Плюси та мінуси бітумної черепиці

526 0

Ми у соцмережах:

Плюси та мінуси бітумної черепиці

Люди, які займалися будівництвом власного житла, напевно, стикалися з проблемою вибору покрівельного покриття. Будівельний ринок надає ох безліч, так що часом навіть фахівці з досвідом губляться в цьому різноманітті. Він правильно підібраного покрівельного матеріалу залежить майбутній комфорт життя у будинку, тому підійти до цього питання варто з усією відповідальністю. Дуже поганих покрівельних покриттів не існує, адже вони всі маю свої плюси та мінуси, а також підходять або не підходять у різних ситуаціях. У статті, наведеній нижче, ми розглянемо переваги та недоліки бітумної черепиці, а також її склад.

Бітумна черепиця https://krovly.com.ua/krovly/bitumnaya-cherepitsa/ є м'яким покрівельним матеріалом, поділений на безліч гонтів. Вона еластична та досить легко монтується. Це покриття виникло в нашій країні недавно, але існувало ще в Стародавньому Єгипті. Тоді це не була сучасна бітумна черепиця, якою ми її знаємо сьогодні, але той старий матеріал послужив поштовхом до створення м'якої покрівлі. На той момент вона мала вигляд пластів глини. Пізніше люди стали створювати гнучкі матеріали на основі картону, а ще пізніше до складу покриття додали бітум. Таким чином, згодом, за допомогою технічного прогресу змінили навіть основу матеріалу, зробивши його міцнішим.

Структура бітумних гонтів

Багатьма своїми позитивними декоративними та технічними властивостями бітумна черепиця (гнучка черепиця) має саме унікальний склад. Вона є багатошаровим матеріалом, що складається з наступних сегментів:

  1. Підстава зі склополотна. Товстий шар склополотна в основі бітумної черепиці робить її зносостійкою, стійкою до будь-яких зовнішніх впливів, але при цьому надає матеріалу характерну для нього гнучкість. 
  2. Бітумні полімерні суміші. Основа матеріалу з обох боків покрита окисленим або модифікованим бітумом. Таким чином він отримує ідеальну гідроізоляцію.
  3. Мінеральний гранулят. Кам'яна посипка із сланцю, базальту та інших натуральних порід покриває лицьову сторону бітумних гонтів. Вона дає матеріалу додатковий захист від впливів сонячних та ультрафіолетових променів, а також механічних впливів. Крім захисної функції мінеральне посипання грає і декоративну роль: задає фактуру та відтінок черепиці.
  4. Липкий склад. На вивороті бітумних гонтів розташований спеціальний самоклеючий склад, закритий поліетиленовою плівкою. Завдяки йому монтаж матеріалу суттєво прискорюється та полегшується.

Переваги бітумної черепиці

Бітумна черепиця досить популярна, особливо в Америці. Там цим матеріалом зараз покрито понад 80% дахів. В Україні  м'яка покрівля тільки набирає обертів, але завдяки її переваг це відбувається досить швидко.

 

  1. Універсальність. Гнучкість і еластичність бітумної черепиці дозволяє укладати її на найрізноманітніші дахи: від простих односхилих до складних на кшталт купольних, трапецієподібних і т.д. 
  2. Естетичний потенціал. Бітумна покрівля не тільки зручна в монтажі, а й красива та різноманітна. Вона випускається у величезній кількості всіляких відтінків і добре підійде практично під будь-яку дизайнерську задумку. Дах із бітумної черепиці вигідно виділить ваш будинок на тлі інших і притягне чужі погляди.
  3. Легкий монтаж. У технології монтажу бітумної черепиці немає нічого незвичайного чи складного. З цим може впоратися навіть майстер-початківець. До того ж, після установки матеріалу залишається мінімальна кількість сміття, тому що бітумна черепиця укладається цільним герметичним покриттям із мінімальною кількістю швів.
  4. Безшумність. Металеві покриття видають багато зайвих гучних звуків під час випадання різних опадів. З дахом із бітумної черепиці щодо цього можете не хвилюватися. Вона тихо експлуатується і навіть сама певною мірою служить додатковим звукоізолятором.
  5. Легкість. Невелика вага бітумної черепиці дозволяє швидко та без проблем переносити її та укладати на дах. 
  6. Механічна стійкість. Бітумна черепиця може похвалитися чудово міцністю. Завдяки своїй м'якості вона не деформується через механічні навантаження. 
  7. Гідроізоляційні властивості. Бітум у складі черепиці надає їй ідеальних гідроізоляційних властивостей і робить непромокальним. 
  8. Довговічність. Експлуатаційний термін правильно укладеної бітумної черепиці може сягати понад 70 років.

Недоліки бітумної черепиці

М’яка черепиця має і ряд мінусів, як інші покрівельні матеріали. Якщо ви вирішили зробити вибір на її користь, вам слід ознайомитись із деякими недоліками.

  1. Чутливість до основи. Бітумна черепиця вимагає суцільну підготовлену основу з фанери або ОСБ плит, що в певному сенсі збільшує її підсумкову ціну. 
  2. Низька стійкість до морозів. Через те, що у складі черепиці є бітум, вона чутлива до тривалих холодів. Через низькі температури бітум стає крихким, і в результаті матеріал втрачає частину своїх позитивних властивостей. Тому укладання бітумної черепиці не рекомендоване в регіонах із північним кліматом.
  3. Умови монтажу. Бітумна черепиця, хоч і універсальний матеріал, але має деякі умови. Наприклад, її не можна монтувати на плоскі покрівлі, кут нахилу яких менше 11 градусів.

Де можна купити?

 

Замовити бітумну черепицю можна в інтернет-магазині https://krovly.com.ua/, де ви знайдете великий вибір на будь який гаманець і смак. Наші спеціалісти можуть проконсультувати вас і допомогти з вибором найкращого рішення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також