Веселого Різдва!

5690 0

Ми у соцмережах:

Веселого Різдва!

Ось і Різдво — найсвітліше християнське свято. Неодмінним атрибутом святкового різдвяного столу є кутя, тож сьогодні ми поговоримо про якість і ціну необхідних для неї продуктів та про деякі інші різдвяні традиції.

Кутя Основною складовою різдвяної куті є пшениця. Щоправда, у різних регіонах України варять кутю і з інших круп, наприклад, рисової чи горохової, проте на Рівенщині надають перевагу все ж пшеничній куті. Цими днями купити необхідну для куті очищену пшеницю можна на всіх ринках міста за ціною в середньому 50 копійок за одну склянку. Проте значно вигідніше, особливо для тих, хто готуватиме її для великої кількості святкуючих, купувати пшеницю, розфасовану в кілограмові пакети, на яких так і написано — «кутя». Коштує пакет близько двох гривень. Міському жителю важко розібратися в якості пшениці, тому можна скористатися перевіреною порадою, яку розповіли мені її продавці. Оскільки одним із істотних показників, котрий знижує якість зерна є вологість, визначити її можна таким способом. Зерно пшениці потрібно розрізати гострим ножем. Вологе зерно розрізається, сире — сплющується, а хороше сухе зерно розколюється так, що половинки відскакують у різні боки. Можна також зерно розкусити — хороше сухе зерно кришиться і розсипається, вологе — приминається.

Мед Іншим необхідним компонентом смачної куті є мед. Як розповіла Руслана Дика, продавець спеціалізованого магазину «Пасіка», що на центральному ринку, для куті найбільше підходить гречаний мед. Проте якщо ви бажаєте, щоб, окрім поліпшення смакових властивостей куті, мед виконував ще й лікувальну місію, можна використовувати й інші види меду, відповідно до потреби вашого організму. Так, гречаний, найтемніший мед коричнуватого кольору, має кровотворну функцію, підвищує рівень гемоглобіну в крові, нормалізує артеріальний тиск, роботу нирок та шлунку. Липовий мед часто застосовують як засіб боротьби із застудою та для зниження температури тіла. Лісовий мед — універсальний, оскільки збирається бджолами впродовж літа і містить багато корисних елементів. Соняшниковий мед виводить радіонукліди та лікує хвороби щитоподібної залози. Мед з квіток акації має протизапальну та антибактеріальну дію. Та найкращим медом вважається найперший мед з первоцвіту — травневий, що має найбільший вміст вітамінів. Мед хорошої якості має солодкий смак і аромат, що нагадує запах рослин, з яких він зібраний. Свіжий мед поступово мутніє й, втрачаючи вологість, кристалізується. Однак кристалізація не є недоліком, оскільки не погіршує якість меду. Значно гірше, коли в мед додають крохмаль, цукрову патоку чи крейду. Домішок крохмалю можна визначити, якщо мед розчинити у воді й додати у розчин кілька крапель спиртового розчину йоду. Якщо в результаті отримаєте синюватий відтінок — мед не повністю натуральний. Для густоти в мед додають крейду. Їі наявність можна визначити, крапнувши на мед оцтом — якщо мед «зашипить», у ньому є домішок крейди. Щодо ціни, то в порівнянні з минулим роком ціна на мед зросла вдвічі — якщо у минулому році один кілограм меду коштував 8,50-9 гривень, то нині його можна придбати за 15-18 гривень за кілограм, причому на ринку ціна вища, ніж у згаданому магазині. Пояснюють цю неприємну для споживача дорожнечу масовою загибеллю бджіл через хвороби. Літрова банка меду важить приблизно 1,470 кілограма і коштує на ринку в середньому 23-26 гривень, півлітрову банку можна придбати за 12-13 гривень, двістіграмову — за 6-6,50 гривні, пластикові стаканчики чи маленькі баночки з медом продають за 4-5 гривень.

Мак, горіхи, родзинки, халва Мак на центральному ринку продають по 4 гривні за півлітрову баночку, 1,30 гривні за двістіграмову склянку, по 1 гривні за дещо меншу склянку. Причому розмір «дещо меншої склянки» у кожного продавця інший. Перед тим, як додавати мак у кутю, його потрібно перемолоти або потовкти. Перемелений мак зазвичай не продають, скільки він, за словами продавців, швидко гіркне. Волоські горіхи продаються як у шкаралупках — 3-4 гривні за кілограм, так і вже почищеними — в середньому по 1-1,5 гривні за склянку чи 2,50-3,50 гривні за півлітрову банку. Можливо, ціна почищених горіхів дещо вища, проте одразу видно, що купуєш, ще й можеш спобувати горіх на смак. Нечищені горіхи при неправильному зберіганні можуть всередині поцвісти і, звичайно, для куті вони не підійдуть. Щоб кутя була смачнішою, до неї часто додають родзинки, які в залежності від їхньої величини й сорту коштують в середньому 9-12 гривень за кілограм, та халву — 5-6 гривень за кілограм.

Подарунки І, звичайно, незважаючи на завершення тижневих канікул, рівняни ходитимуть один до одного в гості й під час Різдвяних свят. А, як відомо, ходити в гості з порожніми руками якось не прийнято. Знаючи про це, підприємці навезли море різноманітної різдвяної символіки. Для різдвяного подарунка можна придбати різноманітні порцелянові сувеніри та статуетки релігійно-різдвяної тематики — в середньому від 3-5 гривень. Традиційно різдвяним подарунком завжди вважалися свічки, котрі в залежності від форми, розміру та місця придбання коштують у середньому 3-15 гривень. Дуже гарними є різдвяні композиції, зроблені з використанням штучних чи натуральних ялинкових гілок, шишок, ялинкових прикрас, підсвічників, які можна придбати в залежності від розміру за 15-40 гривень. Можна подарувати й різдвяну листівку, щирі побажання якої радують близьких не менше, ніж подарунки — від 60 копійок до 4-5 гривень. Якщо ж ви людина не бідна та ще й оригінальна — можете скористатися досвідом російських царів, котрі своїм дочкам на іменини, Різдво та Великдень дарували по одній перлині та одному діаманту. Таким чином до повноліття у кожної з них була нитка перлів та діамантове кольє. А можете нічого не дарувати, а прийшовши в гості, заколядувати господарям, котрі в такому разі будуть змушені обдарувати вас. Веселих свят і хорошого настрою!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також