Скільки коштує екзамен

16371 0

Ми у соцмережах:

Скільки коштує екзамен

Незабаром у школярів розпочнеться найприємніша пора — канікули. Проте багатьом з них спершу доведеться пройти через випробовування якості здобутих ними знань. Сьогодні ми допоможемо випускникам та їхнім батькам зорієнтуватися у передекзаменаційній ситуації.

Ексзамен Як розповіла заступник начальника управління освіти рівенського міськвиконкому Катерина Сичик, цього року в загальноосвітніх школах та закладах нового типу є три групи випускників: учні четвертих класів — випускники початкової школи, учні дев’ятих класів — основної школи та учні одинадцятих класів — випускники старшої школи. Відповідно, на кожну групу випускників чекають екзамени або, як вони тепер називаються — державна підсумкова атестація. Учні початкової школи навчалися до 25 травня, й для них атестація найпростіша — ніяких тобі тестів чи іспитів. Бали за державну підсумкову атестацію їм виставляють на основі річного оцінювання. Учні основної (5-9 класи) та старшої (10-11 класи) школи навчатимуться до 29 травня, а державна атестація для випускних класів триватиме з 1 по 21 червня. В дев’ятих класах атестація проводитиметься з п’яти предметів: українська мова (диктант), алгебра (письмово), географія та біологія (усно) плюс один усний екзамен на вибір. Одинадцяті класи обов’язково атестуватимуться з української мови (переказ) та історії України ХХ століття (усно), а іспити з трьох предметів складатимуть на власний вибір. Певним позитивом є те, що випускників одинадцятих класів нині не екзаменують з математики — вона не всім добре дається, та й не всім знадобиться в дорослому житті. Натомість одинадцятикласники мають можливість самостійно визначитися й атестуватися з тих предметів, які їм доведеться здавати у вищому навчальному закладі, до якого вони планують вступати. Що стосується медалістів, то цього року їх у місті дещо більше, ніж торік — нині на золоті та срібні медалі претендують 137 одинадцятикласників, торік медалі отримали 120 чоловік. На свідоцтва з відзнакою цього року претендують 170 дев’ятикласників. Сумно лишень, що достеменно невідомо, чи допоможуть медалі майбутнім абітурієнтам у їхній нелегкій боротьбі за місце у ВНЗ. За словами пані Катерини, нині немає чітких вступних пільг не лише для медалістів, але й для переможців всеукраїнських олімпіад та Малої академії наук — кожний заклад самостійно визначає правила вступу до нього. Щоправда, практика попередніх років свідчить, що «олімпійців» та «академіків» радо зараховують за співбесідою чи автоматично престижні навчальні заклади Львова, Києва, Харкова та інших міст України. А от місцеві заклади подібної поваги до достойних учнів (а згодом і кваліфікованих кадрів) чомусь виявляють не так активно, як могло б і хотілося.

Мамо, дайте гроші на книжки! Цими днями у книгарнях міста спостерігається помітний учнівський ажіотаж — діти разом з батьками шукають книги, необхідні для успішної здачі атестації. На їх щастя, потрібних підручників з усіх предметів достатньо й їх ціна доволі доступна. Як розповіли у книгарні «Дружба», попитом користуються книжки з атестаційними завданнями та їх розв’язками харківского, київського та тернопільського видавництва. Книжки випускаються в двох основних форматах: звичайному книжковому та в невеличкому «шпаргалковому» варіанті — таку книжечку легко сховати й прикрити долонею. Щоправда, щоб скористатися подібною законною шпаргалкою потрібно мати хороший зір. Коштують звичайні книжечки в середньому 2-3 гривні, шпаргалки — 1,20-1,50 гривні, залежно від предмета та видавництва. Проте є перелік книг, з яких безпосередньо даватимуться атестаційні завдання. Так, наприклад, обов’язковий для всіх одинадцятикласників переказ з творчим завданням визначатиметься з посібника «Українська мова. Збірник текстів для переказів з творчим завданням. Державна підсумкова атестація, 11 клас» (авт. Урсуленко Л.І., Тихоша В.І.) К., «Кімо», 2004 р. — у рівенських книгарнях він коштує 5 гривень. Текст диктанту для дев’ятих класів буде оголошений по Національному телебаченню та радіо в день атестації. Проте назву посібника, в якому він міститься, відомо вже зараз: «Українська мова. Державна підсумкова атестація, 9 клас (автор Тихоша В.І., «Кімо», 2004 р.) — в Рівному він коштує 3 гривні. Атестація дев’ятикласників з алгебри проводитиметься за навчальним посібником «Збірник завдань для державної підсумкової атестації з алгебри. 9 клас» (за ред. Слєпкань З.І., Харків, «Гімназія», 2004 р.) — коштує книга 8,50 гривні. Відомі назви посібників, з яких даватимуться завдання з також обов’язкових для 9 класів біології та географії — «Завдання для державної підсумкової атестації з біології за курс основної школи» (авт. Матяш Н.Ю., Костильов О.В., Вихренко А.С., Вихренко Т.О., К., «Генеза», 2002 р., 2004 р.) та «Збірник завдань для державної підсумкової атестації з географії за курс основної та старшої школи» (авт. Ковальчук Г.О., Паламарчук Л.Б., Скуратович О.Я., Харків, «Гімназія», 2002 р., 2003 р., 2004.). Щоправда, знайти ці посібники в книгарнях міста не вдалося — продавці кажуть, що їх вже розкупили. Серед інших корисних для учнів книг — довідники з фізики та математики автора Пастушенко — по 6,50 гривні кожна, «Граматика української мови» — 7 гривень, «Як грамотно написати диктант» (Коваленко) — 5,25 гривні та шикарне видання «Довідник абітурієнта — усі вузи України» за ціною 9,50 гривні.

