Обережно: заспокійливі ліки викликають наркотичну залежність.

1835 0

Ми у соцмережах:

Обережно: заспокійливі ліки викликають наркотичну залежність.

Наркотики продають не лише на вулицях. Багато ліків, які викликають наркотичне звикання, продаються в аптеках за рецептом і без рецепта. Ці ліки лікують нас, але якщо їх використовувати неправильно, то вони можуть бути небезпечними для нас, для наших дітей. Ми повинні знати, які це ліки, щоб уберегти себе та дітей.

Барбітурати

Це такі заспокійливі засоби, як фенобарбітал, пентобарбітал (нембутал) та секобарбітал (секонал). Вони допомагають при тривозі, проблемах зі сном та деяких судомах. Але якщо ви приймаєте більше, ніж рекомендована доза, у вас може сформуватись залежність від цих ліків. Ви можете стати залежним.  Не так просто позбутися цієї залежності. Вам обов’язково потрібно звернутися до лікаря за допомогою, якщо відчуваєте, що ці ліки для вас стали необхідними.

Бензодіазепіни

Алпразолам (ксанакс), клоназепам (клонопін) та діазепам (валіум) – це  заспокійливі засоби, які можуть допомогти при тривозі, панічних атаках та проблемах зі сном. Вони добре працюють і безпечніші за барбітурати. Але надмірне використання, а інколи  і за призначенням лікаря також можуть виробити наркотичну залежність.  Раптове припинення прийому цих ліків може бути небезпечним. Якщо ви відчуваєте, що вже залежите від цих ліків, зверніться до лікаря.

Ліки для сну

Якщо у вас проблеми зі сном, то такі ліки,  як золпідем (Ambien), есзопіклон ( Lunesta )  і  залеплон ( Sonata ) можуть вам допомогти нарешті заснути. Але якщо ви будете використовувати їх довше, ніж запропонував ваш лікар, то можете стати залежними і потребуватимете їх постійно для сну.

Чи є альтернатива цим хімічним заспокійливим засобам? Так, є.

Зрозуміло, що після важкого дня, переповненого проблемами та стресом, найпростіше ковтнути пігулку з барбітуратом. А чи варто? Окрім наркотичного звикання, барбітурати мають такі побічні ефекти, як  сплутаність свідомості, галюцинації, кома, гіповентиляція, апное, синкоп. Високі дози препарату можуть викликати утруднене дихання, особливо якщо ви ковтаєте їх під час вживання алкоголю. Може, варто дотриматись “10 простих порад для покращення якості сну і зміцнення імунітету”? Чи заварити трав’яний заспокійливій збір? Чи врешті-решт прийняти пігулку з заспокійливим рослинним комплексом Сонормін, який не викликає ні звикання, ні проблем зі здоров’ям. Сонормін розроблений в Інституті молекулярної біології і генетики НАН України, виготовляється на потужностях фармацевтичної фірми “Астрафарм”, виробництво якої організовано згідно з GMP. Небагато виробників дієтичних добавок в Україні сертифіковані згідно з GMP, правилами, які використовуються для виробництва ліків. Фітопрепарати Добрадії  ВІкторін ( адаптоген, імустимулятор)Сонормін для покращення сну та Простанормін для профілактики і реабілітації захворювань простати можна купити  аптеці або на Tabletki.ua. 

На завершення хочу попередити вас: обережно купувати снодійні “рослинні” комплекси, які продаються лише в інтернеті. Часто-густо для підсилення ефекту непорядні виробники підмішують в них перелічені вище хімічні засоби для сну. І не тільки в Україні, в США і в Європі теж. Багато подібних прикладів підмішування  ви можете знайти на сайті безумовного лідера в області складних аналізів – фірми Отава. За якість іноземних дієтичних добавок, що продаються лише в інтернеті, реально ніхто не відповідає. Іноземні дієтичні добавки потрібно купувати в аптеці, щоб мати хоча б  мінімальні гарантії їхньої якості.

професор Сергій Ярмолюк,
Громадська спілка НВЦ фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ»
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також