По гривні — для собак

1632 0

Ми у соцмережах:

По гривні — для собак

Зоозахисна організація пропонує створити притулок для собак, залучивши бюджетні кошти та запровадивши щомісячний збір з кожної квартири в розмірі 1 гривні.

Проблема з бродячими тваринами у Рівному може вирішитися вже цього року. Міський голова Володимир Хомко пообіцяв, що у місті таки створять комунальний притулок. Про те, як його організувати, скільки на це треба коштів і де їх взяти, говорили на громадських слуханнях у вівторок.

Не завжди винні бродячі тварини Організувала слухання обласна організація «Фронту змін». Адже, як пояснив її керівник Тарас Максименко, нещодавно проведене організацією соцопитування виявило, що тема бродячих тварин на вулицях міста — одна з тих, які найбільше турбують рівнян. Бродячі собаки на вулицях створюють небезпеку для мешканців міста. Так, торік до травмпункту міської лікарні звернулася 471 покусана людина, 15 з них були госпіталізовані, 19 щеплені від сказу. У першому кварталі цього року вже було 90 покусаних, 3 з яких були госпіталізовані. За даними травмпункту обласної дитячої лікарні, також торік від укусів тварин постраждали 199 дітей. Щоправда, медики кажуть, що покусаними саме бродячими тваринами можна вважати лише тих, хто отримує щеплення від сказу. Адже якщо тварина домашня чи знайома людині, за нею радять просто спостерігати протягом двох тижнів, і якщо ознак сказу в неї не помічено, щеплень не роблять. — Був у нас випадок, що дітей покусала навіть дика тварина, — розповів лікар травмпункту обласної дитячої лікарні Геннадій Могила. — Це трапилося у дитячому таборі «Електронік». У приміщення забігла білка. Діти намагалися її спіймати, а вона їх покусала.

На притулок скластися по гривні з квартири Бродячих псів на вулицях знищують працівники комунального автотранспортного підприємства 1728, застосовуючи для їхнього усиплення спеціальні шприци з отрутою. За словами начальника міського управління житлово-комунального господарства Івана Геми, усипляють лише тих тварин, на яких скаржаться мешканці. Торік таких скарг надійшло до управління 748, з них 117 стосувалися покусів дітей. Цього року скарг теж вистачає: їх було 192. Відповідно, торік гицлі усипили 3510, а за чотири місяці цього року — 1159 бродячих псів. Втім, зоозахисні організації та прихильники гуманного ставлення до тварин виступають проти такого способу вирішення проблеми. Адже нерідко собак знищують на очах у дітей. — Усиплення тварини, згідно із законодавством, має відбуватися після попереднього обезболювання. Причому робити це має ветеринар, — підкреслила заступник голови зоозахисної організації «Федерація аматорів собаківництва» Тамара Міськевич. — Та й усиплення — не вихід. Адже ми одних псів вбили, а інші розплодилися. Щоб цього не відбувалося, бродячих собак потрібно стерилізувати. Якщо створити притулок і набрати у штат 4 ветеринарів, за місяць вони зможуть стерилізувати 320 тварин, за півроку — 1920. Ми розробили піврічну програму створення притулку. На її реалізацію потрібно близько 300 тисяч гривень. Далі витрати зменшаться, бо зменшиться кількість вуличних тварин. Де взяти ці кошти? Майже такі суми закладають у бюджеті на усиплення бродячих псів. Торік ця сума сягнула 260 тисяч гривень. Також можна знайти додаткове джерело фінансування. Приміром, ввести додатковий місячний збір з кожної квартири у розмірі 1 грн. чи навіть 50 коп. та податок з власників тварин.

В Європі усипляють лише хворих тварин Представник громадської організації «Європейський молодіжний центр» Святослав Євтушенко розповів про європейський досвід боротьби з безпритульністю тварин: — В Європі бродячих тварин поміщають в притулок, а лише хворих та скажених усипляють. З притулку тварина виходить лише до господаря. На вулицю — ні, бо тут бродячі пси збираються у зграї, які можуть нападати на людей. Міський голова Володимир Хомко теж поділився побаченим у Європі: — Я багато подорожував по світу, і ніде бродячих собак на вулицях не бачив. Лише в Греції величезні собаки в ошийниках та медальйонах ходять по вулицях. Мені це не сподобалося. А в Чехії я був вражений тим, що господар за собакою, яка оправилася на вулиці, зібрав у спеціальний мішок екскременти. Де ви у нас таке побачите?

Собакам шукатимуть хазяїв через оголошення в газеті Міський голова Володимир Хомко пообіцяв, що притулок для собак у Рівному таки буде: — 12 травня відбудеться сесія міськради і, сподіваюся, затвердимо міський бюджет, передбачивши кошти на притулок. На його утримання потрібно близько 30-40 тисяч гривень у місяць. Це — немала сума. Є декілька варіантів місць для притулку. Будемо вибирати, де краще. Притулок стане навантаженням чи до тресту зеленого господарства, чи до комунального автотранспортного підприємства 1728. Єдине питання виникає: що робити з собаками після їхнього перебування у притулку і стерилізації? Поки що мене не переконали, що їх потрібно випускати у місто. Я проти цього. І коли бачу на вулиці собачу зграю, сприймаю це як власне недопрацювання. Собака повинен бути на повідку, з намордником і з хазяїном. Якщо це не так, ми його будемо ловити і направляти в притулок. Якийсь час його утримуватимемо тут, бо, можливо, він — домашній пес, який загубився, і за ним звернеться хазяїн. А якщо бродячий — шукаємо йому хазяїна. Навіть оголошення в газеті будемо для цього давати. Якщо хазяїна не вдається знайти, вважаю, що тоді собаку потрібно усипити. Але як саме вирішити це питання — порадимося з рівнянами. Проведемо спеціальне опитування.

Бродячих псів зберуть... бомжі Володимир Хомко планує перейняти черкаський досвід щодо наповнення притулку. В Черкасах до цього залучили безхатченків. За кожного собаку, доставленого до притулку, платили 20-25 гривень. Щоправда, єдиним недоліком цього способу в Черкасах стало те, що було багато покусаних бомжів. Планує міський голова залучити до створення притулку і громадські організації та партії, аби вони не лише на словах, а й ділом довели свою зацікавленість у вирішенні проблеми бродячих тварин. Єдиний недолік ідеї створення притулку і здійснення стерилізації бродячих псів — це те, що суттєвий результат, тобто майже цілковите зникнення з вулиць бродячих псів, стане помітним лише через 5-6 років. Окрім притулку, вважають в управлінні житлово-комунального господарства, потрібно передбачити відповідальність власників собак за викидання їх на вулицю. Тому вже розробили правила утримання домашніх тварин, щоб винести їх на розгляд сесії міськради.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також