Репетитори Посилити шанси при державній атестації, а згодом і при вступі до ВНЗ можуть заняття з репетиторами. Ніби відчуваючи початок сезону, в газетах приватних оголошень, що пропонують освітні послуги, значно побільшало. Цими днями отримати кваліфіковану вчительську допомогу можна практично з будь-якого предмета. За словами репетитора з біології пані Тамари, кількість занять, необхідних для підготовки до атестації, визначається з огляду на рівень знань школяра. Одним достатньо трьох-чотирьох уроків для роз’яснення незрозумілих тем чи завдань, з іншими потрібно працювати ретельніше. Щодо цін, то вартість одного заняття тривалістю 45-60 хвилин коштує в середньому від 5 до 7 гривень залежно від предмета, якщо, звісно, ви не плануєте залучити до роботи з вашою дитиною іменитого викладача чи професора. Якщо з учнем займатиметься відомий в місті викладач, вартість заняття може зрости у кілька разів. Проте до таких вчителів ще потрібно потрапити — на їхні послуги цими днями надто високий попит.

Інтернет У час високих інформаційних технологій не можна було не поцікавитися, чи допоможе школярам у підготовці до іспитів всесвітня мережа. За словами директора з маркетингу інтернет-клубу «Ера» Андрія Левченка, шукати відповіді на атестаційні завдання в Інтернеті з допомогою пошукових систем, звичайно, можна, та чи є в цьому потреба? Пошукові системи можуть видати надто багато посилань і учень просто в них заплутається — в традиційних підручниках матеріал викладений значно лаконічніше. Проте якщо учню потрібно знайти позапрограмну інформацію чи тези до реферату — Інтернет є незамінним помічником. Досвідчені користувачі можуть блукати Інтернетом самостійно, мережевим «чайникам» допоможе спеціаліст — його послуги оцінюються у 5 гривень. На жаль, в Україні надто мало сайтів, котрі б могли допомогти в пошуку необхідної навчальної інформації, тому найчастіше спраглі до знань звертаються до російських ресурсів. Переклад інформації з російської мови на рідну здійснюється автоматично з допомогою спеціальних комп’ютерних програм і для клієнта клубу нічого не коштує. Роздрук знайденої інформації коштує від 15 до 25 копійок, залежно від кількості аркушів. Оперативний набір тексту коштує гривню за одну україномовну та 2 гривні за одну англомовну сторінку, набір на замовлення — 0,75 гривні за російськомовну чи україномовну сторінки і 1,50 гривні за сторінку з англійським чи німецьким тектом, набір і друк титульної сторінки до реферату обійдеться в 50 копійок. Загалом, якщо хтось бажає достойно підготуватися до атестаційних випробовувань, то без проблем зможе це зробити, затрачаючи при цьому не такі вже й великі кошти. Ми ж бажаємо усім випускникам успішно здати атестацію та готуватись до випускних вечорів, а як краще це робити — ми поговоримо в наступних випусках нашої газети.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також