку. 2. Якщо кватира захищена двома дверима, то сигналізація встановлюється на перші двері — при їх зломі в охоронців буде більше часу, поки злочинець вовтузитиметься з другими дверима. 3. Якщо ви купуєте систему охорони в приватній фірмі, але згодом плануєте підключати її до пульта охорони, порадьтеся спершу із спеціалістами державної охорони — за їхніми словами, за консультацію вони грошей не беруть, натомість ваші гроші можуть зекономити.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також