Панічна атака: допомогти може паперовий пакет

757 0

Ми у соцмережах:

Панічна атака: допомогти може паперовий пакет

Якщо вас охоплює раптовий сильний страх, здається, що зараз знепритомнієте або взагалі помрете, це може бути ознакою панічної атаки. Вона виникає без видимих причин у будь-якому місці та в будь-який час. Насправді померти від панічної атаки неможливо, однак такі епізоди можуть дуже негативно впливати на життя.

У багатьох за все життя може трапитися одна-дві панічні атаки. Проблема може зникнути, коли закінчиться стресова ситуація. Однак несподівані напади паніки можуть повторюватися, й у людини виникає сильний страх, що панічна атака повториться. Найчастіше виникає страх перед відкритим простором і натовпом.

Симптоми панічної атаки: пришвидшення серцебиття; пітливість; тремор; відчуття, що бракує повітря; тривога; біль чи дискомфорт у грудях; нудота; біль у животі; запаморочення, втрата рівноваги; дезорієнтація; втрата контролю; дзвін у вухах; відчуття оніміння в кінцівках.

Ключова причина розвитку панічних атак — неврологічні порушення. Справжні причини виникнення панічної атаки достеменно не визначені. Але психотерапевти вважають, що каталізатором стану можуть бути такі фактори: фізіологічні проблеми, пов’язані з серцевими патологіями; гіпоглікемія, гіпертиреоз; депресивні стани; генетична схильність; вагітність, пологи, клімакс; чутливість до стресу; зміни у роботі певних ділянок мозку; низка психічних захворювань.

Подолати панічну атаку допомагають дихальні техніки. Зокрема, допомогти заспокоїтись може дихання в паперовий пакет. Під час панічної атаки організм перенасичується киснем, а дихання в пакет знижує концентрацію кисню і вгамовує прояви панічної атаки.

Якщо у вас виникав хоча б один епізод панічної атаки, зверніться до сімейного лікаря. Він може направити до лікаря-психіатра, психоневролога або до психотерапевта.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також