Нещодавно перший віце-прем’єр, міністр фінансів України Микола Азаров офіційно заявив, що ціни на окремі продукти в окремих регіонах держави у більш ніж два рази перевищили світові. Населення одразу і нелогічно відреагувало вже забутими величезними чергами та розмітанням продуктів першої необхідності.
Нещодавно перший віце-прем’єр, міністр фінансів України Микола Азаров офіційно заявив, що ціни на окремі продукти в окремих регіонах держави у більш ніж два рази перевищили світові. Населення одразу і нелогічно відреагувало вже забутими величезними чергами та розмітанням продуктів першої необхідності. І чим більше перші особи держави заспокоювали народ, тим більше він переконувався, що щось все-таки не чисто й потрібно робити запаси. Тож в чому причина такого стрімкого підвищення цін ми вирішили дізнатися у підприємців-практиків, котрі живуть поряд з нами. Можливо, їхній думці повірять більше? Василь Мартинчук, голова правління ВАТ «Рівнехолод»: — Підвищенню цін значною мірою посприяли розмови про цьогорічний ймовірно поганий врожай. Гуртові продавці відреагували миттєво, притримуючи товар і завищуючи ціни. Не виключено, що продавці мають між собою певні домовленості й штучно підвищують ціни. На мою думку, не потрібно піддаватися загальному настрою і закуповувати велику кількість продуктів. До того як стане відомою реальна інформацію про цьогорічний урожай залишилось не так багато часу — близько місяця. Тоді й потрібно робити певні висновки, а поки варто перечекати непевні часи. Ніна Рупельт, комерційний директор гіпермаркету «Літа»: — Я прогнозую, що ціни будуть поступово вирівнюватися, до попереднього рівня вони вже навряд чи повернуться, але будуть нижчими, ніж тепер. Практика показує, що ажіотаж серед населення припинився — реалізація борошна і круп зараз дуже низька, значно менша, ніж звичайно. Жорж Яцюк, директор фірми «Нивакс», випікання хлібобулочних виробів: — Хлібопекарні зараз переживають жахливі часи. Ціна на борошно зросла на сто відсотків, а ціни на житній хліб залишилися на тому ж рівні, оскільки держава взяла на себе право регулювати їх, незважаючи на те, що всі ми працюємо в умовах ринкової економіки. Багато виробників хліба були змушені підвищити ціни на всю іншу продукцію, яка не охоплена державним регулюванням. Ймовірно, що виробники все-таки будуть змушені підвищити ціни й на хліб, інакше просто не виживуть. Можливо, ціна кілограма хліба сягне ціни кілограма борошна — лише в цьому разі можна забезпечити нормальну рентабельність виробництва. Що стосується підвищення цін на борошно, то причина цьому цілком об’єктивна — державі не вистачає зерна. Що ж стосується підвищення цін на усі інші продукти, то підприємці підвищують їх «під шумок». Я не розумію, чому зросли в ціні ячна крупа і гречка, їх цілком вистачає й причини зростання ціни немає. Ціни ймовірно стабілізуються до вересня, якщо урожай почнуть збирати в кінці липня — перед застосуванням зерно повинно полежати хоча б місяць. Аналізуючи думки вищеназваних співрозмовників і тих, що побажали залишитися невідомими, можна зробити такі висновки. Підвищення ціни на борошно пов’язане із цілком реальним фактом — відсутністю достатньої кількості зерна на елеваторах. Чому так сталося при рекордно високому минулорічному врожаю — потрібно запитувати вище державне керівництво. Хоча й без їхніх відповідей усі називають цю причину — майже все зерно продали за кордон і собі нічого не залишили. Що ж стосується інших продуктів, то люди самі чимало посприяли підвищенню цін на них, масово купуючи крупи й цукор за такими цінами, на які ще кілька тижнів тому й не глянули б. А підприємці — собі не вороги: якщо товар купують за високими цінами, то чого б його за ними й не продавати.