Омега-3: корисні жири

2415 0

Ми у соцмережах:

Омега-3: корисні жири

Можливо, лікарі радили вам виключити жири з раціону, але не всі жири шкідливі. Наприклад, омега-3 жирні кислоти — це корисні жири, які позитивно впливають на здоров'я. Вони знижують ризик серцевих захворювань, захищають від появи депресії, недоумства, раку і артриту.

Омега-3 жирні кислоти входять до складу багатьох продуктів. Жири, що містяться в рибі, назвали DHA і EPA, і вони найкорисніші. Інша форма, відома як ALA, міститься в оліях, волоських горіхах і листовій зелені. Вважається, що омега-3 жирні кислоти допомагають організму боротися з хворобами, знижуючи запалення в кровоносних судинах, суглобах та інших частинах тіла. Вони також зменшують ризик виникнення збоїв серцевого ритму, скорочують рівень нездорових жирів. І оскільки наш організм не може сам виробляти омега-3, ми повинні подбати про те, щоб отримати їх з їжі. Якщо в людини вже був серцевий напад, омега-3 можуть допомогти знизити ризик смерті від інфаркту. Дослідження показують зниження кількості раптових смертей від серцевого нападу у людей, що регулярно споживають рибу. Омега-3 жирні кислоти справляють стабілізуючу дію на серце. Вони можуть знизити частоту пульсу і скоротити ризик небезпечних для життя аритмій або аномальних серцевих ритмів. Вживайте рибу, волоські горіхи, броколі, зелені стручкові боби і сою. На жаль, омега-3 сприяє збільшенню рівня як "хорошого", так і "поганого" холестерину. Проконсультуйтеся з лікарем перед прийомом препаратів, що містять омега-3. А ось споживання їжі, багатої омега-3, зокрема риби, небезпеки не становить. Уникайте солоної та копченої риби. Вчені не мають єдиної думки про те, чи знижують омега-3 жирні кислоти ризик виникнення інсульту. Але оскільки вони зміцнюють судини, то, можливо, допомагають запобігти ішемічним інсультам, що викликані блокуванням артерій.

Цукор блокує користь омега-3

Дослідження показали, що при надлишку цукру в раціоні омега-3, як інші жирні кислоти, легко засвоюються, перетворюючись в жир, і не приносять користі. До того ж, цукор в надлишку блокує властивість риб'ячого жиру знижувати рівень холестерину в крові. Дорослій людині жирної морської риби (форель, сьомга, норвезький оселедець) потрібно з'їдати не менше 150 г тричі на тиждень.

Надлишок омега-3 шкодить здоров'ю

Надлишок поліненасичених жирних кислот може негативно впливати на організм, про що заявили американські вчені. Результати дослідження опубліковано в журналі Prostaglandins, Leukotrienes & Essential Fatty Acids. Дослідження на мишах показало, що надмірний вміст ПНЖК може порушити роботу імунної системи, а також підвищувати ризик розвитку раку простати. Автори дослідження відзначають, що вивчали вплив доз, які значно перевищують отримувану з їжі кількість. Відтак небезпечним може бути прийом біологічно активних добавок з омега-3 без консультації з лікарем.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також