Одні підуть воювати, інші — відбудовувати зруйноване

2620 0

Ми у соцмережах:

Одні підуть воювати, інші — відбудовувати зруйноване

Розпочалася третя хвиля часткової мобілізації, яка триватиме до кінця серпня. Новобранцями доукомплектують військові частини, поповнять лави тих, хто бере участь в антитерористичній операції на сході, посилять охорону державних кордонів та найбільш важливих магістралей. Буде також створено інженерну частину, яка відбудовуватиме зруйновані мости, колії та будівлі. Скількох мають призвати на службу з Рівненщини — військові не кажуть.

Найменше проблем з жінками

Зараз призивають тих, хто має офіцерське звання і вік до 60 років, рядових — до 55 років, жінок — до 50 років. Студенти й аспіранти денної форми навчання призову не підлягають, але якщо вони добровільно захочуть йти в армію, військкомати не заперечуватимуть. Не підлягають мобілізації так звані заброньовані особи, які працюють в державних органах влади, в судах, в прокуратурі тощо. Щоправда, не всі працівники цих установ вважаються заброньованими. Не підуть служити непридатні до військової служби за висновками медкомісії, чоловіки, які мають 5 і більше дітей, жінки, які мають дітей у віці до 16 років, одинокі батьки й матері, ті, що мають на утриманні дитину-інваліда до 23 років, а також які доглядають за непрацездатними членами родини і мають довідку, що ті потребують постійного догляду. Можуть уникнути мобілізації й ті, у кого складаються особливі сімейні обставини — їх треба викласти в заяві, яку розгляне військкомат. Не призиватимуть також народних депутатів. Дмитро Оксенюк, обласний військовий комісар: Оксенюк — Що стосується чоловіків, які мають трьох дітей, то вони, за законом, через 45 днів після того, як їх мобілізують, мають право на звільнення, тому ми їх поки брати не будемо, тільки за їхнім бажанням. Найменше проблем, напевне, буде з мобілізацією жінок: у разі потреби призиватимемо медсестер для роботи у госпіталях, і лише тих, які підлягають за віком, станом здоров'я і не мають неповнолітніх дітей. До речі, мій син служить, зараз він перебуває в зоні антитерористичної операції.

За дезертирство — тюрма

Військові попереджають про кримінальну відповідальність за ухилення від служби і дезертирство — від 2 до 5 років позбавлення волі. Утім, для тих, хто не з'явився на дільницю, бо не отримав повістку, передбачена лише адмінвідповідальність. За даними обласного військкомату, найчастіше не з'являються на дільниці мешканці міст, зокрема, Рівного: приблизно у 60% випадків місце перебування того, кому прислали повістку, неможливо встановити. У селах цей відсоток утричі нижчий. Володимир Савчук, помічник рівненського обласного військового комісара з правової роботи: — Зараз поновлено наказ про необхідність ведення обліку військово­зо­бо­в'я­заних через комісаріати, адже останніх років два такого обліку не вели взагалі. А тому зараз у багатьох випадках неможливо встановити, хто куди поїхав і де перебуває.

За загибель ненавчених бійців не відповідають

Усі, кого призвуть на службу, протягом місяця перебуватимуть в навчальних підрозділах. Там вони отримають обмундирування, амуніцію, боєприпаси та засоби індивідуального захисту. Щодо бронежилетів, то крім нових, отримають частину від тих, хто повернеться із зони бойових дій. Керівництво військового комісаріату запевняє, що ніхто не поїде туди, де стріляють, без форми і без зброї. За забезпечення відповідає командир підрозділу. Щодо того, чи існує відповідальність за відправлення командирами у бій ненавчених і належним чином не екіпірованих бійців, то, зі слів рівненського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Ростислава Пошивака, якщо воєнного стану в країні немає, то така відповідальність відсутня.
Світлана ФЕДАС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також