Образили тільки Януковича

2002 0

Ми у соцмережах:

Образили тільки Януковича

Більше тисячі рівнян прийшло у неділю на мітинг на майдан Незалежності. Майже стільки ж поїхало до Києва — на столичний “євромайдан”. У Рівному протестували мирно, без конфліктів і провокацій. Вигукували “рівняни хочуть в ЄС”, мовчки плескали на знак незгоди та ставили підписи під заявою про бажання асоціації з Євросоюзом. Щоправда, міліція тут усе ж знайшла кримінал: проти двох активістів, які на майдані Незалежності “відправили у космос” на надувних кульках портрет Віктора Януковича, порушено справу. Правоохоронці вважають, що цим образили Президента.

У неділю на мітингу у Рівному було зібрано близько 2900 підписів на підтримку євроінтеграції, до вечора підписалися майже чотири тисячі рівнян. Тисячу кольорових листівок, підписаних рівнянами, відправлять з Рівного у Представництво ЄС в Україні. У них люди висловлюють свою незгоду з рішенням уряду припинити підготовку до підписання угоди у Вільнюсі. Щонайменше до 29 листопада щодня з ранку до вечора на майдані Незалежності у Рівному стоятиме намет, де можна буде поставити свій підпис на підтримку євроінтеграції. Щовечора громадські активісти запрошуватимуть на майдан різних промовців, від політиків до письменників. Кожен бажаючий зможе взяти мікрофон і висловити свою думку, як це робили активісти “євромайдану” в неділю. Своє слово мають сказати й депутати: міський голова Рівного у понеділок скликав позачергову сесію міськради лише з одним питанням порядку денного — про звернення до Президента та голови Верховної Ради з приводу підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, депутати обласної ради зберуться на сесію сьогодні.

Коментарі

Зураб Кантарія, громадський активіст: — Рівненські “євромайдани”, а в неділю це вже був третій, пройшли без будь-яких провокацій. Непорозумінь з міліцією також не було. Щоправда, було двоє противників нашої акції, які поводилися дещо агресивно, проте правоохоронці їх швидко вивели з натовпу. Загалом радує те, що рівняни, незважаючи на дощову погоду, прийшли на майдан. Не всі стояли, дехто підходив, ставив підпис і йшов, але все ж до двох тисяч людей таки пройшло. Нас здивувала пасивність міського голови Рівного, адже міські голови Львова, Тернополя, Луцька виступили на “євромайданах”, а в нас ніхто з керівництва міської ради, не кажучи вже про облдержадміністрацію, не вийшов до людей і не підтримав їх. Руслан Мельник, начальник Рівненського міськвідділу МВС України: — Проти двох громадських активістів відкрито кримінальне провадження за хуліганство, вчинене групою осіб з мотивів очевидної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом. Відповідальність за цією статтею передбачає обмеження волі на термін до п’яти років або позбавлення волі на термін до чотирьох років. Не буду коментувати, чому ми відкрили це провадження. Прокуратура підтвердила правомірність наших дій. Інших порушень громадського порядку під час мітингів ми не виявили. Володимир Хомко, міський голова Рівного: — Я не знав, о котрій годині має бути мітинг у Рівному. Коли прийшов на майдан, там було шість людей, тому й не виступив. Якщо мене запросять, то я обов’язково скажу своє слово до рівнян, але за умови, що на майдані не буде партійної символіки. До речі, свою позицію щодо зриву підписання угоди з ЄС я оприлюднив ще в п’ятницю по радіо: я страшенно розчарований припиненням процесу євроінтеграції. Я, моя родина, а також всі без винятку друзі і колеги бачать майбутнє України в Євросоюзі. Я спілкуюсь з іншими міськими головами і гадаю, що ми зможемо разом конструктивно, шляхом звернень від міських рад, вплинути на ситуацію, що склалася. Валентин Демчук, президент Союзу перевізників: — У неділю був на рівненському “євромайдані”, а також допомагав знайти автобус для перевезення людей до Києва. Зробити це було не так просто — перевізники, з якими домовлялися, через якийсь час відмовлялися їхати. Пояснювали це тим, що їм телефонували з ДАІ й “рекомендували” не їхати в Київ. Лише третій перевізник погодився везти людей. Перешкод по дорозі ніхто не створював, тож люди і до Києва, і назад добралися нормально. Тільки виїхати до Києва було важко, багато рейсів було скасовано, люди добиралися власним транспортом або потягами. Руслан Панасюк, прес-секретар відділу ДАІ області: — Звинувачення у тому, що ДАІ тиснула на перевізників — безпідставні. Усі автобуси, які їхали у неділю на Київ, ми пропускали, нікого не зупиняли. Як ми можемо заборонити їхати перевізникам, в яких усе гаразд із документами і які мають усі дозволи на перевезення? Жодних конфліктних ситуацій не було.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також