Кава не належить до дієтичних продуктів, а отже, не всім підходить, зважаючи на стан здоров'я. Однак це не означає, що кава — шкідливий продукт, вона має й корисні властивості.
Результати останніх досліджень знайшли пояснення феномена, чому після чашечки кави люди почуваються бадьорішими. Виявляється, смажені кавові зерна виділяють перекис водню — дуже потужний антиоксидант — речовину, яка захищає клітини від ушкодження, а організм — від старіння. Однак кава є корисною лише у невеликих кількостях — 1-2 чашечки на день. Недаремно ж народи, в яких збереглася давня культура вживання цього напою, використовують для кави спеціальний посуд — чашечки маленького розміру. Перетравлювання кави у шлунку потребує великої кількості шлункового соку, який виділяється в перші 15-20 хвилин після її вживання. Тому людям, хворим на гастрит чи виразку шлунка, краще відмовитися від неї. А вміст кофеїну робить каву небезпечною для хворих на серцево-судинні захворювання, якщо вони вживають її у великій кількості. Але для тих, хто не уявляє свого життя без кави, вихід є — готувати кавовий напій за індивідуальним рецептом. Він буде не лише смачним, а й оригінальним та корисним. Житня кава. Жито промити, висушити і злегка підсмажити на сковороді, змолоти в кавомолці й заварювати як каву, але збільшивши дозу — 2-3 ч. л. на 150 мл води. Кава з топінамбура. Бульби топінамбура помити, порізати на дрібні кубики і сушити на свіжому повітрі 3-4 дні, потім досушити в духовці до появи коричневого кольору. Зберігати в сухому місці. Перед вживанням підсмажити на сковорідці, подрібнити в кавомолці й заварювати як звичайну каву. Кава із соняшникового насіння. До 100 г зерен кави додати 100 г соняшникового насіння, обсмаженого на сковорідці й подрібненого в кавомолці.