Одягай протигаз і готуйся до евакуації

1824 0

Ми у соцмережах:

Одягай протигаз і готуйся до евакуації

На Рівненщині немає протигазів, якими б могли скористатись у разі надзвичайної ситуації люди, котрі проживають у так званій зоні спостереження поряд з АЕС та хімічно небезпечними об’єктами. Старі, закуплені ще за часів Радянського Союзу, вже списали, а на нові грошей поки нема.

На Рівненщині немає протигазів, якими б могли скористатись у разі надзвичайної ситуації люди, котрі проживають у так званій зоні спостереження поряд з АЕС та хімічно небезпечними об’єктами. Старі, закуплені ще за часів Радянського Союзу, вже списали, а на нові грошей поки нема. Чиновники стверджують: щоб забезпечити цих людей засобами радіаційного та хімічного захисту, необхідно понад 180 мільйонів гривень. В обласному бюджеті таких грошей немає. Тому проситимуть у держави. Цього року — хоча б 18 мільйонів гривень. За ці гроші планують закупити протигази та захисні камери для дітей віком до півтора року. Вони мають зберігатися на трьох складах: в Острозі, с. Орлівка Сарненського району та у Дубні. При потребі їх розвезуть спеціально сформовані команди у пункти видачі населенню. Потреба в протигазі, кажуть рятувальники, виникає, якщо трапилась аварія на хімічно небезпечному об’єкті і якщо ви проживаєте в зоні можливого ураження. Про небезпеку населення оповістять через радіо, телебачення та ретранслятори (хоча система оповіщення також потребує ремонту), після чого сформують пункти евакуації, залежно від напряму вітру від об’єкта, де сталася аварія. Якщо ж протигаза немає, рятувальники радять одягнути ватно-марлеву пов’язку, змочену водою. А також щільно закрити вікна та двері, димоходи, вентиляційні люки, заклеїти щілини в рамах вікон та дверей, вимкнути джерела газо-, електропостачання та загасити вогонь у печах. Зібрати документи, цінності, ліки, продукти, запас питної води та інші необхідні речі у герметичну валізу та підготуватися до евакуації.

Денис БУЛГАК.

Довідка РВ В зону спостереження Рівненської та Хмельницької АЕС потрапляє близько 140 населених пунктів області із населенням понад150 тисяч осіб. На території області також розташовано 15 хімічно небезпечних об’єктів. В зону можливого хімічного забруднення внаслідок аварій на них можуть потрапити понад 30 тисяч осіб.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також