Як технологія блокчейн застосовується в Україні?

552 0

Ми у соцмережах:

Як технологія блокчейн застосовується в Україні?

Блокчейн-технологія є основою криптовалютного світу. Якщо говорити простими словами, то блокчейн — це база даних, яка є блоками інформації, зібраними в ланцюжок. Кожен із блоків містить дані про транзакції попереднього та наступного пласта інформації. Такий принцип роботи забезпечує анонімність та безпеку системи.

Саме блокчейн із його децентралізованою системою, яка не керується третьою стороною, став каталізатором довіри до криптовалюти з боку інвесторів та трейдерів. Він забезпечив не лише популярність біткоїна, але також високий курс ефіру та інших токенів. При цьому технологія виходить далеко за межі торгівлі цифровими монетами і в тій же Україні знайшла широке застосування в інших сферах.

Розвиток блокчейну в Україні

Наша країна по праву вважається однією з перших держав, яка визнала перспективність технології. Щойно про біткоїн заговорили в контексті майбутньої міжнародної валюти (хоча тоді ці заяви здавалися абсурдними), українські компанії зайнялися розробкою софту блокчейн-технологій. Багато програмістів з України доклали руку до випуску нових криптовалют та майданчиків для їх використання.

Якщо ж говорити про використання блокчейну поза криптовалютним світом, технологія має високий попит у:


- фінансовому секторі в загальному та банківській системі зокрема;

- сільському господарстві;

- соціальних програмах;

-медицині;

-програмуванні;

- сферах захисту споживчих прав.


Одним із найяскравіших прикладів використання державою децентралізованої системи є ProZorro. Завдяки цьому майданчику платники податків можуть дізнатися, на що держава витрачає їхні гроші. Кожному охочому надається можливість дізнатися про подробиці держзакупівель, а також вивчити тендери, які з'являються в системі. Головне, жодна зі сторін не може видалити дані з майданчика. Саме цю можливість забезпечує блокчейн-технологія, а прозорість закупівель уже дозволила заощадити близько $1,5 млрд бюджетних коштів.

Інші сфери використання блокчейн-технології
 
Окрім ПроЗорро, в нашій країні існують інші майданчики, засновані на децентралізованій системі. Серед них варто відзначити проєкт з торгівлі арештованим майном. Він був відкритий у 2017 році та дозволяє державі поповнювати бюджет коштом продажу конфіскованого майна.

З кожним роком до блокчейну підключається дедалі більше українських компаній. Завдяки підключенню бізнесу до платіжної системи Binance Pay українці отримали можливість оплачувати товари та послуги криптовалютою не лише в онлайн-, а й в офлайн-магазинах.

Окремо варто відзначити українські компанії, відомі на весь світ. Наприклад, Bitfury було створено розробниками з України, але сьогодні вона створює софт для споживачів у багатьох країнах. Це один із багатьох прикладів багатопрофільних блокчейн-компаній. BLOQLY дозволяє успішно впроваджувати децентралізовану систему у сільське господарство, фінансовий та освітній сектор. Її основним продуктом є Smart City – система, розроблена для великих міст. За допомогою неї ви можете отримати різні держпослуги, а також записати дитину до школи без бюрократичної тяганини.

Список українських компаній, чия робота ґрунтується на блокчейн-технології, зростає з кожним місяцем. Це дозволяє нашій країні не просто бути готовою до змін цифрового світу, а й самій регулювати ці зміни.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також