Можливо, лікарі радили вам виключити жири з раціону, але не всі жири шкідливі. Наприклад, омега-3 жирні кислоти — це корисні жири, які позитивно впливають на здоров'я. Вони знижують ризик серцевих захворювань, захищають від появи депресії, недоумства, раку і артриту.
Омега-3 жирні кислоти входять до складу багатьох продуктів. Жири, що містяться в рибі, назвали DHA і EPA, і вони найкорисніші. Інша форма, відома як ALA, міститься в оліях, волоських горіхах і листовій зелені. Вважається, що омега-3 жирні кислоти допомагають організму боротися з хворобами, знижуючи запалення в кровоносних судинах, суглобах та інших частинах тіла. Вони також зменшують ризик виникнення збоїв серцевого ритму, скорочують рівень нездорових жирів. І оскільки наш організм не може сам виробляти омега-3, ми повинні подбати про те, щоб отримати їх з їжі. Якщо в людини вже був серцевий напад, омега-3 можуть допомогти знизити ризик смерті від інфаркту. Дослідження показують зниження кількості раптових смертей від серцевого нападу у людей, що регулярно споживають рибу. Омега-3 жирні кислоти справляють стабілізуючу дію на серце. Вони можуть знизити частоту пульсу і скоротити ризик небезпечних для життя аритмій або аномальних серцевих ритмів. Вживайте рибу, волоські горіхи, броколі, зелені стручкові боби і сою. На жаль, омега-3 сприяє збільшенню рівня як "хорошого", так і "поганого" холестерину. Проконсультуйтеся з лікарем перед прийомом препаратів, що містять омега-3. А ось споживання їжі, багатої омега-3, зокрема риби, небезпеки не становить. Уникайте солоної та копченої риби. Вчені не мають єдиної думки про те, чи знижують омега-3 жирні кислоти ризик виникнення інсульту. Але оскільки вони зміцнюють судини, то, можливо, допомагають запобігти ішемічним інсультам, що викликані блокуванням артерій.