Підготуватись за один день

5017 0

Ми у соцмережах:

Підготуватись за один день

До Нового року залишилось зовсім мало часу. Однак є багато дуже зайнятих людей, яким готуватись до свята заздалегідь просто ніколи. Саме для них наша сьогоднішня розмова — як найкраще створити відчуття свята у вашому домі в оптимальні строки.

Ялинки Який Новий рік без ялинки? Саме вона й створює той ні з чим не порівняний настрій і аромат найулюбленішого зимового свята. Цими днями придбати ялинки можна практично в усіх мікрорайонах міста як в офіційних розповсюджувачів — представників лісгоспів, так і в поодиноких громадян. Окремі продавці, рекламуючи свій товар, охоче демонструють документи, що підтверджують успішне проходження ялинками радіологічного контролю. Інші лише здивовано позирають у бік особливо обізнаних громадян і переконують у неперевершеності своїх ялинок на словах. Придбати ялинку можна, починаючи від трьох гривень. Її подальша ціна залежить від «зросту» деревця, його пухнастості та зовнішньої привабливості. В середньому кожний ялинковий метр коштує 5 гривень. Максимальна ціна ялинки висотою до двох метрів і вище сягає 15-30 гривень. Сосни, котрі, за твердженням продавців, стоять дещо довше, коштують дешевше — попит на ялинки традиційно вищий. В середньому сосну можна придбати за 3-10 гривень, вищі дерева — за 10-25 гривень. За 25 гривень на центральному ринку продавали просто гігантські сосни висотою 5-6 метрів. Цього року в Рівному з’явилося своєрідне новорічне «ноу-хау» — невеликі ялинки, зроблені з пучків зв’язаних ялинкових гілок, що закріплюються на дерев’яному пеньку. В результаті виходять дуже гарні й пухнасті ялинки. Пеньок, на якому кріпиться ялинка, можна поставити в посудину з водою — за словами продавців, таке деревце доживе до березня. Коштують рукотворні красуні, в залежності від їхньої висоти, 3-10 гривень. Можна також придбати різноманітні новорічні вінки та композиції, зроблені з ялинкових гілок, і прикрасити ними стіни оселі — в середньому їхня ціна перебуває у межах 2-5 гривень. Продають навіть поодинокі гілочки ялини, котрі в залежності від розміру коштують 10-20 копійок штука. Взагалі, різноманітних ялинкових пропозицій на ринку дуже багато, тому не поспішайте купувати перше, що потрапить вам на очі. Щоб потім не шкодувати, краще пройдіться й огляньте всі пропозиції, а вже тоді обирайте ялинку, котра сподобалася вам найбільше.

Штучні ялинки Проте деякі практичні громадяни надають перевагу штучним ялинкам — вони ніколи не осипаються і служать своїм господарям багато років. Придбати штучні ялинки нині можна практично всюди — і в магазинах, і на ринках. Щоправда, цінами базарні й магазинні ялинки кардинально різняться. Як зорієнтували мене продавці, ціна штучної ялинки прямо пов’язана з її висотою — кожний ялинковий сантиметр ялинки, вищої ніж один метр, в середньому має коштувати одну гривню. На ялинки, нижчі одного метра, існує інша орієнтовна пропорція: один сантиметр дорівнює 50 копійкам. В ідеалі ялинка висотою 120 сантиметрів має коштувати 120 гривень, 60 сантиметрів — 30 гривень. На практиці, яка, як відомо, далека від ідеалу, в магазинах це співвідношення часто порушується в бік збільшення ціни на 20-50 гривень; на ринках, що приємніше, в бік її зменшення на 10-30 гривень. Так, на ринку штучну ялинку висотою 1,5 метра можна придбати за 120 гривень, 1,80 метра — за 160 гривень. Штучні сосни, на відміну від своїх справжніх сестер, дорожчі, ніж штучні ялинки — на ринку сосну висотою 2,20 метра можна придбати за 280-300 гривень. Маленькі ялинки висотою до метра в середньому коштують 20-45 гривень. У Будинку одягу ялинки українського виробництва можна придбати в залежності від їх висоти за 20-350 гривень: ялинка висотою 45 сантиметрів коштує 20 гривень, 60 см — 35 гривень, 90 см — 60 гривень, 1,20 метра — 150 гривень, 1,55 м — 220 гривень, 1,80 м — 250 гривень, 2,10 м — 350 гривень. У центральному універмазі, окрім великого асортименту ялинок, є також оригінальні штучні сосни зі срібною хвоєю — сосна висотою 2,20 м коштує 295 гривень, 2,40 м — 395 гривень. Надзвичайно гарними є електричні ялинки — між хвоєю в них заховані дрібні лампочки, котрі змінюють кольори відповідно до закладених програм. Лампочки дуже тоненькі й непомітні — складається враження, що ялинка сама світиться і переливається кольорами. Коштують китайські електроялинки, які практично не потребують інших прикрас, в універмазі: 90 сантиметрів — 165 гривень, 120 сантиметрів — 250 гривень, на ринку: 1,20 м — також 250 гривень, 1,80 м — 450 гривень. Окрім таких параметрів, як висота й зовнішня привабливість, ціна штучної ялинки також залежить від її виробника. В основному в Рівному продаються українські та польські ялинки. Хвоя вітчизняних ялин дещо світліша, а самі вони трохи дорожчі, ніж темніші польські штучні дерева. Трапляються і зовсім оригінальні ялинки — так, у магазині «Сезам» за 118 гривень продавалася дуже гарна рожева ялинка.

