Поляка побив «сержант Петренко»?

4630 0

Ми у соцмережах:

Поляка побив «сержант Петренко»?

Замість того, щоб готувати свого польського легіонера-спідвеїста — до змагань, що відбулися у неділю на рівненському мототреці, його менеджер Маріуш Згурка майже всю ніч провів у міському відділі міліції. Зі слів поляка, закувавши його у наручники, міліціонери не лише глузували з нього, а й били. Розпочалися події, які, як стверджують деякі знервовані вболівальники спідвею, можуть перерости у міжнародний скандал, доволі банально. Напередодні змагань пан Згурка разом зі своїм підопічним спідвеїстом, техніком та дружиною приїхали до Рівного. Поселившись в готелі «Турист», менеджер разом із техніком та дружинами пішли повечеряти до ресторану. Після вечері вони піднялися до нічного клубу «Октант», де почалося найцікавіше.

Розпочалися події, які, як стверджують деякі знервовані вболівальники спідвею, можуть перерости у міжнародний скандал, доволі банально. Напередодні змагань пан Згурка разом зі своїм підопічним спідвеїстом, техніком та дружиною приїхали до Рівного. Поселившись в готелі «Турист», менеджер разом із техніком та дружинами пішли повечеряти до ресторану. Після вечері вони піднялися до нічного клубу «Октант», де почалося найцікавіше. — Я вийшов з приміщення клубу, а коли спробував знову зайти, у мене виникли проблеми з охороною, — пригадує поляк. — Вони не хотіли пускати, казали, що на руці немає печатки, що засвідчує про мою плату за вхід. Звідки я міг знати, що треба на руку ставити якісь печатки? Виникла словесна перепалка, після якої мені поставили ту печатку. Пізніше, як каже пан Згурка, події почали розгортатися наче в якомусь гангстерському фільмі. Відпочивав собі поляк, нікого не чіпав, аж ось до нього на дискотеці підійшли люди, одягнуті у чорну форму, вдарили, надягли наручники і копнем зіштовхнули зі сходів. Коли він підвівся, його заштовхали у міліцейський «бобик» і завезли до міськвідділу міліції на вул. Пушкіна. А що було далі — то, якщо вірити словам пана Згурки, йому можна лишень поспівчувати. Гестапо відпочиває! Бо, за твердженням поляка, розмовляли з ним рівненські правоохоронці тієї ночі винятково... німецькою, усі представлялися «сержантами Петренками», періодично били і піддавали всіляким іншим методам «впливу». Коли зацькований менеджер почав вимагати до себе польського консула — з нього почали сміятися. Консула, звісно, не дали. Як і перекладача. Бо немає, кажуть, у Рівному їх. Не ходять парою консул і перекладач о третій ночі біля міськвідділу міліції — і все тут. Тоді пан Згурка почав вимагати лікаря — наручниками йому розцарапало руку. Приїхала «швидка», перебинтувала руку і, вислухавши від пацієнта кілька «теплих» слів, які зазвичай розуміємо і без перекладача, поїхала. Близько четвертої ранку до відділку запросили пані, яка назвалася дружиною Маріуша і привезла його паспорт. На цьому, власне, усі прикрі для поляка відмінності нашої правоохоронної системи від їхньої, євросоюзівської, закінчилися — із затриманим ніхто не проводив надалі слідчих дій, бо його прав не могли зачитати. Відтак і допиту — без ознайомлення з правами і без надання перекладача — провести міліціонери не мали права. Щоправда, усну заяву іноземця про викрадення в нього мобільного телефону і двох кредитних карток (заблокованих відразу ж) черговий прийняв. А сам звільнений «із застінків» міськвідділу поляк демонстративно розмотав бинт на руці і кинув його під двері... Того ж дня пан Згурка, знайшовши собі в Рівному несподіваного захисника в особі депутата міськради пана Чугуєвця, вирушив на пошуки правди і зниклих речей. Успіх тут йому, на відміну від вечірньої гаревої доріжки мототреку, не передбачався.

Коментарі Анатолій Чугуєвець, депутат Рівненської міської ради: — Про цей випадок я дізнався від керівника команди «Спідвей-Рівне» Володимира Жуковського. Щоб розібратися в ситуації, ми разом із паном Згуркою поїхали до міського відділу міліції, але там нас і слухати не стали. Почали посилатися на те, що без офіційного перекладача з іноземцем спілкуватися ніхто не буде. Тоді ми з потерпілим звернулися до міської прокуратури. У понеділок пан Згурка повернувся додому в Польщу. Там він звернувся в консульство і у письмовій формі докладно виклав ситуацію, що трапилася з ним у Рівному. В неофіційній розмові керівництво відділу Державної служби охорони мені глузливо зазначило — мовляв, нехай пан Згурка дякує, що забрали його працівники їхнього підрозділу. Інакше в такому стані його міг би хтось із відвідувачів просто побити і кинути за «Октантом». Кажуть, що поляк був п’яний, чіплявся до всіх, тому не виключено, що його пограбували на дискотеці. Володимир Горський, старший помічник прокурора міста Рівне: — До прокуратури Рівного надійшло звернення від Згурки, в якому він просить притягнути до відповідальності невідомих осіб у міліцейській формі, які йому спричинили тілесні ушкодження. За даним фактом прокуратура призначила службову перевірку. Віталій Чубаєвський, начальник Рівненського міського відділу міліції: — Поляк пробув у міському відділі не більше 50 хвилин. Ми перевірили його законність перебування на території України і відпустили. Ніхто його не ображав, а тим більше — ніхто не бив. Принаймні з моїх підопічних. Відповідати за дії працівників ВДСО я не можу, оскільки вони нам не підпорядковуються. Крім того, у нас є довідка з лікарні про те, що іноземець перебував у стані алкогольного сп’яніння. Щоб встановити це, ми спеціально викликали «швидку», оскільки чоловік відмовився їхати на експертизу. Усі матеріали ми направили в прокуратуру. Наразі ми проводимо службову перевірку щодо дій наших працівників. Олександр Токар, начальник Рівненського обласного відділу Державної служби охорони при УМВС України: — Поки не буде висновків прокуратури, коментувати щось не бачу доцільності. «Потерпілий» майже півгодини не міг потрапити в «Октант», бо не мав для цього грошей — то як його можна було пограбувати? Що стосується застосування спецзасобів, то воно було повністю обгрунтованим. Пан Згурка поводився дуже зухвало, тому на нього і надягли наручники. Просто так не надягали б. Тому усі його звинувачення я вважаю безпідставними.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також