Особливості державного регулювання курсу валют

593 0

Ми у соцмережах:

Особливості державного регулювання курсу валют

Курс валют – це величина, на яку впливає величезна кількість факторів. Перш за все – це попит та пропозиція. Якщо в країні розвивається виробництво, то підприємцям потрібні гроші. Заради цього вони готові запропонувати інвесторам непоганий прибуток.

Що впливає на курс валют?

Якщо інвестор вкладає гроші в проєкти конкретної країни, то попит зростає, тому і вартість національної валюти збільшується. Проте буває навпаки, коли  іноземні інвестори тікають з України. Так відбулося після повномасштабного вторгнення. Місцеві мешканці побачили, що курс долара Луцьк суттєво виріс. Це було пов'язане з тим, що значна кількість місцевих підприємств залишилися без підтримки іноземних інвесторів, що і спричинило здешевлення гривні.

Фактори, що впливають на курс долара:

  • Обсяг товарів та послуг, які країна реалізує на міжнародному ринку
  • Особливості розвитку економічної ситуації в країні
  • Особливості роботи валютного ринку, які встановлює національний банк

Вартість доларів перш за все залежить від того, скільки грошей держава готова вкладати, щоб підтримувати конкретний курс. Якщо держава жодним чином не впливає на вартість іноземної валюти, то курс називають плаваючим. Проте в деяких випадках, щоб зменшити прояв інфляції, використовують фіксуючий курс.

До війни в Україні використовувався плаваючий курс валют, проте національний банк надавав під коливання курсу певний невеликий коридор. Наприклад, долар міг коштувати 27-30 грн. Якщо вартість іноземної валюти падає, або навпаки різко зростає, то держава приймає міри, щоб його урегулювати.

Проте в деяких випадках досить важко фіксувати і контролювати курс, особливо якщо на нього впливають фактори, що знаходяться зовні і ніяк не прив’язані до України.

Недоліки фіксованого курсу іноземних валют

Суттєво вплинула курс долара війна, не дивлячись на бажання фіксації зі сторони Національного банку. Можна побачити, як відрізняється курс у сучасних обмінниках за посиланням https://obmin.lutsk.ua/usd-uah, та у банківських установах. Як не дивно, але курс у банку значно нижчий, ніж в обмінниках, проте долар майже неможливо купити в банківських установах, через його дефіцит та брак.

Тому місцевим мешканцям доводиться пристосовуватися та шукати для себе обмінники, які дозволять купити або продати долари за найвигіднішими цінами. Як не дивно, але й купувати деякі речі в іноземних магазинах стало дорожче, адже оплата потребує подвійної конвертації. Не дивлячись на обмеження вартості, у іноземних магазинах доводиться переплачувати, сплачуючи вартість не за банківським курсом, а за загальним.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також