Ялинкові прикраси Не менше цими днями продається і різноманітних ялинкових прикрас, якими можна прикрасити і власну ялинку, і використати їх як новорічний подарунок. Як розповіла приватний підприємець з Будинку одягу Ольга Філяєва, цього року особливим попитом користуються ялинкові кульки ручної роботи, котрі виготовляють у Тернопільській області. Кульки справді дуже гарні — великі, яскраві, прикрашені аплікаціями, блискучим напиленням та стразами. Сюжети малюнків на кульках переважно релігійні, тож вони можуть бути і різдвяним подарунком. Їх ціна становить від 8 до 45 гривень в залежності від розміру. Також підвищеним попитом користуються різноманітні пластмасові іграшки, що не б’ються, за ціною 1,50-5 гривень штука та кульки, на яких зображені мавпи — по 5-7,50 гривні. В залежності від зовнішнього вигляду, матеріалу виготовлення та оздоблення, виробника та місця продажу ціна ялинкових прикрас у магазинах Рівного коливається від однієї гривні до 50-80 гривень за штуку. Проте в середньому цілком пристойну й гарну іграшку в магазинах можна придбати за 3-10 гривень. Набори однакових за стилістикою іграшок коштують у середньому 30 гривень і вище. Продавці, котрі торгують навколо центрального ринку, пропонують ялинкові прикраси за 0,80-4 гривні, причому за 3-4 гривні можна придбати велику й непогану іграшку. Невеликі подарункові набори ялинкових прикрас, у залежності від їх розміру й кількості іграшок, коштують від 5 до 15 гривень, більші — близько 30 гривень.

Прикрашаємо оселю Щоб ваша оселя нічим не відрізнялася від святкової ялинки, можна прикрасити і її, використовуючи різноманітні гірлянди. На центральному ринку найпростіший дощик довжиною 1,50 м коштує 10-50 копійок за штуку, більш пухнасті гірлянди довжиною 1,65 м коштують 1,8-2 гривні. В магазинах подібні гірлянди можна придбати за 3-5 гривень у залежності від їх «пухнастості» та довжини. Ціна на електричні гірлянди залежить від виробника та кількості ламп. На ринку гірлянди з маленькими лампочками коштують дорожче, бо, за словами продавців, вони якісніші й прослужать довше. Ціна на такі гірлянди прямо залежить від кількості лампочок: 1 лампочка дорівнює 10 копійкам. Гірлянди на 100 ламп коштують 10 гривень, на 120 ламп — 12 гривень, на 200 — 20 гривень, 240 ламп — 24 гривень. Гірлянди з більшими лампочками коштують відповідно де їх довжини — за триметрові гірлянди просять 3 гривні, за п’ятиметрову — п’ять гривень. У магазинах можна придбати електрогірлянди польського чи китайського виробництва в середньому за 15-35 гривень.

Продукти й напої На відміну від різних «закордонів», де на свята все дешевшає, в нас ціни перед Новим роком різко поповзли вгору. Ця неприємна для споживачів тенденція спостерігається як на ринках, так і в багатьох супермаркетах та гуртовнях. Навіть ті з магазинів, що славилися традиційно низькими цінами, перед святами їх дещо підняли — хто вже прийшов скуповуватись у магазин, скоріше всього, там і зробить покупки, навіть якщо й помітить певні цінові зміни. Ще одним хитрим ходом власників крамниць є зникнення з прилавків дешевих товарів. Їх або вже розкупили більш далекоглядні покупці, або свідомо притримують, щоб перед святом розпродалася дорожча продукція, котра часто залежується на полицях, не знаходячи покупця. Якщо переплатити кілька зайвих копійок для вас не є проблемою, зважайте хоча б на строки споживання, щоб свята не затьмарилися шлунковими розладами. Центральний ринок також не радує знижками. Навпаки, чим ближче до Нового року, тим вищими стають ціни на продукти. Особливо дорожчають фрукти — мандарини подорожчали до семи гривень за кілограм, у середньому на гривню за кілограм зросли ціни на апельсини, банани та лимони. Цікаво, що в деяких супермаркетах фрукти дешевші, ніж на ринку. Принаймні наприкінці минулого тижня грузинські мандарини у «Сільпо» коштували 4,50 гривні за кілограм, на ринку — 5,50 гривні. Шампанське на ринку можна придбати від п’яти гривень, проте очікувати високих смакових властивостей за таку ціну, мабуть, не варто. Якщо бажаєте придбати спиртні напої «дешево й сердито» — заїдьте до спеціалізованих гуртовень, де ціни найдешевші в місті. Загалом, приємних вам передсвяткових турбот, хорошої компанії й веселої зустрічі Нового року!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також