Перехід на зимовий час: що відбувається з організмом

658 0

Ми у соцмережах:

Перехід на зимовий час: що відбувається з організмом

В останню неділю жовтня ми знову перейдемо з літнього на зимовий час, перевівши стрілки годинника на одну годину назад. Може здатися, що перехід на зимовий час, коли ми отримуємо додатковий час для сну, — прекрасний спосіб висипатися і бути зранку бадьорішими. Але, як показує практика, для багатьох людей таке переведення годинників має протилежний ефект. Було відзначено, що під час переходу між літнім і зимовим часом багато хто відчуває дискомфорт, аналогічний зміні часових поясів.

Перш ніж організм переключиться на зовсім інший ритм, людина може зазнати відсутності апетиту, надмірної сонливості, проблем зі шлунково-кишковим трактом, поганого настрою. Водночас організму необхідно не менше тижня, щоб адаптуватися до нових умов.

Зміна часу також призводить до порушення регуляції біологічного годинника, який налаштований на певний спосіб життя. Як не дивно, але переведення годинників навіть на одну годину має велике значення для організму — змінюється час приймання їжі і засинання. Все це позначається на роботі центральної нервової системи, яка також відповідає за психічний стан людини.

Змінюється відчуття часу, і це призводить призводить до проблем з циркадними ритмами (так називають біологічний годинник, який регулює чергування сну і неспання, харчову поведінку, концентрацію гормонів і тиск), а також до порушень настрою, відчуття недосипання, дратівливості і погіршення концентрації уваги, може викликати загострення депресивних симптомів.

До переведення годинників на зимовий час потрібно підготуватись. Відмовтеся на деякий час від вживання енергетичних напоїв і кофеїну — поки ритм біологічного годинника не нормалізується, вони можуть підсилювати відчуття втоми. Відкладіть важливі справи, особливо вирішення інтелектуальних завдань на кілька днів, поки організм не звикне до зміни часу. Для більш легкого засинання перед сном прийміть теплу ванну, випийте склянку гарячого молока або увімкніть спокійну музику. У перші дні після переходу на зимовий час намагайтеся лягати спати за біологічним годинником.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також