Після перемоги житло купуватимуть у Рівному. Бо ближче до НАТО

2061 0

Ми у соцмережах:

Після перемоги житло купуватимуть у Рівному. Бо ближче до НАТО

Ринок нерухомості «живе» своїм життям. І хоча житло під час бойових дій ризикнуть купувати небагато людей, все ж місцеві забудовники активно готуються до післявоєнного буму. Адже після перемоги нові оселі знадобляться великій кількості людей. Звісно, хтось повернеться до рідних областей, але буде й багато тих, хто вирішить осісти на Рівненщині. Квартири у новобудовах хоч і подорожчають, та все одно будуть більш доступними, ніж у столиці.

Мирослав Черній, директор з розвитку компанії «Стоград»:

— Як будували до війни, так і будуємо далі — нині навіть більше. Попри те, що практично всі складові значно зросли в ціні, а це бетон, скло, арматура, логістика та багато іншого, намагаємося не піднімати цін на житло такими ж високими темпами. Так, підвищення є і воно було неминуче, але ми розуміємо, що фінансова ситуація у людей не покращилася. На сьогодні в уже готовому житлі один квадратний метр коштує в середньому 770–800 доларів. Деякі забудовники намагаються здешевити будівництво за рахунок використання менш дорогих матеріалів, земель, якихось інших прийомів, які потім можуть вилізти покупцю боком, але ми обираємо будувати якісно, бо репутація і задоволеність клієнтів результатом дорожчі.

Активно будуємо близько 70 тис. кв. м по всьому місту: на вулицях Замковій, Данила Галицького, Шевченка, Макарова, Соборній, Уласа Самчука, Вербовій та інших. Часи непрості, люди намагаються економити і небагато нині робить великі покупки вартістю від 20 тис. доларів. Також не працює програма іпотечного кредитування — під час воєнного стану вона «на паузі» й невідомо коли відновиться. Що дуже шкода, адже завдяки цьому чимало клієнтів купували собі житло. Але очікуємо, що ринок пожвавиться. Є прогнози аналітиків, що після закінчення війни люди охоче купуватимуть нерухомість не тільки у столиці, але й по всіх західних областях, в тому числі й у Рівному — з тих міркувань, що саме західний регіон ближче до європейського кордону, до НАТО. Насправді попит і так значно перевищує пропозицію. Навіть у тому ж Закарпатті не є розповсюдженим будівництво багатоповерхових житлових будинків, там переважно приватний сектор. Так, хтось обере квартиру у Львові чи на Волині, але й Рівне в цьому плані не пастиме задніх. І ми тільки вітатимемо, якщо держава вирішить викупити у наших об’єктах житло для переселенців.

Очевидно, що війна змінить норми будівництва — цей процес уже почався. Але наша компанія і до початку повномасштабного вторгнення подбала про безпеку мешканців. У кожному нашому об’єкті є укріплене місце, де можна сховатися під час повітряної тривоги. Ми подбали про розетки, аптечки, освітлення, запаси води — про все, щоб там було зручно.

Ще від самого початку війни всі великі забудовники долучилися до захисту міста — надавали будівельні матеріали для облаштування блокпостів та укріплення критичної інфраструктури, облаштовували укриття, збирали продукти для військових та на прохання волонтерських штабів. Зроблено чимало, просто ми цього не афішували. Деякі наші працівники вступили до лав ЗСУ або пішли добровольцями, ми допомогли їм зі спорядженням.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також