Пішов із життя видатний вчений

2604 0

Ми у соцмережах:

Пішов із життя видатний вчений

Про смерть академіка Анатолія Яцика, який довгий час пропрацював завідувачем кафедри водогосподарської екології, гідрології та природокористування НУВГП, повідомляють на сторінці навчального закладу у фейсбуці. Прощатимуться з Анатолієм Яциком з вченим сьогодні, 12 червня, у Гощі.

- Колектив Національного університету водного господарства та природокористування висловлює щирі співчуття рідним, близьким і друзям видатного науковця, мудрого наставника, чудової людини Анатолія Васильовича Яцика, котрий довгий час пропрацював завідувачем кафедри водогосподарської екології, гідрології та природокористування НУВГП. Ми поділяємо Вашу скорботу, адже не стало непересічної особистості, чий життєвий шлях довгі роки був нерозривно пов'язаний із водним господарством і вищою щколою. Вчителя з великої літери, який слугував взірцем не лише для студентів, але й для колег, чия багаторічна праця була присвячена процвітанню й розвитку нашого університету і України, - йдеться у повідомленні НУВГП.

Довідково: Анатолій Яцик народився 5 квітня 1948 року у Гощі. Доктор технічних наук, професор, академік Національної академії аграрних наук України, заслужений діяч науки і техніки України. Директор Українського науково-дослідного інституту водогосподарсько-екологічних проблем. Завідувач кафедри водогосподарської екології, гідрології та природокористування в Національному університеті водного господарства та природокористування. Перший віце-президент Академії інженерних наук України.?
Анатолій Яцик   визнаний вчений в галузі водного господарства, раціонального і збалансованого природокористування, природовідтворення, сталого розвитку. Ним розроблені наукові основи екологічно безпечного водокористування для України. Засновник нового напрямку в українській науці – водогосподарської екології.?
Після закінчення Українського інституту інженерів водного господарства працював в Українському науково-дослідному інституті гідротехніки і меліорації, Анатолій Яцик працював помічником міністра меліорації і водного господарства України, заступником міністра охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України, головним державним інспектором України з охорони навколишнього природного середовища.?
Він автор біля 500 наукових праць, в т.ч. 16 монографій, підручників, словників, довідників і 10 патентів на винаходи, зокрема “Екологічні основи раціонального водокористування” (640 с.), “Водогосподарська екологія” в чотирьох томах, семи книгах (1960 с.), “Енциклопедія водного господарства, природокористування, природовідтворення, сталого розвитку” (1000 с.), “Екологічна безпека в Україні” (216 с.), “Водне господарство в Україні” (456 с.), “Малі річки України” (294 с.), “Водні ресурси: використання, охорона, відтворення, управління” (360 с.). Розроблена під його керівництвом і при безпосередній участі нормативно-методична база (понад 40 документів) дозволяє забезпечити в Україні збалансоване екобезпечне водокористування. ?
На основі отримання результатів теоретичних, науково-методичних і технологічних розробок ним обґрунтовані нові напрями в теорії і практиці природоохоронної діяльності, забезпеченні екологічної безпеки України, підготовлені законодавчі і нормативні документи, яких недоставало в практичній діяльності державних органів управління.?
Результати наукових розробок Яцика використані при розробці Законів України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Водного кодексу України”, Національної програми екологічного оздоровлення басейна р.Дніпро та поліпшення якості питної води, Національної програми “Забезпечення населення України якісною питною водою”.?
Гідно представляв Україну на міжнародних конгресах, симпозіумах, державних переговорах у Австрії, Англії, Канаді, Німеччині, США, Філіппінах, Франції, Швейцарії тощо).?
Відзначений нагородами України, орденами за заслуги ІІІ ст., св. рівноапостольного князя Володимира ІІІ ст., Нестора Літописця, Подякою Президента України, Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України, медалями Почесний працівник Держводгоспу і Гідрометслужби України.?. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також