Про корисні властивості грибів говорилося і писалося багато. Гармонійне поєднання в їхній органічній структурі білків, мікроелементів та вітамінів робить їх ідеальними з точки зору поживності. На жаль, звичайна людина не завжди є обережною, збираючи гриби та готуючи з них різноманітні страви.
Про корисні властивості грибів говорилося і писалося багато. Гармонійне поєднання в їхній органічній структурі білків, мікроелементів та вітамінів робить їх ідеальними з точки зору поживності. На жаль, звичайна людина не завжди є обережною, збираючи гриби та готуючи з них різноманітні страви. Варто згадати випадок, що трапився в селі Карпилівка Радивилівського району, де, посмакувавши грибами, до лікарні потрапила родина з чотирьох чоловік. Скуштувавши грибів, помер також пенсіонер з Сарненського району. І це ще не усі випадки, що зафіксовані у зведеннях ГУ МНС України в Рівенській області, санепідслужби, обліку лікарень та ін. На сьогодні, зважаючи на обставини, мова йде про те, щоб обмежити або взагалі відмовитися від такого продукту, як гриби. Давно відомо, що вони інтенсивно всмоктують безліч шкідливих речовин, у т.ч. радіонуклідів. Беручи до уваги аварію на ЧАЕС у 1986 році, значні обсяги токсичних викидів промислових об’єктів, гриби становлять реальну небезпеку для населення. До речі, Рівенщина входить до числа найбільш небезпечних регіонів України. Але якщо ви не в змозі відмовити собі скуштувати грибні страви, принаймні прислухайтесь до цих порад: — збирати і купувати слід тільки ті гриби, які вам добре відомі. Не збирайте гриби у лісосмугах поблизу автомобільних та залізничних магістралей, промислових об’єктів, хімічно та радіаційне небезпечних зон. Не беріть гнилих та старих грибів, не збирайте їх, коли спостерігається посуха — у спекотні дні гриби втрачають воду і посилено накопичують отруту; — зібрані чи куплені на ринку гриби піддайте якісній кулінарній (термічній) обробці, відварювання повинно бути за часом не менше 30 хв, відвар злити, гриби промити проточною водою — лише після цього їх можна варити або смажити. Але пам’ятайте, що пригощати грибними стравами дітей до 5-7 років і вагітних жінок вкрай небезпечно. Потрібно суворо дотримуватись правил консервування грибів — найменша помилка може призвести до захворювання на ботулізм. Симптоми отруєнь дикорослими грибами такі — біль у животі (в ділянці шлунка), посилене потовиділення, нудота, блювота, проноси, зниження артеріального тиску. Ознаки отруєння з’являються вже через 1-2 години після вживання грибів. Це залежить від віку та стану здоров’я, кількості з’їдених грибів а також від їх виду. При першій підозрі на отруєння грибами необхідно звернутися за медичною допомогою! До прибуття лікаря (фельдшера) хворого потрібно покласти в ліжко, дати випити 4-5 склянок перевареної води, содового розчину (1 чайна ложка соди на склянку води), розчину марганцівки, після чого викликати блювоту, дати проносне. Після кожного промивання шлунку потрібно зробити очищувальну клізму. Правильне лікування можливе тільки при безпомилковому визначенні виду гриба, який викликав отруєння, для цього необхідно зберегти для лабораторного аналізу залишки грибів, які вживалися. Особливістю минулорічних отруєнь є те, що дикорослі гриби 2004 року були надзвичайно токсичні, а це призводило до значного ураження печінки та нирок. Щоб отруїтися дикорослими грибами, не обов’язково їх навіть їсти, досить лише скористатися посудом, у якому готувався лише один такий отруйний гриб. До того ж після Чорнобильської трагедії гриби всмоктали радіацію. Через це почали відбуватися різноманітні мутації. Тому навіть їстівні гриби іноді можуть бути отруйними, тому необхідно перевіряти гриби в лабораторіях. Не бажано включати гриби в раціон дітей, людей похилого віку, а також осіб, які страждають на захворювання органів травлення, печінки та нирок.