Змалку нас привчають, що перша страва — суп чи борщ — є необхідною для щоденного вживання. Чи справді це так?
Оксана Скиталінська, дієтолог: — Супи, у складі яких є різноманітні овочі, містять багато клітковини, яка подекуди краще засвоюється, коли овочі варені, а не сирі, наприклад, капуста. Як відомо, клітковина — це природний сорбент, який виводить із організму шкідливі речовини, нормалізує рівень цукру та холестерину в крові. Крім того, овочеві супи є джерелом калію, який корисний для судин і серцевого м'яза та виводить зайву рідину з організму. Їсти рідку їжу рекомендується не рідше двох-трьох разів на тиждень. Вона корисна для людей з ожирінням, атеросклерозом, цукровим діабетом II типу, тим, у кого хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту. Але важливо, щоб суп був правильно приготовлений, аби не викликав натомість перерахованих вище захворювань. Коли маємо на увазі суп, то не треба уявляти відразу жирний, наваристий та з попередньо засмаженими овочами. У готовий суп можна додати трошки масла або вершків, оливкової олії, але не засмажувати, тому що жири при нагріванні до високої температури втрачають свої корисні властивості та стають шкідливими. Правильно готувати суп під закритою кришкою, на середньому, а не великому вогні, і їсти свіжим. Краще не розігрівати, бо наступного дня така страва втрачає усі вітаміни. Тим, хто готує борщі з додаванням великої кількості оцту, не варто цього робити. Особливо це може погано вплинути на тих, хто має проблему підвищеної кислотності шлунка чи рефлюксну хворобу. Оцет також може спричинити загострення гастриту та запалень у кишечнику. Більше того, оцтова кислота некорисна і для здорової людини, тому можна її замінити лимонним соком або додати трішечки якісного яблучного оцту. Корисно додавати зелень, але наприкінці варіння. Найкраще їсти суп на обід, хоча можна й на вечерю. Щодо сніданку, то вранці більш підходять так звані складні вуглеводи у вигляді каш чи страви з кисломолочного сиру (запіканки, ліниві вареники), а також яєчний омлет з овочами. Щодо порції, то не забуваймо, що наш шлунок має розміри, які відповідають величині двох наших кулаків. Тож супу можна їсти один або два черпаки.