Літня прохолода

4970 0

Ми у соцмережах:

Літня прохолода

Незабаром літо, а з ним до наших осель завітає його одвічна супутниця –спека. Кожен переносить літню задуху по-своєму, проте є люди, котрі її навіть не помітять. Якщо ви хочете долучитися до них, наше сьогоднішнє знайомство з такими приладами, як кондиціонери, буде вам корисним.

Види та функції Як розповів технічний директор виробничо-комерційної фірми «Тіко» Сергій Ухнальов, основними функціями кондиціонерів є охолодження, нагрів, очищення повітря та видалення з нього зайвої вологи. Проте є моделі, котрі здатні виконувати додаткові функції. Так, наприклад, деякі моделі мають функції обробки повітря від пилу, його дезодорації — насичення запахами, знезаражання повітря з допомогою спеціальних фільтрів. А окремі кондиціонери можуть іонізувати повітря і навіть виробляти молекули кисню чи вітамін С! Звичайно, за додаткові можливості покупець розплачується додатковими витратами, проте, крім функціональності, на вартість кондиціонера також впливає і його тип. Одними з найдешевших є віконні кондиціонери, які, відповідно до назви, встановлюються у вікно. Нині такі кондиціонери вже вважають морально застарілими, оскільки, в порівнянні з більш сучасними моделями, вони надто шумно працюють і надто повільно охолоджують кімнату. Позитивом віконних кондиціонерів є простота їхного монтажу. Мобільні кондиціонери можуть вільно переміщуватись по різних кімнатах. Проте найбільш поширеними нині є спліт-системи, що складаються з двох блоків — внутрішнього (знаходиться у кімнаті) та зовнішнього (за межами кімнати), пов’язаних між собою системою комунікацій. Спліт-система працює з меншим рівнем шуму, оскільки її холодильний агрегат знаходиться у зовнішньому блоці за межами кімнати, що охолоджується. Серед останніх розробок — мультизональні кондиціонери, призначені обслуговувати кілька приміщень. Вони складаються з потужного зовнішнього блока, до якого підключається кілька внутрішніх блоків будь-якої конфігурації та потужності.

Вибір кондиціонера Щоб правильно вибрати кондиціонер, варто порадитися із спеціалістом, оскільки, виявляється, це не так і просто. Адже кондиціонер повинен підбиратися з огляду на умови конкретного приміщення, де він працюватиме. Найперше, потрібно правильно визначити необхідну потужність холодовиробництва прилада. Для цього вираховують кількість теплової енергії, що виділяється в приміщенні, враховуючи такі параметри, як загальна площа кімнати, висота стелі, розмір вікон. Також зазначають кількість осіб, що перебуватимуть в приміщенні (кожна людина в стані спокою виділяє від 40 Вт теплової енергії), тип і кількість побутової чи офісної техніки, що знаходиться в кімнаті, та навіть кількість електричних лампочок у приміщенні. Орієнтовний розрахунок показує, що кондиціонер з холодовиробництвом в 1 кВт може охолодити до 30 м3 житлової площі. Потрібно зважати і на призначення приміщення, а отже, й кондиціонера. Житлові кімнати потребують менш потужних побутових кондиціонерів, для офісів існують кондиціонери комерційного призначення, для виробничих приміщень — промислове обладнання. Проте й у підборі побутових кондиціонерів є свої особливості. Так, наприклад, якщо прилад встановлюється в спальну кімнату, потрібно, щоб він створював мінімально можливий рівень шуму та мав режим комфортного сну.

Виробники Одними з найкращих світових виробників кондиціонерів вважаються фірми Daikin, Mitsubishi, Panasonic, Toshiba. Їх продукція виробляється безпосередньо в Японії й належить до групи дорогих кондиціонерів, вартість яких становить 1000 доларів і вище. До середньої цінової групи належать кондиціонери європейських, ізраїльських та американських брендів — Tadiran, Electra (Ізраїль), Saturn (Чехія), Carrier, DeLonghi (Італія), BEKO (Туреччина), Whirlpool (США) та інші. Прилади цього класу можна придбати в середньому за 500-900 умовних одиниць. До дешевших народних марок належать кондиціонери корейського (LG, Samsung, Daewoo) та китайського (AKIRA, Gree, Shivaki та інші) виробництва. Їх ціна перебуває в межах від 200 до 500 умовних одиниць. Щодо конкрентих моделей, то порадити якусь з них практично неможливо через надто велику їх кількість — кожний виробник пропонує від 300 до двох тисяч моделей кондиціонерів. Вартість віконних кондиціонерів у Рівному перебуває в межах 1-3 тисячі гривень, настінних — від 2,5 до 7 тисяч гривень.

Монтаж та правила експлуатації Взагалі про придбання кондиціонера варто думати заздалегідь і бажано до генерального ремонту вашої оселі. Адже для монтажу настінної спліт-системи та проведення комунікацій, що сполучатимуть внутрішню та зовнішню її частини, необхідно прокладати в стіні відповідні канали. Також можна монтувати кондиціонери і в підвісні стелі, якщо вони, звісно, є. Цікаво, але кондиціонер вважається не зовсім побутовою технікою. Адже, на відміну від свого найближчого родича холодильника, він потребує спеціальних монтажних робіт для його встановлення та подальшого сервісного обслуговування. Так, наприклад, проводити діагностичні роботи — чистку зовнішнього та внутрішнього блоків рекомендується раз на півроку, а очищувати повітряні фільтри — раз на два тижні. Тому, купуючи кондиціонер, варто подумати про те, хто здійснюватиме його подальше обслуговування і, мабуть, доцільніше купувати кондиціонери в тих фірмах, які пропонують ще й послуги монтажу та сервісного обслуговування. Також у більшості випадків гарантію на роботу кондиціонера видає не тільки продавець, але і той, хто його монтує, хоча ці дві іпостасі можуть успішно поєднуватися в одній фірмі. Гарантійний термін експлуатації кондиціонерів становить 1-3 роки, загальний термін експуатації — 5-15 років, в залежності від фірми-виробника. Вартість монтажу кондиціонера становить у середньому від 300 до тисячі гривень, залежно від його складності, довжини комунікацій та типу кондиціонера. Вартість монтажу може включатися і не включатися в загальну вартість кондиціонера. Цілком справедливо вважається, що наявність кондиціонера в приміщенні — це ознака певного рівня добробуту його власника. За словами спеціалістів, нині найактивнішими покупцями кондиціонерів є підприємства, організації, установи, заклади побутового обслуговування, магазини та кафе, які залежно від умов своєї роботи купують кондиціонери як комерційного призначення, так і побутового. Що стосується житла, то найчастіше турбуються про мікроклімат своєї оселі власники приватних котеджів, хоча останнім часом потенціальними замовниками стають також власники багатоквартирних будинків. Нині розробляються сучасні проекти елітних багатоквартирних будинків, у квартирах яких кондиціонери вже будуть вмонтовані. Наостанок хочеться побажати усім досягти того рівня добробуту, за якого погодні умови за вікном вже не впливатимуть на самопочуття та настрій. Хоча, врешті, цього можна досягнути і без кондиціонера.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також